Bilgi RehberiNecip Hablemitoğlu neden ve ne zaman öldürüldü? Necip Hablemitoğlu kimdir, kaç yaşındaydı?

Necip Hablemitoğlu neden ve ne zaman öldürüldü? Necip Hablemitoğlu kimdir, kaç yaşındaydı?

02.09.2022 - 14:09 | Son Güncellenme:

Necip Hablemitoğlu kimdir sorusu Levent Göktaş'ın Bulgaristan'ın Svilengrad kentinde yakalanmasının ardından yeniden gündem oldu. Necip Hablemitoğlu suikastının zanlıları arasında yer alan Levent Göktaş'ın yakalanması ile Necip Hablemitoğlu kimdir neden öldürüldü gibi sorular yeniden gündeme geldi. İşte Necip Hablemitoğlu kimdir sorusunun yanıtı...

Necip Hablemitoğlu neden ve ne zaman öldürüldü Necip Hablemitoğlu kimdir, kaç yaşındaydı

Necip Hablemitoğlu suikastı zanlılarından olan Levent Göktaş'ın Bulgaristan'da yakalanmasının ardından bir kez daha Necip Hablemitoğlu kimdir, neden ve ne zaman öldürüldü sorusu gündem oldu. 2002 yılında evinin önünde uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybeden Necip Hablemitoğlu öldürüldüğü tarihte Ankara Üniversitesi Doçent Doktor görevini üstlenmekteydi. Peki Necip Hablemitoğlu kimdir, ne zaman, hangi tarihte suikaste uğradı.

Haberin Devamı

NECİP HABLEMİTOĞLU KİMDİR, NEDEN VE KİM TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Necip Hablemitoğlu 28 Kasım 1954 yılında Ankara'da dünyaya geldi. 18 Aralık 2002 yılında evinin önünde uğradığı suikast sonucu öldürüldü.

Katil zanlıları arasında değerlendirilen şüpheli Nuri Gökhan Bozkır Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından Aralık 2019'da yurt dışında yakalanıp adli süreçlerin tamamlanması ardından 26 Ocak 2022 tarihinde Türkiye'ye getirilerek emniyete teslim edilmiştir.

Evli ve iki kız çocuk babası olan Necip Hablemitoğlu Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalar yaptı. Orta Avrupa ve Balkanlar'da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürüttü ve bu konularda çeşitli projelerde aktif rol aldı. Çalışma alanına ilişkin çok sayıda kitap ve makalesi bulunan Hablemitoğlu, öldürüldüğü 18 Aralık 2002 tarihine kadar Ankara Üniversitesinde doçent doktor öğretim görevlisi olarak yirmi yıl süresince Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi dersleri verdi.

Haberin Devamı

Kendisi gibi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile evli olup Kanije ve Uyvar adlarında iki kız çocuk babasıydı.

NECİP HABLEMİTOĞU SUİKASTI NE ZAMAN HANGİ TARİHTE GERÇEKLEŞTİRİLDİ?

Necip Hablemitoğlu evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu 18 Aralık 2002 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Bu suikastın failleri halen bulunamamıştır. Ancak Ergenekon Davası tutuklu sanıklarından Osman Yıldırım ifadesinde Hablemitoğlu'nu Osman Gürbüz'ün öldürdüğünü ve Veli Küçük ile Muzaffer Tekin'in azmettirdiğini iddia etmiştir.

Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayata gözlerini kapadı. 21 Aralık 2002'de cenazesi Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi. Köstebek isimli kitabı ölümünden sonra basılmıştır. Cinayet sonrasında Hablemitoğlu'nun elektronik postasına ve telefonuna gelen tehdit telefonları emniyet mensuplarınca incelenmek üzere alındı. Ailesinin İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde açtığı dava neticesinde, İçişleri Bakanlığı 40 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı, savunmasında Hablemitoğlu'nun cinayetini "adi bir cinayet vak'ası" olarak değerlendirdiğini bildirmişti. Ayrıca cinayetin üzerinden 7 sene geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı hâlâ "hazırlık soruşturmasının" sürmekte olduğunu bildirmektedir.

Ölümü üzerine birçok iddia ortaya atılmıştır. Bir teoriye göre Bergama ve Alman Vakıfları üzerine araştırmaları nedeniyle, Alman GSG 9 timleri tarafından öldürülmüştür. Bir diğer teoriye göre ise Hablemitoğlu laiklik konusundaki hassasiyeti nedeniyle öldürülmüştür.
Katil zanlıları arasında değerlendirilen şüpheli Nuri Gökhan Bozkır adlı kişi Aralık 2019'da Ukrayna'da yakalandı. Türkiye'ye iadesiyle ilgili mahkeme süreci sonuçlanarak 26 Ocak 2022'de Türkiye'ye getirildi.

9 Haziran 2022'de Hablemitoğlu cinayeti soruşturmasında aralarında Ergenekon sanıkları emekli albaylar Levent Göktaş ve Fikret Emek'in de bulunduğu 9 emekli asker hakkında gözaltı kararı verildi.

Haberin Devamı

Levent Göktaş, Bulgaristan'ın Svilengrad kentinde 2022 Eylül ayı'nda yakalandı.

 

Yazarlar