Yemek tarifleri ve uygulama yolları
Yemek tarifleri ve uygulama yolları
Hepimizin evinde iyi kötü bir yemek kitabı vardır mutlaka. Hepsinin genel özelliği yemeğin tarifi ve bir de güzel resminin olması. Eğer yemek yapmayı fazlaca bilmiyorsanız, tariflerden yola çıkarak bir yemeği yapmak bazen imkansızlaşır.
Çünkü, kitaplarda çoğu kez yemeğin son halini görür, iştahla denemeye yeltenirsiniz sonra da yapılış aşamasında bocalarsınız. Hele hele bir de yemeğin özel aşamaları varsa, ‘en iyisi denememek’ der ve vazgeçersiniz. Tarifler ne kadar açık olursa olsun bazen kötü sonuçlar almak kaçınılmaz olur. Özellikle yabancı mutfaklara ait reçetelerde bu daha çok yaşanır.
Aşama aşama hazırlık
Remzi Kitabevi’nin şimdilik üç cilt olarak hazırladığı bir seri var. Ömer Erduran’ın editörlüğünde yayınlanmış bu kitaplar Anne Willan imzasını taşıyor. Hepsi büyük boy, 127 sayfa. En güzel tarafı, her tarifin yapılış aşamalarının da yer alması. Tarifin yanında, yapım için hangi araç gereçlerin, hangi aşamada kullanılacağı da verilmiş. Böylece tarifin orta yerinde bu da nereden çıktı şimdi şaşkınlığına uğramıyorsunuz.
Kitaplar özetle, elinizdeki hangi araç gereç ve malzemelerle nasıl iyi bir yemek yapabilirsiniz sorusuna yanıt veriyor. Ayrıca tariflerin kritik noktalarını vurgulayan “dikkat" uyarıları, uygulayacağınız tekniğin başarıya ulaşması için özel öneriler ve alternatif yöntemlere de yer verilmiş.
Meyve saklama yolları
İlk kitap, “Meyveli Tatlılar ve Pastalar". Hangi meyve nerede kullanılır, nasıl seçilir, nasıl saklanır, ne neye yakışır gibi temel bilgilerin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden meyve ile yapılmış 55 tarif var. Tabii hepsi aşama aşama. Yabancı kalacağınız terimlerin de tarif içinde açıklamaları yapılmış.
İkinci kitap “Tavuk Yemekleri". Dünya mutfaklarından tavuk yemeklerinin örneklendiği kitap genel bilgilerle başlıyor. 60 tarifin arasında Fas, Endonezya, Vietnam, Bask, İtalyan, Uzakdoğu, Teksas ve Meksika usulü tavuk kebapları, sıcak ve soğuk salatalar, hamurlu tavuk yemekleri var. Hangi tavuk yemeğinde ne tür baharatı kullanmak gerekir, hangi otlar yakışır ve tavukla ilgili bazı püf noktaları da verilmiş.
Sebze seçimi
Üçüncü kitap “Sebze Yemekleri". Değişik ülke mutfaklarından uygulanabilecek tariflerin verildiği bir kitap.
Sebze seçimi, saklanması, temizlenmesi, alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi bilgiler ve 60 tarif var. Bu üç kitabın ortak özelliği, meraklısını konular hakkında kısa ama güzel bir şekilde bilgilendiriyor oluşu.
GÜNÜN YEMEĞİ
4 kişilik / Hazırlama süresi: 40’
Malzemeler
Hazırlanışı:
Patlıcanların kabuklarını alaca soyup, sap kısımlarını çıkarmadan tuzlu suda bekleterek acısını alın. Daha sonra her tarafını yağda kızartın. Pirinci lapalaştırmadan haşlayın ve kızarmış patlıcanların ortalarını açarak içine doldurun. Domateslerden birini rendeleyin, rende kaşar peyniri ile karıştırıp pirinçlerin üzerine paylaştırın. Üzerine biber parçaları ve domates dilimleri dizerek 180 derece fırında 10 dakika pişirin ve servis yapın.
GÜNÜN MÖNÜSÜ