SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Yılda sadece 15-20 gün tüketilebiliyor! İşte çağlanın faydaları

Ekşi bir meyve olan çağla, baharın başında hasat edilir ve yılda sadece 15-20 günlük bir süre içerisinde tüketilebilir. Genellikle çiğ veya turşu halinde tüketilen, yemeklere ve salatalara da oldukça yakışan çağla sağlık için de çeşitli faydalara sahiptir. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi. İşte çağlanın faydaları!

|

Yaşlanmayı geciktirir

Çağlanın içerdiği C vitamini, vücutta güçlü bir antioksidan olarak işlev görür ve hücreleri oksidatif hasardan korumaya yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık fonksiyonunda, inflamasyonun düzenlenmesinde ve sağlıklı yaşlanma için gerekli olan diğer birçok süreçte önemli roller oynar. Çağlanın zengin C vitamini içeriği, cildin nemini iyileştirebilir, kolajen üretimini uyarabilir ve güneşe maruz kalma nedeniyle kırışıklık gelişimine ve erken yaşlanmaya karşı koruma sağlayabilir.

Saç sağlığını destekler

Çağla, antioksidan özellikleriyle bilinen E vitamininden zengindir. Çağla E Vitamini içeriği sayesinde saç derisini destekler, oksidatif stresi azaltarak ve koruyucu lipid tabakasını koruyarak saçın uzaması ve gür bir şekilde çıkması için güçlü bir temel sağlar.

Kronik hastalıklara karşı korur

Çağla, antioksidan özellik gösteren C, E vitaminlerinden ve flavonoidlerden zengindir. Çağla, yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde oksidatif stresle savaşarak oksidatif stresin neden olduğu kalp hastalığı, kanser, diyabet, demans gibi kronik hastalıkların gelişme riskini azaltabilir.

Kabızlığı önler

Çağlanın sahip olduğu çözünmez lifler dışkıya hacim kazandırarak yiyecek ve atıkların sindirim sisteminden daha hızlı geçmesini sağlar ve böylece kabızlık probleminin önüne geçer.

Kan basıncını dengeler

Çağla, normal kan basıncını destekleyen bir mineral olan potasyumdan zengin içeriğiyle kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, çağla antioksidanlardan zengin içeriğiyle de kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.

Ruh halini iyileştirebilir

Çağla, magnezyumdan zengin içeriğiyle ruh halini iyileştirebilir. Magnezyum, beyin fonksiyonu ve ruh halinde kritik bir rol oynar ve magnezyumun düşük seviyeleri, artan depresyon riski ile bağlantılıdır.

Kilo kaybına destek sağlar

Çağla, düşük kalori içeriğiyle mükemmel bir ara öğün seçeneğidir. Aynı zamanda yüksek lif içeriğiyle uzun süreli tokluk sağlayarak günlük kalori alımını azaltabilir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.