24.11.2024 - 03:24 | Son Güncellenme:
Derya Turan / drytrn.00@gmail.com- Arkeoloji Bölümü'nün organize ettiği konferansa Prof. Dr. Fahri Işık konuk oldu. Konferans, Batı uygarlığını yaratan Anadolu uygarlığını arkeolojik veriler ile gözler önüne serdi. Yaklaşık 200 kişinin katılım sağladığı konferansa Samsun Valisi Orhan Tavlı, OMÜ Rektör Yardımcısı Çetin Kurnaz, SBB Başkan Vekili Nihat Soğuk, Vezirköprü Kaymakamı Özgü Kaya, Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürü Ali Sarıoğlu, Samsun Koruma Kurulu Bölge Müdürü Kurtuluş Özçelik, OMÜ öğretim üyeleri de katıldı. Konferans Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz’ın sunumu ile başlarken, açış konuşması ve takdim de İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Keleş tarafından gerçekleştirildi.
Yerli Luvi halkı
Anadolu’nun batısının Yunan değil yerli Luvi halkı olduğunu belirten Fahri Işık, uygarlık ve bilimin Yunanlar tarafından Atina’da değil yerli Anadolu halkı tarafından Milet’te yaratıldığını kaydetti. Işık, o dönemde Anadolu’da yazım dilinde Grek alfabesi kullanılmasının halkı Grek yapmadığını aktardı. Işık, Avrupalının ana yurdunun Anadolu olduğunu, devletin temelinin de ilk kez Anadolu’da Arslantepe’de atıldığının altını çizdi.
Prof. Dr. Fahri Işık kimdir?
1944 yılında Malatya’da doğmuş, lisansı Ankara Üniversitesi DTC Fakültesi’nde bitirmiş, doktorasını Almanya’da tamamlamıştır. Atatürk Üniversitesi’nde 1973 yılında asistanlığa başlamış ve birçok akademik görevi ifa etmiştir. 1992 yılında Likya Uygarlıkları Araştırma Merkezi’ni kurmuş, 1989’da Patara kazılarının ilk kazı başkanı olmuştur.