Berrin Pehlivan

Berrin Pehlivan

Berrinpehlivan@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu hafta konumuz, son yılların çok popüler konularından biri; detoks ve detoks kampları...

Detoksun kelime anlamı toksinlerden arınma, ancak konu özenle davranılması gereken sağlığımız olunca çok narin bir şekilde incelenmeli. Detoks diyetleri genel olarak çok katı ve aynı şeyleri tekrar tekrar yemeyi ve özellikle de sıvıları içeriyor. Ek olarak bazı detoks programlarında bağırsakları boşaltmak için kolon temizliği (lavman) ile bazı şifalı otlar ve gıda takviyeleri var. Aslında benim biraz karşı çıktığım bir durum. Ama ben geçtiğimiz hafta Marmaris Grand Yazıcı Otel’de çok sevdiğim ve saygı duyduğum Gül Kaynak ile aklıma yatan bir detoks programı içerisindeydim. Işıldayan bir ciltle, mutlu ve enerjik geri döndüm. Sevgili Gül’ü ve detoks programını önümüzdeki haftalarda bir röportajla sizlere anlatacağım ama önce bu hafta detoks programlarının niye her yerde herkesle yapılmayacağını anlatmaya çalışayım. Doğru ellerde, doğru programlarla yapıldığında mucizeler yaratabilir, ancak mucizeyle zarar görme arasında ince bir çizgi var.

Haberin Devamı

Detoks programları değişiklik gösteriyor, tek bir programdan bahsetmek mümkün değil. Ancak bazı programlarda lavman yani bağırsak temizliğiyle başlıyor ki bazen bunun derecesi, nasıl yapıldığı çok önemli.

Zarara dikkat!

Burada amaç, hızla birkaç kilo kaybettirmek olsa da, bütün florayı kaybetme riski göze alınmamalı ve dikkatli yapılmalı. Detoks sırasında daha enerjik ve artan bir konsantrasyon durumu hissetsek de her zaman doğru yapıldığını ve amaca hizmet ettiğimizi söyleyemeyiz. Bunun mutlaka uzman ellerde ve kontrollü bir şekilde yapılması gerekiyor. Aksi takdirde böbrekler ve karaciğerimiz, toksinlerin çoğunu filtreliyor. Kronik bir hastalığımız yoksa vücudumuzun detoks mekanizmaları işler, onu sürekli dışardan yanlış müdahalelerle işlevsiz hale getirmek de kendimize vereceğimiz önemli zararlardan biri olabilir.

Detokstaki amaç karaciğer, böbrek veya bağırsakların başa çıkamayacağı kadar çok kimyasallara maruz kalan vücut sistemimizi desteklemek olmalı, işleyişini bozmak değil.  Kendimizi detoks sırasında iyi hissetmemizin nedenine gelirsek; muhtemelen detoks diyetinin, katı yağlar ve ilave şeker içeren yüksek oranda işlenmiş gıdaları ortadan kaldırması olabilir. Bu yüksek kalorili, düşük besleyici gıdalardan az da olsa radikal biçimde uzak kalmak kendimizi daha iyi hissettirir.  

Haberin Devamı

Amaç nedir?

Amacınız kilo vermekse detoks size birkaç kilo kaybettirebilir ama önemli olan düzgün yeme alışkanlığı edinerek kilo vermektir, aksi takdirde detoks biter kilolar evine döner.
Amacınız bedensel sisteminize detoks yaptırıp toksinlerden arınmaksa önce onun işleyişini yanlış programlarla bozmayın.
Gerekli olan en önemli detoks, işlenmiş, yüksek yağlı ve şekerli gıdaları sınırlayan ve bunların yerine taze sebze ve meyveleri koyan diyetlerdir. Bu temiz yeme yaklaşımı çok su içmeyle birlikte vücudunuz için yapabileceğiniz en iyi seçeneklerden biridir.
Bir detoks diyeti düşünüyorsanız ve özellikle de kronik bir hastalığınız varsa önce doktorunuza danışın, olası yan etkileri de ayrıntılı bir şekilde tartışın.
Geçici diyetler uzun vadeli bir çözüm olamazlar. Kalıcı sonuçlar için meyve ve sebzelere, tam tahıllara ve yağsız protein kaynaklarına dayalı sağlıklı bir yeme alışkanlığı kazanmak gerekir. Detoks ancak daha sağlıklı seçimlerin olduğu bir hayatın başlangıcı olabilir ve kesinlikle uzman ellerde yapılmalıdır.
Bugün detoks nasıl olmamalıyı yazmaya çalıştım, çok yakında nasıl oluru aktaracağım...