Bilgi RehberiKaşar peynirler böyle saklayınca asla bozulmuyor! Küflenmeyen kaşar peynirinin sırrı buymuş

Kaşar peynirler böyle saklayınca asla bozulmuyor! Küflenmeyen kaşar peynirinin sırrı buymuş

15.04.2025 - 10:54 | Son Güncellenme:

Kaşar peyniri, özellikle açıkta kaldığında ya da nemli bir ortamda muhafaza edildiğinde kısa sürede küflenebilen bir süt ürünüdür. Soğuk zincir kırıldığında veya doğru saklama koşulları sağlanmadığında bozulması kaçınılmazdır. Bu da hem israf yaratır hem de sağlık açısından risklidir.

Kaşar peynirler böyle saklayınca asla bozulmuyor Küflenmeyen kaşar peynirinin sırrı buymuş

Kaşar peynirini uzun süre bozulmadan saklamak için bazı basit ama etkili yöntemler vardır. En önemli adım, hava ile temasını kesmektir. Kaşar peyniri hava aldığında hem kurur hem de küf oluşumu hızlanır. Bu yüzden buzdolabında saklarken streç film yerine yağlı kağıt tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

PEYNİRİ CAM KAVANOZDA SAKLAYIN

Birçok kişi peyniri buzdolabı poşetinde ya da plastik kapta tutar ama en sağlıklı ve uzun ömürlü yöntem cam kavanozdur. Kaşar peynirini temiz bir cam kavanoza koyup ağzını sıkıca kapattığınızda dış etkenlerden korunmuş olur. Cam kavanoz hem kokuyu hapseder hem de nem dengesini korur.

YAĞLAYARAK KURUMASINI ENGELLEYİN

Kaşar peynirinin dış yüzeyinin kurumasını önlemenin bir diğer doğal yolu ise, ince bir tabaka zeytinyağı ile kaplamaktır. Zeytinyağı, peynirin hava ile temasını keserek hem nem kaybını engeller hem de küf oluşumunu geciktirir. Bu yöntemi uyguladıktan sonra peyniri hava almayan bir kapta saklamak, tazeliğini haftalarca korumasını sağlayabilir.

TUZLU SU YÖNTEMİYLE KORUMA

Haberin Devamı

Bir başka doğal yöntem ise tuzlu su kullanmaktır. Orta sertlikteki bir salamura suyu hazırlayarak kaşar peynirini bu suda saklamak, küf oluşumunu engeller. Özellikle taze kaşarlar için etkili olan bu yöntem, peynirin lezzetini de korur.

Kaşar peynirler böyle saklayınca asla bozulmuyor Küflenmeyen kaşar peynirinin sırrı buymuş

SİRKEYLE BEZ SARMALAMA TAKTİĞİ

Doğal koruma yöntemlerinden biri de sirkeli bezle sarma tekniğidir. Temiz bir tülbenti ya da pamuklu bezi doğal elma ya da üzüm sirkesiyle hafifçe nemlendirip peyniri sarmak, küf oluşumunu engeller. Sirke, doğal bir antibakteriyel olduğu için bu işlem peyniri uzun süre taze tutar.

YANINA KÜP ŞEKER KOYUN

İlginç ama etkili bir yöntem de peyniri sakladığınız kaba birkaç adet küp şeker koymaktır. Şeker, nemi çeker ve ortamda oluşabilecek fazla rutubeti dengeler. Bu da küf oluşumunu yavaşlatır.

DOLABA KOYARKEN BU HATALARA DİKKAT

Kaşar peynirini buzdolabının en soğuk bölmesine koymak da doğru bir yöntem değildir. Aşırı soğuk peynirin yapısını bozar, çatlamasına ve tadının bozulmasına neden olur. Peynir, genellikle sebzelik kısmına yakın bir yerde, dengeli soğukta saklanmalıdır.

KEŞFETYENİ
Sibel Taşçıoğlu'ndan olay beğeni! Instagram'daki yorumu dikkat çekti
Sibel Taşçıoğlu'ndan olay beğeni! Instagram'daki yorumu dikkat çekti

Cadde | 15.04.2025 - 07:07

'Kızılcık Şerbeti' dizisinde 'Pembe' karakterini canlandıran oyuncu Sibel Taşçıoğlu'nun, Instagram'da kendisi için açılan bir hayran sayfasında beğendiği paylaşım sosyal medyada gündem oldu.

Yazarlar