Berrin Pehlivan

Berrin Pehlivan

Berrinpehlivan@gmail.com

Tüm Yazıları

Hayat kalitemizi bozan durumların başında kas ve eklem ağrıları geliyor. Bu ağrılar pek çok hastalığın belirtisi olabileceği gibi çoğu zaman yönetemediğimiz stresimizin kendini gösterme şekli olarak da karşımıza çıkabiliyor. Sorunu çözmenin pek çok yöntemi var. Ancak, biz bu hafta en bilimsel olanlarından kayropraktik yöntemini, yine en iyi bilenlerden birine soruyoruz; sevgili Birgül Elmas Oktar. BP Klinik’in Fizyoterapi Sorumlusu ve elinin gerçekten sihirli olduğunu söylemem gerekiyor. Birgül Hanım, Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi Bölümü mezunu. Arel Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyor. Şimdi de bizimle birlikte, yani bir başka kapı komşum kendisi...

Haberin Devamı

*Karyopraktik nasıl bir tedavi yöntemidir ve amacı nedir?

Kayropraktik tedavi, kas-iskelet problemleri başta olmak üzere, vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan ağrının ve eklem hareketinin artırılması için omurga ve eklemlere elle uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yüksek hızla ve düşük basınçla kas iskelet sistemine özel manevralar şeklinde uygulanır. Bu işlem özellikle omurga üzerine yapılır. Kayropraktik tedavinin yani omurganın manipülasyon tedavisinin amacı; omurgayı hareketlendirmek, omurganın dizilim bozukluğunu gidermek ve vücudun fonksiyonlarını düzenlemektir.

KAYROPRAKTİK

*Geleneksel tıbbın bir parçası mı yoksa bilimsel tıbba mı ait?

Kayropraktik tedavi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilmiş bilimsel bir tedavi yöntemidir.

*Beraberinde kullanılan bir ilaç var mı?

Kayropraktik, ilaçsız bir yaklaşımdır. Sıklıkla manuel terapi dediğimiz el ile yapılan fiziksel tedavi yöntemlerinden yararlanılır. Kayropraktik tedavide amaçlanan, vücuttaki dokuları uygun pozisyonlarına getirmek ve herhangi bir ilaç veya cerrahi tedavi olmadan vücudun kendi kendisini iyileştirmesine imkan vermektedir.

*Uygulama sırasında çıkan sesler beni ürkütüyor ve sanki bu işi herkesin yapmaması gerekiyor. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Kayropraktik eğitimi almış, alanında uzman tıp doktorları ve fizyoterapistler uygulamalıdır. Gerçekten eğitimini almış kişiler tarafından uygulandığı sürece güvenlidir. Eğitimsiz kişilerce yapılmaya çalışıldığında yanlış bir manevra halinde beyne giden kan damarları etkilenebilir, eklemlere, sinirlere zarar verilebilir.

Haberin Devamı

KAYROPRAKTİK

*Kayropraktik tedavi nasıl uygulanır?

Kayropraktik tedavi öncesinde uzman, kişiyi şikayetleri açısından değerlendirir ve detaylı fiziksel muayene ile sorunu tespit etmeye çalışır. Şikayetleri ve ihtiyaçlarına göre kişiye özel tedavi planlanır. Tedavide mobilizasyon, manipülasyon ve traksiyon gibi yöntemlerden bir veya birkaçı birlikte uygulanır.

*Hangi problemlerin tedavisinde kullanılır?

Skolyoz (omurga eğriliği), bel ve boyun fıtıkları, duruş bozuklukları ve buna bağlı bel, boyun ve sırt ağrıları, strese bağlı yaygın kas ağrıları, fibromiyalji sendromu ve baş ağrısı.

KAYROPRAKTİK

*Kimlere uygulanmamalı?

Kemik erimesi, güç kaybı, refleks kaybı, omurgada ciddi sinir basısı ve kayma olan hastalarda kesinlikle uygulanmamalıdır.

*Tedavi öncesi veya sonrasında kişinin kendi başına yapması gerekenler var mıdır?

Haberin Devamı

Tedaviden sonra hastanın üzerine düşen bazı görevler oluyor. İşyerinde veya evde yapması gerekenleri kişiye özel olarak belirliyoruz ve bunlara hastanın eksiksiz uyumunu bekliyoruz. Hayat tarzındaki küçük değişiklikler ve bu ev egzersizleri kayropraktik tedavinin etkisini kalıcı hale getirir.

*Ortalama kaç seans uygulanmalıdır?

Hastaya ve şikayetine göre iki haftada bir, haftada bir veya haftada iki olacak şekilde ortalama 5-6 seans planlanmaktadır. Fizik tedavi ve egzersiz ile kombine edilmesi tedavinin etkinliğini arttırır, tedavi süresini kısaltır.

*Duyduğumuz ‘küt’ sesi tam olarak nedir?

Duyulan ses, eklemlerdeki gaz kabarcıklarının çözünmesidir. Aslında sesin çok önemi yoktur, önemli olan o bölgeye doğru açıdan doğru işlemlerin yapılmasıyla kas, eklem yapısının rahatlatılmasıdır. ‘Sesi duyarsak işlem doğrudur’ şeklindeki bir algı doğru değildir.

Kayropraktik tedavi, alışılagelmiş tedavilerin aksine, sadece şikayetleri azaltan değil, şikayetlerin sebeplerini de ortadan kaldıran koruyucu bir tedavi yöntemidir. İyi ellerde yapıldığından emin olmak gerekiyor. Verdiği bilgiler için Uzm. Fzt. Birgül Elmas Oktar’a teşekkür ediyorum. Bilimin ışığında, sağlıklı günler…