Yürümek vücudumuzu tepeden tırnağa yeniliyor! Ne tansiyon ne kolesterol bırakıyor
Hem bedeni hem de ruhu olumlu yönde etkileyen yürüyüş, herkesin gün içerisinde zaman ayırması gereken sağlıklı aktivitelerden biri. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Batur Gönenç Kanar yürümenin kalbe sağladığı etkileri tek tek anlattı.
İnsan vücuduna karşı her zaman olumlu etkileri olduğu bilinen yürüyüş, herhangi bir sağlık problemi olmayan kişilerin gün içerisinde mutlaka zaman ayırması gereken aktivitelerden biri. "Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemli" diye konuşan Doç Dr. Batur Gönenç Kanar, yürüyüşün sağlığa olan etkilerine tek tek değindi. 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü, hareketli bir yaşam tarzını benimsemek için uygulamaya geçilmesi gereken zaman dilimlerinden biri olabilir. Dünya sağlık örgütüne göre her yıl kalp rahatsızlıklarının yol açtığı problemler nedeniyle 17.9 milyon can kaybı yaşanıyor. Pandemi süreci başta olmak üzere birçok hastalığın temel sorunu arasında kalp hastalığı olduğu biliniyor. Bu tür rahatsızlıkların olası riskini azaltmak adına yapılması gerekenler arasında 'fiziksel aktiviteyi artırmak' yer alıyor. Doç. Dr. Batur Gönenç Kanar, yürüyüş aktivitesiyle hareket hızını artırmanın sağlığa olan etkilerini aktardı.
1- Kardiyovasküler Efor Kapasitesini Artırır
Kalp ve damar sisteminin daha verimli çalışmasını sağlayan düzenli yürüyüş, kalp atışını hızlandırarak kardiyovasküler efor kapasitesini geliştirir. Düzenli yapılan yürüyüş aktivitesi, vücut faaliyetlerini artırarak daha genç kalmasını sağlar.
2- Kan Basıncını Düşürür
Düzenli yürüyüş, kan basıncını düşürebilir. Düşük kan basıncı, kalp sağlığı için önemlidir. Yüksek kan basıncı ise tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına neden olabilir.
3- Kolesterolü Kontrol Altında Tutar
Yürüyüş aktivitesi kötü kolesterol seviyesini düşürürken iyi kolesterolü artırır. Bu sayede damar tıkanıklığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
4- Kan Şekerini Düzenler
Düzenli yürüyüş, kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Diyabet riskini azaltabilir veya diyabet yönetimine katkı sağlayabilir.
5- Kilo kontrolü sağlar
Kilo artışı veya mevcut fazla kilo kalp hastalığı riskini artırabilir. Düzenli yürüyüş ise kilo kontrolüne yardımcı olur.
6- Emosyonel Stresi Azaltır
Kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen önemli faktörlerden stres, düzenli yürüyüş sayesinde azalır. Yürüyüş, duygusal sağlığı iyileştirerek stres yönetimine karşı faydalı etkiler oluşturur.
7- Damarları Temizler
Yürüyüş, damarları temizler ve kan dolaşımını iyileştirir. Bu da kalp krizi veya felç riskinin azalmasını sağlar.
8- Kalp Damarlarını Genişletir
Düzenli yürüyüş, kalp damarlarını genişletebilir. Bu durum da daha iyi bir kan akışı olmasını sağlar. Düzenli yürüyüş yapmak kalp rahatsızlıklarını önlemenin dışında birçok sağlık problemini iyileştirmeye yarayan önemli bir uygulamadır. Bu nedenle kısa zamanlamalarda bile olsa yürüyüş rutini oluşturmanın faydalı etkilerini ilerleyen zamanlarda görebilirsiniz. Ancak, herhangi bir egzersiz planı oluşturmadan önce doktorunuza danışmanızı öneririz.