CaddeBAYRAMA ÖZEL ÖNERİLER - 5 FORMÜLDE ŞEKERiNiZi DENGELEYiN

BAYRAMA ÖZEL ÖNERİLER - 5 FORMÜLDE ŞEKERiNiZi DENGELEYiN

29.07.2014 - 21:58 | Son Güncellenme:

Oruç tutanların bir ay boyunca yemediklerini bayramda yeme telaşına girmesi; olumsuz sonuçlara yol açabilir. Durum, şeker hastaları için ise daha ciddi olabilir...

BAYRAMA ÖZEL ÖNERİLER - 5 FORMÜLDE ŞEKERiNiZi DENGELEYiN

Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nden endokrinoloji uzmanı Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, bayramda kan şekerini kontrol etmenin püf noktalarını anlattı. Can, diyabet hastalarının yeme-içmelerine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Bayramda tatlıya yönelen ve düzensiz beslenen bu hastalarda ağız kuruluğu ve yorgunluk şikayetlerin yanı sıra; şeker komasına varan ciddi sonuçlar gelişebiliyor.

Haberin Devamı

1- Kahvaltıda hamur işlerini sofrada bulundurmayın
Güne mutlaka zeytin, süt, az yağlı beyaz peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ile başlayın. Hamur işleri, reçel ve marmelat gibi basit şeker içeren besinlerden kaçının. Bu tür besinler, hızla glikoza çevrilip; kan şekerinizi yükseltir.

2- Öğün atlamayın yoksa bir sonraki öğünde daha çok yersiniz

Kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinden oluşan, üç ana öğün ve bunları destekleyen ara öğünlerle beslenin. Kendinizi aç hissetmeseniz bile kesinlikle öğün atlamayın. Çünkü öğün atlamanız kan şekerinizin düşmesine ve bir sonraki öğünde daha çok yemek yemenize neden olacaktır.

3- Karbonhidrattan uzak durun. Etli veya zeytinyağlı sebze yemekleri yiyin

Haberin Devamı

Bayramda; öğle ve akşam yemeklerinde ekmek, pilav, makarna, börek gibi karbonhidrat bakımından zengin besinleri yemeyin. Bunların yerine etli veya zeytinyağlı sebze yemekleri, bulgur pilavı ve kurubaklagil gibi tam tahıllı besinler tüketin.
Sebze yemekleri ve tam tahıllı besinler, lif içerdikleri ve yavaş emildikleri için kan şekerini beklenenden daha yavaş artırırlar, pankreası zorlamazlar. Her öğünü tek çeşit yemekle tamamlamanız daha faydalı. Önden açlığınızı bastırmak için bir kase salata veya çorba tüketebilirsiniz, tabii ki ekmeksiz olarak.

4- Ev muhallebisi veya büyük bir top dondurma tercih edin

Ev ziyaretlerinde, her seferinde şeker ve çikolata almayın. Bir adet tatlı hakkınız var, bunu da şeker veya çikolata ile harcamayın.
Porsiyonuna dikkat etmek kaydıyla, haftada en fazla bir defa tatlı tüketin. Ancak saf şekerin metabolizmayı yorduğunu ve pankreası zorladığını göz önüne alırsak, tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanmanızda fayda var.
İlk bayram ziyaretinde ev muhallebisi veya bir büyük top dondurma gibi bir ufak tatlı, ikincide şekersiz içecek, üçüncüde bir parmak kalınlığında kuru pasta veya ince bir dilim kek ikramını kabul ederek, yakınlarınızın gönlünü hoş tutabilirsiniz.

5- Kan şekerinizin dengede kalması için meyveyi süt veya cevizle tüketin

Meyve, özünde şeker bulunan bir besin. Bu nedenle ara öğünlerde meyveyi tek başına yemeyin. Ara öğününüzü meyve ile yaparsanız kan şekeriniz hızla yükselir, ardından da yine aynı hızla düşer. Bunun sonucunda da açlık krizine girebilirsiniz.
Kan şekerinizin dengede kalması için, meyveyi iki adet ceviz, bir bardak süt ya da yoğurt gibi protein içeren bir besinle yiyin. Protein ve meyve şekeri früktoz birbirini dengeler. Böylece kan şekeriniz daha yavaş yükselir.

Haberin Devamı

TATİLDE DİŞ AĞRISI ÇEKMEMEK İÇİN

Bayramda sık tüketilen çikolata, şeker ve tatlılar, diş ağrısı olarak geri dönebilir.
Dentistanbul Levent Academy Başhekimi Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, bayramı diş ağrısıyla geçirmek istemeyenlere önerilerde bulundu. İşte o öneriler:
- Ağzında çürük bulunmayanlar, istedikleri kadar şekerli gıda alabilir. Ancak çürük varsa; aşırı şekerli gıda tüketimi dişlerinizde ağrıya neden olabilir. Vakit kaybetmeden diş hekiminize muayene olun.
- Brezilyalı bilimadamlarının yaptığı araştırmada, kahve tanelerinin içindeki ‘trigonelline’ isimli maddenin, bakterilerin dişe yapışmasını engellediği ortaya çıktı.
Bayram ziyaretlerinde içecek olarak şekersiz kahveyi tercih edin.
- Karamel ve lokum gibi dişe yapışan maddeler içeren gıdalar yerine bitter çikolata tüketin.
- Çantanızdan, diş macunu, diş fırçası ve diş ipinizi eksik etmeyin.
- Bayramda diş fırçalama sayısını, günde en az 3’e çıkarın, her fırsat bulduğunuzda dişlerinizi fırçalayın.
- Dişlerinizi fırçalayamıyorsanız, ağzınızı bol suyla çalkalayın ve bol su için.
- Ara öğünlerde, dişlerde mekanik temizlik sağlayarak plak oluşumunu önleyen elma ve armut gibi sert meyveler yiyin.
- Diş çürümesini önleyen maddelerden olan ‘Xylitol’ içeren sakızlar
çiğneyin.
- Özellikle çocukların diş bakımına Şeker Bayramı’nda çok daha fazla dikkat edin. 3-6 yaş grubu çocukların dişlerini gazlı bezle silebilir, büyük çocukların dişlerini fırçalamasını sağlayabilirsiniz.
- Şekerli gıdaları mümkünse ana öğünlerin hemen ardından alın.
Ara öğünlerde yenen yiyecekler, dişler fırçalanmadığı için, ağızda daha uzun süre kalarak çürüğe yatkınlığı artırabilir.

Haberin Devamı

YARIN: iLKYARDIM MÜDAHALESi

Yazarlar