ArkeolojiTürkiye’nin tek UNESCO adayı İznik

Türkiye’nin tek UNESCO adayı İznik

22.01.2024 - 01:00 | Son Güncellenme:

İznik, UNESCO Dünya Miras Listesi yolunda kararlı adımlarla ilerliyor.

Türkiye’nin tek UNESCO adayı İznik

İznik, 2014 yılında Dünya Miras Geçici Listesi’ne dâhil edilmişti. Yapılan çalışmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, 19 Eylül 2022’de Türkiye’den sadece İznik’in daimi adaylık dosyasını UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne gönderdi. İznik Dosyası’nı içerik ve format yönünden eksiksiz olarak kabul eden UNESCO adaylık sürecini resmen başlatırken, dosya UNESCO’nun danışma organı olan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’ne (ICOMOS) iletildi. ICOMOS’dan görevlendirilen uzman Gabriela Semova Koleva, inceleme için İznik’e geldi. İznik Belediyesi Konferans Salonu’nda yapılan İznik ICOMOS Misyonu Toplantısı’na Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, ICOMOS yetkilisi Gabriela Semova Koleva, İznik Alan Başkanı Doç. Dr. Şehnaz Eraslan Alıcıgüzel’in de aralarında bulunduğu birçok ilgili isim katıldı. İznik ile ilgili karar bu yıl haziran ayında açıklanacak.

Haberin Devamı

Türkiye’nin tek UNESCO adayı İznik

Türkiye’nin en tarihi sakin şehri

znik Belediyesi’nin, kentin uluslararası mecralardaki tanınırlığı ve farkındalığını arttırmak amacıyla 2019 yılında hazırlık çalışmalarına başladığı Cittaslow (Sakin şehir) üyeliği 2021 yılında İtalya’da ilan edildi. Cittaslow’un amacı kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak, küreselleşme sonucu ortaya çıkan şehir kargaşasının, kentlerin birbirine benzemesinin önüne geçilmesi. Kentlerin yönetilirken yerel yemeklerine, yöresel mimarisine, geleneklerine, zanaatlarına, esnafına sahip çıkılması ve desteklenmesi, birliğin üye kentler için ortaya koyduğu kriterlerle sağlanmaya çalışılıyor. Cittaslow üyesi şehirler bu ağın farkındalığı sayesinde turizmde de öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin tek UNESCO adayı İznik
İznik Çinisi’ne değer katacak merkez

İznik Belediyesi dünyaca ünlü İznik Çinisi’ni hak ettiği değere kavuşturmak üzere Çini Mükemmeliyet Merkezi Projesini hayata geçiriyor. Dünya genelinde cami, hamam, medrese, saray gibi birçok değerli yapıyı süsleyen İznik Çinisi, 17 ve 18. yüzyılda durma noktasına gelmiş 1990 yıllardan itibaren yeniden canlanmaya başlamıştı. “İznik Çinisi Coğrafi Tescil Belgesi”ne sahip İznik Belediyesi bu mekanizmayı çalıştırarak bir standart oluşturmak amacıyla Çini Mükemmeliyet Merkezi projesi hazırladı. Bu merkez içerisinde bilimsel çalışmalar, üretim tesisi, eğitim, showroom gibi alanlarla İznik Çinisi’ne değer katacak çalışmalar yürütülecek. İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta “Bu merkez hayata geçtiğinde İznik Çinisi günümüzdeki değerine değer katacak” dedi.

Türkiye’nin tek UNESCO adayı İznik
Şehrin manzarası buradan izlenecek

İznik Belediyesi’nin şehrin önemli noktası Abdulvahap Tepesi için hazırladığı proje onaydan geçerek ihale aşamasına geldi. Abdulvahap Sancaktari Türbesi ve Çevre Düzenleme Projesi ile mezarın üstüne sekiz ayağa oturan klasik bir kubbe örtüsü konuldu. Ayrıca ziyaretçiler için bir mescid, tuvalet ve şadırvanlar, İznik’in yerel ürünlerinin satılacağı 15 peyke ve İznik manzarasını seyrederken çay içip yemek yenilebilecek bir sosyal tesis olarak kullanılacak bir köşk ve seyir terasları planlandı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin tek UNESCO adayı İznik
Tarih kenti, Arkeoloji Müzesi’ne kavuştu

Arkeoloji Müzesi, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’nın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan aldığı söz ile ilçeye kazandırıldı. Müze her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.