SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Yumurta değil öz güven kıran anneler! 2 soruda korkunç trend: '90'lı yıllarda bu suçtu'

Sosyal medyadaki korkunç trendlere bir yenisi daha eklendi. Bir anda çocuklarının kafasında yumurta kırarken kendilerini kameraya alan anneler türedi. Bu videolarda en yürek burkan da olayı yaşayan çocukların kameraya yansıyan şaşkınlığı, korkusu, endişesi ve canının ne denli yandığı. İsyan eden uzmanlar ise "90'lı yıllarda bu bir suçtu" diyerek 2 soruda korkunç gerçeği anlattı.

|

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Son dönemde sosyal medyadaki kullanıcı profillerinin yaş aralığı genişledi. Bir zamanlar gençlerin kullandığı sosyal medya araçlarını artık orta yaşlı hatta yaşlı grup sık kullanılır oldu. TikTok başta olmak üzere Instagram'a giriş yapan ebeveynler de çocuklarıyla birlikte paylaşımlar yapıyor hatta onların büyüme serüvenlerini anbean paylaşıyor. Sosyal medya hesaplarını fotoğraf albümü gibi kullanmak bir yana dursun, bazı anne-babalar artık çocukları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla viral akım bile yaratıyor. Yine geçtiğimiz günlerde TikTok'ta paylaşılan ve kısa sürede viral olan videoda mutfakta yemek yapan annelerin bir anda çocuğunun kafasında yumurta kırdığını görüyoruz. 

'Yumurta kırma' akımı gibi bugüne dek eğlenceliymiş gibi görünen ancak özünde çocuk istimarının bir örneği olan bu videoların uzun vadede hem ebeveyn hem de çocuk için oldukça zararlı olduğu bir gerçek. Biz de anne-babaların kimi zaman bilinçsizce kimi zaman da popüler olmak uğruna uydukları bu akımın arka planında yatanları uzmanlara sorduk: Birincisi anne-babalar bu davranışı sergilerken ne hissediyor? İkincisi de bu davranışla karşılaşan çocuklar iç dünyalarında ne yaşıyor?


Uzman Klinik Psikolog Sena Kenan Yoldaş, bu kişilerin hangi güdülenmeyle çocuklarının özel hayatına dair paylaşım yaptıklarının oldukça merak edilen konulardan biri olduğunu belirtti. Yoldaş'a göre bu durumun başlıca nedenlerinden biri, ebeveynin çocukları aracılığıyla benlik sunumu yapması. "İnsanlar arasında ilişki kurulmasını sağlayan sosyal medya yoluyla kişiler kendilerini göstermenin yolunu öğrendiler. Böylece çocuklarını, kendi hayatlarını da paylaşmaya başladılar" diyen Psikolog Sena Kenan Yoldaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sosyal medya üzerinden, beğeni ve yorum alarak trend olmaya çalışan ebeveynler sosyal açıdan doyum sağlıyor. Yani kişi, kendini başkalarının görmesini istediği biçimde sunma çabasına girişiyor."

'90'LI YILLARDA BU SUÇ OLURDU'

Uzman Psikolojik Danışman, Psikoterapist Pınar Toker Maglio de ebeveynlerin trend olmak adına katıldıkları akımların öz güven eksikliklerinden kaynaklandığının altını çizdi. "Anne-babalar toplumda bu akıma uymuş ve fazla tıklanma almış kişileri görerek ilham alıyor" diyen Toker, "90'lı yıllarda olsa bu tür paylaşımlar çocuk istismarı olarak kabul edilir ve bir dava konusu olabilirdi. Şimdilerde komik olduğu düşünülüyor. Bu toplumsal bir değer kaymasıdır. İnsanlar popüler olmak uğruna her şeyi yapıyor. Yumurta kırma sadece bir örneği bunun. Çok tıklanmak o kadar çok önemli bir hale geldi ki inanın bu ufak tefek şeylerden hayatı yaşadıklarını hissediyorlar resmen" ifadelerini kullandı.

'İZLEMEK DE ÇOCUK İSTİSMARINA GİRER'

'Yumurtayı çocuğunun kafasında kır' akımı için çekilmiş tüm videolarda çocukların yüzünde korku, şaşkınlık ve acı gibi duyguların olduğu görülüyor. Pınar Toker Maglio, "Anne babalar çocukların her şeyi unuttuklarını düşünüyorlar ancak gerçek böyle değil" diyerek olayın etkisini şu şekilde açıkladı: 

"Gelişimsel olarak güven duygusunun oluşmaya başladığı dönemlerde çocuğa en güvendiği insan tarafından böyle bir davranışın yapılması çocuğu derinden sarsarak güven duygusunun oluşmasını engeller. Hatta bu tarz videolar çekmek de bunları izlemek de bir çocuk istismarıdır. Sadece popüler olmak adına çocuğunu kullanan ebeveynler anne ve babalık makamına yakışmayan şekilde davranıyor."

Psikoterapist Pınar Toker Maglio'ya göre çocuklarının kafatasında yumurta kıran annenin her şeyden önce düşünmesi gereken başka bir nokta daha var: "Küçük yaşlarda çocukların kafatasları hâlâ yumuşaktır ve yumurta da olsa sert bir cisimle vurmak çocuğu fiziksel olarak travmatize edebilir."


'EBEVEYN-ÇOCUK İLİŞKİSİ ZEDELENEBİLİR'

Bu ve bu gibi akımları çocuklar üzerinde uygulamanın onların iç dünyasında uyandırdığı hislerle ilgili konuşan Uzman Klinik Psikolog Sena Kenan Yoldaş da, "Sosyal medya üzerinden doyum sağlamak için çocuklarının kafasında yumurta kıran annelerin çektikleri videolarda, çocuklarının yüz ifadeleri, hangi duyguları hissettiklerini açık bir şekilde gösteren önemli örneklerden biri. Çocukların, olayın beklenmedik şekilde gelişmesi etkisiyle korku, dehşet ve çaresizlik duygularına kapılmış olmaları göz önünde bulundurulursa bu olayın çocuğun hayat akışında travmatik etki bırakması çok büyük bir olasılık" dedi.

Travmanın hayatın günlük akışı içinde hiç beklenmedik bir anda insanın dayanma gücünü zorlayan ya da aşan bir durum olduğunu hatırlatan Yoldaş, "Annenin bu beklenmedik davranışı, ebeveyn-çocuk ilişkisini zedeleyebilir. Travma yaşayan bir çocukta içe dönme, çaresizlik, öfke gibi duygular ortaya çıkabilir. Bununla birlikte konsantrasyon bozukluğu, yeme ve uyku bozukluğu, kaçınma davranışı gelişebilir" diye de ekledi.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.