01.12.2008 - 16:44 | Son Güncellenme:
Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA (DHA)
MANİSA Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay, 1 Aralık Dünya AIDS günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hastalığın toplumları tehdit eder boyuta ulaştığını vurgulayarak, “Dünyada her gün 7 bin kişi AIDS'e yakalanıyor. Çoğu da 25 yaş altındaki gençler. Halen dünyada yaklaşık 33 milyon erişkin ve çocuk HIV ile savaşıyor” dedi.
AIDS vakalarının yüzde 95'inin gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıktığının altını çizen Dr. Tay, henüz etkin bir ilacı bulunmayan hastalıktan korunmanın önemi üzerinde durdu. Ülkemizde HIV enfeksiyonunun ilk görüldüğü 1985 yılında 1 AIDS'li hasta ve 1 taşıyıcı olmak üzere toplam 2 vaka olduğunu hatırlatan Dr. Tay, şunları söyledi:
“Haziran 2008 tarihi itibariyle 682 AIDS'li ve 2 bin 493 taşıyıcı olmak üzere bu rakam toplam 3 bin 175'e ulaştı. Dünyada her gün 7 bin kişi AIDS'e yakalanıyor. Çoğu da 25 yaş altındaki gençler. Halen dünyada yaklaşık 33 milyon erişkin ve çocuk HIV ile savaşıyor. AIDS mücadelesinde ümit vadeden gelişmeler olsa da bunlar hastalığın çıkışını geciktirmeye yönelik olmanın ötesinde değildir. Şu anda uygulanan çoklu ilaç yöntemi astronomik rakamlara ulaştığı için herkes faydalanamamaktadır. Bu bağlamda AIDS’le mücadelede şu anda en iyi yöntem korunma yöntemidir. AIDS’in ailelerimizi ve toplumumuzu parçalamasına izin vermemek için hastalık taşıyorsak kan bağışında bulunmamalıyız. Tek eşliliği ve sadakati önemsemeliyiz. Birden farklı kişiyle ilişki geriye dönüşümsüz sonuçlar doğurabilir. Çocuklarımızı ve gençleri hayatın bir gerçeği olan cinsellik konusunda aydınlatmalı ve korunma yollarını anlatmalıyız.”
İstatistiklere göre AIDS'in ülkemizde yayılmasında birincil etkenin korunmasız cinsel ilişki olduğunu kaydeden Dr. Tay, “Vakaların yüzde 69'unu erkekler oluşturmakla birlikte, sayı kadınlar arasında da artış göstermektedir. Ülkemizde enfeksiyondan en fazla etkilenen nüfus 25-49 yaş grubundadır. Vakalar hemen tüm illerimizde mevcuttur. Bildirilen kişilerin yüzde 15'i yabancı uyrukludur” dedi.