Yumurtalık kisti nedir?
Yumurtalık kistine özellikle kadınların doğurganlık döneminde rastlanılır. Kimi yumurtalık kisti büyük önem teşkil etmeyip kendiliğinden geçse de kimisi cerrahi müdahale gerektirebilir.
Genellikle kadınların doğurganlık döneminde rastlanılan yumurtalık kistlerinin birçoğu birkaç ay içerisinde, kendiliğinden geçer. Tam tersi durumda ilaç tedavisi ya da cerrahi işlem gerekebilir. Dolayısıyla mutlaka hekim kontrolü gerekmektedir.
Hastalığın /Durumun/ Oluşumun ;
Tanımı: İyi huylu yumurtalık (over) kistleri kanser yapma eğilimi olmayan ancak kişilerde farklı düzeylerde problemler oluşturan kistlerdir. Genelde iyi huylu olan ve kendiliğinden geçen pek çok kisti kapsamaktadır. Folikül kistleri, çikolata kistleri gibi farklı türleri mevcuttur.
Şikayetleri ve Bulguları: Kist büyüklüğüne bağlı olarak şikayet ve bulgu verirler. Bası hissi, ağrı oluşturabilirler. Bazen torsiyon denilen dönmeye maruz kalarak yumurtalıkğın kan akımında bozukluklarına neden olur, bu durumda kişide aşırı derecede ağrı meydana gelir. Hemen doktora başvurmalıdır.
Tanısı için neler yapılmalıdır: Klinik muayene, Ultrasonografi ve gerekirse ayırıcı tanı için ileri görüntüleme tetkikleri kullanılabilir.
Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır: Basit kistler kendiliğinden oluşup kaybolabilmektedir. Süreğen kistler şikayet ve belirtiler değerlendirilerek tedavisi planlanır. Torsiyon meydana geldiğinde tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır.
Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir: Rutin doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.