19.12.2013 - 20:15 | Son Güncellenme:
Balkabağı, uzaklardan topraklarımıza gelmiş ve iklimimizi sevmiş. Doğudan batıya, kuzeyden güneye Türkiye’nin her mutfağına girerek lezzetli kabak tariflerini ortaya çıkarmış
Anavatanı Orta Amerika olan balkabağının başta Karadeniz olmak üzere, ülkenin her bölgesinde üretimi yapılıyor. Lif, potasyum, protein, magnezyum, nişasta, folik asit, çinko, beta karoten, A ve C vitamini açısından zengin. İçeriği dolayısıyla pek çok hastalık için şifa kaynağı. Çekirdekleri de oldukça faydalı. Zengin besleyiciliği kaybolmasın diye kabak alırken soyulmuş olanlarını değil, kabuklularını tercih edin.
Kabak tatlısını lezzetli pişirmek için işte birkaç ipucu: Kabağı seçmek, pişirmek kadar önemli. Eğer kabak olgunlaşmamışsa hazırlayacağınız yemek güzel olmaz. İğne batırdığınızda kolayca çıkartamazsanız olgunlaşmamıştır. Kolay batanı almanızı öneririm. Eğer üzerine şeker döküp bekletirseniz kabaklar suyunu bırakacaktır. Bu durumda su eklememelisiniz.
YUFKALI KABAK TATLISI
Hazırlanışı: Balkabaklarını soyun ve parmak kalınlığında dilimleyin. Geniş bir tencereye önce dilimlenmiş kabakları dizin, üzerini toz şekerle kaplayın. Karanfilleri serpin. Kısık ateşte, kabaklar suyunu bırakıp çekene ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen kabakları çatalla ezerek püre haline getirin. Baklava yufkalarının arasını hafifçe yağlayarak üst üste koyun. Kenarına kabak tatlısını yerleştirin. Kenarlarını kapatarak, rulo şeklinde sarın. Üzerine sıvı yağ sürün ve kızarana kadar 170 derece ısıtılmış fırında pişirin. Soğuyunca pudra şekeri serpin ve dilimleyerek servis yapın.
Malzemeler (6 kişilik)
- 8 adet baklava yufkası
-1 kg. balkabağı
-3 su bardağı toz şeker
- 3 diş karanfil
- Sıvı yağ
-Pudra şekeri
MUSKATLI BALKABAĞI ÇORBASI
Malzemeler (4 kişilik)- 3 su bardağı küp doğranmış balkabağı
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- Yarım çay kaşığı muskat rendesi
-Yarım çay kaşığı tarçın
-3 su bardağı tavuk suyu
- 1 su bardağı süt n Tuz
- 1 çorba kaşığı adaçayı
- 2 adet kırmızı biber
Hazırlanışı: Tereyağında küp doğranmış soğanı kavurun. Doğranmış kabakları ekleyerek birlikte 5 dakika soteleyin. Tavuk suyunu koyun ve kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Süt ve baharatları ekleyip bir taşım kaynatın. Arzu ederseniz, mikserle karıştırarak pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. Üzerine adaçayı ve kıyılmış kırmızı biber serperek servis yapabilirsiniz.
KIYMALI BALKABAĞI KALYE
Malzemeler (6 kişilik)
- Yarım kg. balkabağı
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 adet kuru soğan
- 150 gr. kıyma
- Yarım demet taze soğan
- 1 çorba kaşığı taze kekik
- Tuz n 1 çay kaşığı karabiber, pul biber
Sos için:
- 1 çay bardağı krema
- 1 çay bardağı krem peynir
Hazırlanışı: Kıymayı suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Küp doğranmış soğanla kabakları ekleyin ve kavurun 2 çay bardağı su koyarak kabak yumuşayıncaya kadar pişirin. Ayrı bir kasede krema ve peyniri çırpın. Yemeğin suyundan alarak kremayı karıştırın. Baharatını serpin, taze soğan serperek servis yapın.
BALKABAKLI&LORLU BÖREK
Malzemeler (6 kişilik)
- 5 adet böreklik yufka
Harç için
-300 gr. balkabağı
- 2 su bardağı lor peynir
-Yarım demet maydanoz
-1 adet kuru soğan
-2 çorba kaşığı zeytinyağı
-Tuz, karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Sos için
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- Tuz
Hazırlanışı: Balkabaklarını soyun ve parmak kalınlığında dilimleyin. Geniş bir tencereye önce dilimlenmiş kabakları dizin, üzerini toz şekerle kaplayın. Karanfilleri serpin. Kısık ateşte, kabaklar suyunu bırakıp çekene ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen kabakları çatalla ezerek püre haline getirin. Baklava yufkalarının arasını hafifçe yağlayarak üst üste koyun. Kenarına kabak tatlısını yerleştirin. Kenarlarını kapatarak, rulo şeklinde sarın. Üzerine sıvı yağ sürün ve kızarana kadar 170 derece ısıtılmış fırında pişirin. Soğuyunca pudra şekeri serpin ve dilimleyerek servis yapın.
Ebru Omurcalı