Yazının birinci bölümünde, Fenerbahçe için bazı öneriler yapmıştım.
Şimdi bu önerileri biraz daha detaylı olarak ele alalım.
1- Pereira' nın "tactical periodization" antrenman sistemi ve uyguladığı defansif taktik anlayışı, ülkemizde Süper Liginde iş yapmaz. Fenerbahçe' de bu sisteme uygun bir kadro profili yok. Daha önce Carvalhal' in Beşiktaş' ta denediği bu felsefe Türkiye' ye uygun değil. Dolayısı ile yola Vitor Pereira ile devam etmek anlamlı olmaz.
2- Fenerbahçe' nin hem profesyonel futbol takımı, hem altyapı, hem de spor pazarlaması/ gelir yönetimi tarafında ciddi bir yeniden yapılanmaya ihtiyacı var. Bu uzun soluklu bir yapılanma olmalı. Benzer bir yapılanmayı futbolda Aziz Yıldırım 2003-2004 yıllarında Ümit Milli Takım oyuncularını transfer edip, bunları iyi yabancılar ile harmanlayarak ve Daum' a teslim ederek başarmıştı. İşin spor pazarlaması/ gelir yönetimi tarafında ise, gidilecek çok mesafe var. Fenerbahçe çok iyi ve güçlü bir marka. 1 Milyon Üye, Yandex, Gebze 3 Temmuz Spor Akademisi, Üniversite projelerine ek olarak, yeni projelere ihtiyaç var. Fenerbahçe, bu projeleri de en başarılı şekilde bir noktaya götürmeli. Bunun için de Başkan' ın etrafında, "her şeyi ben bilirim diyen yönetim kurulu üyelerinin dışında", kulübe canı gönülden hizmet verecek, yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan yeni bir beyin takımına ihtiyaç var.
3- Fenerbahçe hem sportif, hem de pazarlama yönetimi tarafında planlamasını uzun vadeli yapmalı. Bunun için de kulübün kendisine bir vizyon ve misyon belirlemesi lazım. Planlama bu şekilde yapılır. Fenerbahçe, nasıl bir kulüp olacak buna karar vermeli. Oyuncu yetiştirme yoluna giden, bunlardan gelir elde eden, arada iyi jenerasyonlar yakalayarak Avrupa' da belirli bir istikrarı yakalamış bir takım mı olacak (Ajax, Porto, Sporting), yoksa taraftar sadakati ve desteği üzerine ciddi finansal gelir elde eden, bunları üstün kadrolar oluşturup, Avrupa' da sürekli en tepeye oynayacak bir kulüp mü olacak (Real, Bayern), yoksa, her iki stratejiyi de en optimal şekilde uygulayan ve her anlamda kendi kendine yeten, altyapı ile yıldızları harmanlayan bir takım mı olacak (Barcelona, Manchester United)? Bu karar stratejileri ve yatırımları yönlendirecek.
4- Yeniden yapılanma konusunda Aziz Yıldırım kararlı ise, bu yapılanmanın başında kalmasında fayda var. Ancak mutlaka bir beyin takımına ihtiyacı var. Bizim akla ihtiyacımız yok, biz en iyi en doğruyu biliriz anlayışı bence doğru olmaz. Eğer yeniden yapılandırmaya sıcak bakmıyor, bir beyin ekibine inanmıyor, uzun vadeli bir perspektife ve takım çalışmasına inanmıyor ise, yargı süreci tamamlanınca bırakması en doğrusu.
5- Endüstriyel futbol gelirlerinin, doğru bir profesyonel sport marketing ekibi ile yapılandırılması gerekiyor. Fenerbahçe' de projelerin başında fedakar, vizyonu ve çalışkan insanlar olduğunu bizzat biliyorum, ancak bu işi dünya genelinde büyük bir tecrübe ile yapmış, önemli tecrübeler kazanmış, dünya genelinde saygınlık kazanmış profesyoneller ve danışmanlar ile çalışılması gerekiyor. Gerekirse Josef De Souza gibi pahalı ve gereksiz transferler yerine, bu para, bu profesyonellere verilmeli. Peter Kenyon, Esteve Calzada, Ferran Soriano, Tixiki Begiristain, Garry Cook, Giuseppe Marotta gibi isimler iyi ücretler ile Fenerbahçe' nin dönüşümünde rol alabilirler.
6- Yeni hoca seçimi, mutlaka yeni vizyon ve yapılanma çerçevesinde yapılmalı. Öte yandan, hem oyuncu yetiştirme, hem fiziksel kondisyon ve güç kazandırma, hem iş ciddiyeti ve disiplin sağlama hem de dengeli futbol anlayışları nedeni ile Alman futbol ekolünden gelen Löw, Klopp, Tuche gibi parlak hocalar veya onların izinden giden genç yetenekler araştırılmalı. Löw, Klopp ve Tuche' nin sözleşmeleri ve bulundukları konum açısından Fenerbahçe' de görev almaları zor. Eğer Alman ekolü benimsenir ise, Dieter Hecking (iyi hücum performansı), Roger Schimdt (presli ve mücadeleci futbol) ve Markus Weinzierl (pas, takım oyunu ve dikkatli saha yerleşimi) gibi genç ve gelecek vaat eden, hırslı ve başarıya aç hocalara da bir bakmakta fayda var. Hepsi de takım oyununa önem veren, iyi takımlar oluşturmuş hocalar. Eğer Alman ekolü dışında alternatif bakılıyor ise bence Unai Emery' den daha uygununu bulmak mümkün değil. Frank De Boer' de Fenerbahçe için uygun bir hoca adayı olabilir. Hoca kim olursa olsun, uzun vadeli düşünülmeli.
