SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Yine yeşillendi incelme yolları!

Yine yeşillendi incelme yolları!

|





Çiğ besin diyetiyle toksinlerden arınan vücudun sağlıklı beslenmeye alışması gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet uzmanı Dr. Nil Şahin konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı...

Vücudu arındırma diyetlerinin en önemli faydası nedir?
Vücutta biriken fazla yağlar günlük yaşamımızı olumsuz etkiliyor, hastalıklara davetiye çıkarıyor, estetik açıdan da istenmeyen bir görünüm sergiliyor. Fazla yağlardan kurtulmak için çiğ besin diyetleri çok önemli. Diyet, yağ yakımıyla birlikte toksinlerin atılmasını sağlayarak kendini gösteriyor. Yağlardan kurtulmak için, diyeti sporla desteklemek gerekli.

Toksin birikmesinin ne gibi zararları var; özellikle ne zaman ve ne tür vücut yapılarında birikiyor?
Vücutta toksin birikmesinin en büyük zararı; böbreklerde idrar yoğunluğunu artırarak kendini göstermesi. Bu da böbreklerin yükünü artırır. Diğer zararı karaciğerlere olur. Toksin özellikle uzun süreli çok düşük kalorili diyet uygulayanlarda, et, süt, peynir, yumurta gibi fazla proteinli ürünleri çok tüketenlerde, az su içenlerde, fizik aktivitesi az olan kişilerde, fazla sigara, alkol ve kızarmış yiyecek düşkünlerinde görülüyor.

Hangi besinler toksin birikmesine neden oluyor, hangileri toksinleri atmaya faydalı?
Çay, kahve, kola, yağlı kızartmalar, fast food yiyecekler ve tuz toksin birikmesine neden oluyor. Toksini vücuttan atmak için öncelikle; yeterli su tüketmek, her yiyecek gurubundan ihtiyacımız kadar almak, doğal gıdaları tüketmek, düzenli ve bilinçli spor yapmak gerekli. Yeşil yapraklı sebze, meyve, kepekli ürünlere öncelik vermek şart.

Bu tip diyetler, 10 günle sınırlı. Düzenli beslenme nasıl tüm yaşama yayılır?
Vücudun ihtiyacı olan tüm besinlerden dengeli, sürekli ve düzenli olarak alınması gerek. Böylece vücut ihtiyacı kadar beslenir, fazla yağ almaz. Bu fazla yağların atımını kolaylaştırmak için tempolu yürüyüş, koşu, düzenli spor gerekir.

Nefes, hücrelere ihtiyacı olan oksijeni sağlarken, aynı zamanda bedendeki karbondioksit ve atıkları da uzaklaştırıyor. Vücudun oksijen yönünden aç bırakılması ise demir ve kan eksikliğine neden oluyor. Doğru nefes alınmadığı zamansa ciğerlerdeki kirli hava dışarı çıkamıyor. Birçok kişi doğru soluk alıp vermeyi bilmediği için dışarı atma süreci de sağlıklı olmuyor.

Basit egzersiz
Kendinizi gergin hissettiğinizde, uyku tutmadığında ya da enerjinizi tükenmiş hissettiğinizde şu egzersizi uygulayabilirsiniz:
1- Sırtın alt kısmını destekleyerek oturun ya da uzanın.
2- Parmak uçlarıyla sadece kanınıza dokunup elleri karnınızın üzerine koyun.
3- Yavaşça, dörde kadar sayarak burundan soluk almaya başlayın. Her nefes alışta karnın genişlediğini hissedin.
4- Dörde kadar sayarak nefesinizi tutun, sekize kadar sayarak ağzınızdan verin.

Malzemeler:
1 fincan yoğurt
1 olgun muz
Birkaç damla vanilya esansı
1 çay kaşığı bal
1 çay kaşığı hindistan cevizi (isteğe göre)
Yapılışı: Tüm malzemeleri karıştırın. Muz yerine çilek ya da böğürtlen kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
2 yemek kaşığı yulaf gevreği
1 elma ya da armut rendesi
Bir avuç suda bekletilmiş kuru üzüm
Yarım limon
2 çorba kaşığı dövülmüş kuruyemiş
1 çay kaşığı bal, tarçın ya da toz zencefil
Yapılışı: Kuru üzümü ve yulaf gevreğini bir gece, az bir su ya da meyve suyunun içinde bekletin. Bu karışıma limon suyuyla birlikte rendelenmiş meyveyi de ekleyin. İsterseniz bal koyun. Kalanları ilave ettikten sonra üzerine tarçın ya da zencefil serpin.

Malzemeler:
1/3 fincan badem
2/3 fincan su
5 adet çekirdeği çıkarılmış hurma
Birkaç damla vanilya esansı
1 çay kaşığı bal
Yapılışı: Bademleri mutfak robotunda suyla çırpın; malzemeleri ekleyin. Hurmanın yerine kayısı kullanabilirsiniz.

• Kırmızı Şeytan Salatası: Tabağı marul yapraklarıyla süsleyin. Üstüne taze bezelye ve bir kırmızı biber, rendelenmiş havuç, soya fasulyesi filizi, salatalık, karnabahar, brokoli, pancar kökü, beyaz turp, hardal ve tere ekleyin.
• Filiz sihri salatası: Tabağın altını yonca filizleriyle süsleyin ve rendelenmiş havuç, kırmızı ve beyaz lahana, pancar kökü, mantar, siyah zeytin ve taze soğan ekleyin. Sebzelerin üstüne kuru üzüm serpin, bir kaşık tohum veya rendelenmiş ceviz ilave edin.

Basit bir Fransız sosu
3/4 bardak zeytinyağı
1/4 bardak limon suyu ya da elma sirkesi
1 çay kaşığı taneli hardal
2 çay kaşığı bal
Baharat olarak sebze tozu ve biber
Bir diş sarımsak
Tarif: Malzemeleri bir blendırda karıştırın.

• Otlu sos: Mercanköşk otu, fesleğen, kekik, dereotu ve naneyi karıştırın.
• Turunçgil sosu: 3/4 bardak susam yağı, 1/2 limon ile bir portakal suyu, 1 yemek kaşığı sirkeye hindistan cevizi ve maydonoz ekleyin.

Çorbalar
Koyu sebze çorbası
1 büyük soğan
2 pırasa
4 havuç
2 şalgam
1 yabani havuç
Yapılışı: Köklü sebzeleri küp küp doğrayın. Diğer sebzeleri de ilave edip, buğulanmaya bırakın. Kaynar suya pirinç ekleyip 30 dakika pişirin.

Çin usulü sote
2 çorba kaşığı bitkisel yağ
Soya sosu
Halkalar halinde kesilmiş soğan
Küçük küçük ayrılmış kahnabahar
Doğranmış kırmızı biber ve mantar
Bir avuç ceviz
Yapılışı: Cevizleri yağda ısıtın. Soğan ve sebzeleri ekleyin. Üç dört dakika soteleyin. Ardından soya sosu ilave edip servis yapın.

-BİTTİ-


























© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.