Bilgi RehberiYemek kartları ile market alışverişi yapılamayacak mı? 2023 yemek kartları market alışverişine yasak mı getirildi?

Yemek kartları ile market alışverişi yapılamayacak mı? 2023 yemek kartları market alışverişine yasak mı getirildi?

14.12.2022 - 14:27 | Son Güncellenme:

Çalışanlara verilen yemek kartları market alışverişlerinde kullanılamayacak mı sorusu merak ediliyor. Yapılan yeni düzenleme ile yemek kartlarının market alışverişlerinde kullanılması halinde işveren ödediği bedeli sigorta priminden istisna tutamayacak.

Yemek kartları ile market alışverişi yapılamayacak mı 2023 yemek kartları market alışverişine yasak mı getirildi

Yemek kartları market alışverişlerinde kullanılamayacak mı sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın köşesinde kaleme aldığı yazıda bu haber ilk olarak duyuruldu. İşveren tarafından çalışana verilen yemek kartı ödemeleri vergiden istisna tutuluyordu. Yeni düzenleme ile sadece yemek alışverişlerinde kullanılabilecek.

Haberin Devamı

YEMEK KARTLARI MARKET ALIŞVERİŞLERİNDE KULLANILMAYACAK MI?

1 Aralık 2022 tarihinde uygulamaya konulan yeni yasa ile çalışana ödenen yemek ücretleri sadece yemek alışverişlerinde kullanılacak.

İşveren, işyeri dışında yemek vermesi durumunda, bunu yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki gibi ödeme sistemleri ile verebilecek. Yemek kartı veya kuponu ile yapılan ödemeler, çalışana yardım gibi görülüyor ve vergi muafiyeti sağlanıyor. Yeni düzenleme ile bu şekilde yemek bedeli ödenmesi halinde günlük 51 lira üzerinden çalışılan gün kadarki tutar, prime esas kazanca dahil edilmeyecek, istisna tutulacak. Ancak yeni düzenleme kapsamında yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeklerine yüklenen yemek bedellerinin sadece yemek yenilmesi için kullanılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Düne kadar işverenin yemek kartına yüklediği tutarı çalışan, isterse market alışverişinde ya da bir başka ihtiyacını gidermek için kullanabiliyordu. 1 Aralık tarihinden itibaren çalışan kartlardaki bu parayı sadece yemek için kullanacak, market alışverişi ya da bir başka nedenle kullanamayacak. Kullanırsa, işveren, ödediği bedeli, sigorta priminden istisna tutamayacak, vergisini ödeyecek.