Yazlıklar yerle bir
Yazlıklar yerle bir
Depremden en büyük zararı gören illerden biri Yalova'da tam anlamıyla bir kıyamet günü yaşıyor. Yalova'da elektrik, su ve haberleşme imkanı yok. 500 dolayında ölü ile 2 bin yaralı var.
Sarsıntının şokunun ardından ikinci gün, yurtdışından eğitilmiş köpekleriyle gelen kurtarma ekiplerinin sabaha karşı 03.00'deki çalışmalarıyla başladı. Uzmanlar daha şafak sökmeden yoğun bir tempoya girdiler.
Köpekler ter peşinde
Ancak köpeklerin bulduğu daha çok beton yığınlarının altında sıkışıp kalan cesetler oldu. Yabancı uzman ekipleri sabah 07.00'ye kadar süren çalışmalarını yanlarına verilen birer polisle yürüttüler. Bir saat aradan sonra çalışmalar 08.00'de devam etti.
Geceyi depremin şokuyla geçiren Yalova halkı sabahın ilk ışıklarıyla kayıp ve cenazelerini bulmak için valiliğin oluşturduğu kriz masasına koştular.
Vatandaşlar bu saatlerde 200'ün üzerinde ismin yeraldığı ölenlerin listesine bakabildiler.
Halk, yabancı uzmanların köpekleri ile kurtarma çalışmalarına erkenden başlamasına rağmen saat 08.00'de halen kepçe ve diğer aletlerin çalışmaya başlamamasına tepki gösterdiler. Yakınlarının enkazın altında hayatta olduğunu düşünenler bir kepçe yada kurtarma ekibi, yakınlarından hala bir haber alamayanlar ise valiliğin tuttuğu ölülerin isimlerinin bulunduğu listenin peşindeydi.
Yalnızca Yalova'nın merkezinde 4 bin haneli 200 apartmanın yerle bir olması kurtarma çalışmalarının da güçlükle yürütülmesine neden oluyor.
Çöken apartmanların üst katlarından az sayıda canlı kurtulan olsa da alt katlardakilerin yaşamlarından umut kesilmiş durumda. Yakınlarının öldüğünü düşünenler onların cenazelerine bile razılar.
Yetkililer, köylerde ölenlerin, herhangi bir bildirim yapılmadan gömüldüklerini bu nedenle ölü sayısının kesin olarak belirlenmesinin güç olduğunu belirtiyorlar. Bununla birlikte vatandaşlar akşama kadar Yalova'da ceset sayısının 1000'i bulacağını konuşuyorlar. Çünkü 6 - 7 katlı binaların enkaz kaldırma çalışmalarının çok az bölümünün tamamlandığı belirtiliyor.
Ölümü 25 milyara satın aldılar
Binadan sağ çıkan daire sahipleri, sitenin üzerinde durduğu direklerin çok zayıf olduğunu belirterek, betonun da yeterince sulanmadığından güneşte yandığını ve dayanıklılığının zayıfladığını anlattılar. Betonun çabuk dağıldığını ve inşaat demirlerinin de gerekenden ince olduğunu belirten deprem mağdurları müteahhitlerin belediyeden nasıl ruhsat verildiğini soruyorlar.
Öte yandan Yalova, Çiftlikköy ve Çınarcık'ta çöken binaların büyük bölümünün yazlık bina ve site olması dikkat çekti. Özellikle Çiftlikköy'de binlerce konutun bulunduğu Aydın, Erdoğan, Yüksel, Ceylan sitelerinin büyük bir bölümü yerle bir oldu. Vali Nihat Özgöl, 'çöken binalar gecekondu değil lüks binalar' derken "Binalar haince yapılmış" diyerek tepkisini gösterdi.
Ziya Taşkent de enkazın altında
Gaz tehlikesi köy boşaltıyor
Ölü sayısı her dakika artan Yalova'da Vali Nihat Özgül, artık bu sayının kendisine sorulmasından memnun olmuyor. Kriz Masası yöneticileri 'biz ölenleri değil, yaşayanları kurtarmaya çalışıyoruz' diyerek tepki gösterirken, Vali Özgül, daha işin başında oldukları gerekçesiyle bir tahmin yapmak istemediğini söyledi. Yalova'ya gece yarısı ulaşan sahra hastanesi sehir stadyumuna kurulurken, yaz ayında dinlenmek amacıyla gelenlerle birlikte nüfusu 500 bine çıkan kentte herkes ölü sayısı hakkında tahmin yapmaktan kaçınıyor. Valiliğin emri ile hasarlı binalara girilmesi Kriz Merkezi'nce yasaklanırken Yalova merkez dışında Çiftlikköy, Termal, Çınarcık ilçelerinde de vatandaşlar evlerine girmekten çekiniyor.
Vali Özgül'ün verdiği bilgiye göre Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan BOTAŞ hattındaki gaz kaçağı nedeniyle bu bölge ve AK - AL Tekstil'deki gaz sızıntısından doğan toplu zehirlenme tehlikesine karşı da 10 köy tamamen boşaltıldı. Vatandaşlar otomobilleri ve buldukları araçlarla Orhangazi ve Bursa yönüne doğru konvoy halinde kaçtılar..