7- Fenerbahçe' de transfer yeni hocaya bırakılmalı. Ancak yeni hocaya bırakılmaya gerek olmayan koşullar var. Örneğin Bundesliga, Alman 2. Ligi, Hollanda Ere Divisie ve Belçika Jupiler Pro League' den genç ve yetenekli Türk kökenli oyuncular iyi bir yerel scout ekibi desteği ile araştırılmalı. Bunlardan, Fenerbahçe forması giymesi mümkün olanlar, transfer edilmeli. Buna ek olarak, stoper, orta saha, forvet arkası ve forvet için üst düzey, profesyonelliği yüksek, 28-30 yaşlarını aşmamış, tekniği ve mücadele gücü yüksek, rekabetçi yabancılar transfer edilmeli. Ayrıca Ümit Milli Takım, U20 ve U19 Milli Takım' larının iskeletini oluşturan futbolcular da kadroya katılmalı. Yine Alman Ümit ve U20-19 takımlarındaki Türklerden gelecek vaat edenler de takibe alınmalı.
8- Fenerbahçe, bir altyapı sistemi oluşturmalı. Mevcut sistem revize edilmeli. Bu altyapı, dünyadaki tüm altyapıların incelenmesi ve araştırılması neticesinde, yeni hocanın da önerileri ile, Türkiye ve ülkemiz kültürüne uygun olarak yapılandırılmalı. Yurt dışından özellikle Afrika ve Güney Amerika' dan genç yetenekler, doğru zamanda altyapıya alınmalı, Türk kültürü ile devşirilmeli ve gerekir ise tecrübe kazanmaları amacı ile başka takımlara kiralanarak, tecrübe kazanmaları sağlanmalı. Yurt dışı ve özellikle Afrika ile çok yakın ilişkiler kurulmalı. Bu konuda DEİK' ten yardım istenebilir. Afrika kulüpleri ile anlaşmalar imzalanabilir, onlar ile özel bazı transfer ayrıcalıkları üzerinde mutabakatlar sağlanabilir. Hepsi koşturma, takip, iletişim ile mümkün. Ayrıca dünyanın pek çok ülkesinde, genç, futbol tutkunu, kendi veritabanları olan, genç ve gelecek vaat eden futbolcuları istatistik ve performans olarak takip eden insanlar var. Bunlar ile profesyonel çalışma yoluna gidilebilir. Yükselen yetenekli isimler, daha erken keşfedilip Fenerbahçe veri tabanına alınabilir.
9- Fenerbahçe kurumsal iletişim tarafında, profesyonel bir yönetime geçmelidir. Hali hazırda çalışan profesyoneller var, ancak Sayın Başkan sık sık basın toplantısı yapıp, gereksiz insanlar ile polemiklere girmemeli, TV' lere çıktığında, projeler üzerinde konuşmalı ve taraftara bu yönde heyecan vermelidir. Fenerbahçe, yeniden 60, 70 ve 80' lerde olduğu gibi Türkiye' nin takımı olmalı, sempati kazanmalı, bu amaçla sosyal projeler yürütülmelidir.
10- Fenerbahçe taraftarı, 1 Milyon Üye ve Yandex projeleri, yeni dönem ticari ürünler ve kombineler ile kulübüne ciddi olarak katkı sağlamalıdır. Yukarıda önermiş olduğumuz dönüşüm süreci yönetim tarafından kabul edilip, değişim iradesi açıklandıktan ve gerekli adımlar atılmaya başlandıktan sonra, taraftar da üzerine düşeni yapmalıdır. Eleştirmek ve memnuniyetsizlik tüm taraftarların hakkıdır. Ancak bir dönüşüm projesi başlayacak ise, buna destek vermek de önemlidir. Başkan Aziz Yıldırımı' ı beğenen veya beğenmeyen herkes, sadece Fenerbahçe için kulübüne destek olmalıdır.
11- Son olarak futbol takımı yapılanması çerçevesinde, Josef De Souza, Nani, RvP, Diego, Fernandao uygun teklifler karşılığı satılmalıdır. Meireles, Alves, Fabiano, Kadlec, Serdar Kesimal, Mehmet Topuz gibi isimler ile de sözleşme yapılmadan, yollar ayrılmalıdır. Bu satış ve ayrılıklar ile bütçede ciddi bir alan açma ve maddi güç kazanma imkanı ortaya çıkacaktır. Buradan elde edilen tasarruflar ile, yukarıda bahsedilen gençler kadroya katılmalıdır. Fenerbahçe kamuoyu, yeni kadro ve yapılanmanın sonuçlarını almak için, 2 sene sabırlı olmalıdır.