27.11.2012 - 19:28 | Son Güncellenme:
NEŞE MESUTOĞLU nese.mesutoglu@milliyet.com.tr
OTOYOL KAVŞAĞINDA
TARİHÇE: 1995’te Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı oluşturmak amacıyla kuruldu. İlk aşamada ‘hatıra parkı’ amacına yönelik bitkilendirme ve ağaçlandırma planı uygulandı. Daha sonra ‘botanik bahçesi’ oluşturma amacına yönelik değişiklik gündeme alındı ve bu amaç doğrultusunda çalışmalara başlandı. Gerekli düzenlemelerin ardından 2002’de ziyarete açıldı.Dünyada otoyol kavşağında kurulmuş olan ilk ve tek botanik bahçesi.
EĞİTİM MERKEZİ Ali Nihat Gökyiğit Vakfı’nın (ANG) genelde biyolojik çeşitliliğin, özelde bitki çeşitliliğinin hayati önemi, korunması ve tanıtılması amacıyla gerçekleştirdiği toplumsal bir faaliyet. İstanbul’un Anadolu yakasında, Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri’nden gelen otoyollarda, Anadolu (Ankara) otoyolunun birleştiği kavşakta bulunuyor. Bahçe, kavşaktaki anayollarla bağlantı yolları arasındaki adalar üzerinde kurulu sekiz adadan oluşuyor.
AMAN DİKKAT!
* Burada çimenler üzerinde serbestçe dolaşabilir ve örtü sermeden oturabilirsiniz. Ancak lütfen ağaçlara eşya asmayın.
* Toprak olan yerlere basmayın, lütfen yollardan ve çimenlerden yürüyün.
* Kaya bahçelerini, sergi tünellerini, kurak bahçeyi, bitki koleksiyonlarını gezebilirsiniz.
* Etiketlerinden bitkiler hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
* Bahçeye kılavuz köpekler haricinde diğer hayvanlar alınmıyor.
* Çocukların emniyetinden ve bahçeye verebileceği hasarlardan ebeveynleri sorumlu.
* Otoyol koşulları göz önünde bulundurularak güvenli trafik giriş çıkışlarına özen gösteriniz.
* Bahçedeki hayvanları beslemeyiniz.
* Bahçeden izinsiz bitki, tohum ya da çelik almayınız.
BiTKi KOLEKSiYONLARI
1-Soğanlı Bitkiler: Dünyadaki en zengin ve en iyi belgelenmiş ‘Türkiye Soğanlı Bitkiler Koleksiyonu’ burada.
2-Kurak ve Çorak Bahçe: Daha az suyla yaşamını devam ettiren ve bu koşullara uyum sağlayan bitkilerin koleksiyonu giderek kuraklaşan dünyamızda gıda güvenliği ve su ihtiyacı açısında büyük bir umut taşıyor.
3-Faydalı Bitkiler: Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bitkilerin tanıtılması ve yetiştirilmesi amaçlanıyor.
4-Odunlu Bitkiler: Türkiye’nin odunlu bitki türlerinin toplam sayısı 723. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu türlerin tamamının bu koleksiyonda yer alması öngörülüyor.
5-Meşe koleksiyonu: Meşenin dünya genelinde 300 türü var. Türkiye’de doğal olarak bulunan meşe türü sayısı 23. NGBB’nin amacı, dünyanın en büyük meşe koleksiyonuna sahip olmak.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne giriş ücretsiz. Bahçe, bayramlar ve resmi tatiller dahil, bütün yıl açık. Her gün saat 09.30’da açılan bahçenin kapıları, kış aylarında 16.30, yaz döneminde 19.00’da kapatılıyor.
ÖĞRENECEK ÇOK ŞEY VAR
Okul grupları NGBB’nin müfredata uygun hazırladığı günlük eğitim etkinliklerine katılabilir. Randevuyla düzenlenen etkinliklerde, öğrenciler kitaplarda gördükleri ve göremedikleri pek çok farklı bitkiyi tanıma fırsatı buluyor. Anaokulundan liseye, değişik yaş gruplarını kapsayan günlük eğitim etkinliklerine yılda altı bin öğrenci katılıyor. Hafta sonlarıysa çocuklar için kuş gözlemi, doğa gözlemi, doğada deneyler, geri dönüşüm, kağıt atölyeleri gibi eğitici ve eğlendirici etkinlikler düzenleniyor.
Hafta sonları yetişkinlere yönelik kurslar, atölyeler, konferanslar, sergiler ve belgesel gösterimleri de var. Bitki Ressamlığı, Uygulamalı Bahçıvanlık, Doğa Fotoğrafçılığı ve Fitoterapi kursları düzenli olarak sürdürülüyor. Ayrıca, öğretmenler ve botanikçiler gibi özel gruplara yönelik kurslar da mevcut.
ULAŞIM
Taksim’den 256, Uzunçayır’dan Kozyatağı istikametine doğru; 19E, 19 ŞB, 19S, 16M, 14S, 14ŞB, 19M numaralı İETT otobüsleriyle Ataşehir Sedef durağında inilerek ulaşılabilir.
Adres: Ataşehir Atatürk Mah., Fatih Sultan Mehmet Cad., TEM Otoyolu Anadolu Otoyol Kavşağı / Tel: 0 216 456 44 37 www.ngbb.org.tr
Senenin her döneminde bahçede yeşil ve çiçekli alanlarla karşılaşabilmek için ‘çokyıllık yastıkların’ genişletilmesi hedefleniyor.
BOTANİK BAHÇESİ’NDE GÖNÜLLÜ OLMAK İSTER MİSİNİZ?
İçerik: Bahçe Tanıtım ve Tanışma Toplantısı Tarih: 1 Aralık 2012 Cumartesi Bilgi için: fatmagulenc@ngbb.org.tr.
ETNOBOTANİK KURSU AÇILIYOR
İçerik: Etnobotanik bilimi bitkilerin kullanım alanlarını araştırıyor. Dr. Füsun Ertuğ’un eğitmenliğini üstlendiği kurs, Türkiye’de etnobotanik alanında kaynaklar, eksikler, yapılması gerekenler gibi konuları içeriyor. Tarih: 1-2 Aralık
Fiyatı: Yetişkin 60, öğrenci 40 TL. Yemek ve çay ücrete dahil.