Yaz yaklaşırken varislere dikkat! En önemli 3 belirtisi ağrı, yanma ve kaşıntı
Yaklaşan yaz aylarıyla birlikte sıcaklıklar yükselişe geçerken, varise dayalı şikayetlerde de artış yaşanıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Barlas, venöz yetmezlik probleminin bir parçası olan varislerin sıcak yaz aylarından önce tedavi edilmesinin olası ciddi sağlık sorunlarını önleme ve yaşam konforunu iyileştirme açısından son derece önemli olduğunu söyledi.
Venlerimiz (toplardamarlar) ortam ısısındaki değişimler de dahil olmak üzere pek çok faktöre karşı duyarlıdır. Varis sorunu venöz yetmezlik probleminin bir parçası olduğu için hava sıcaklıklarının artması varisleri daha belirgin hale getirebilir. Sadece görünümde değil yakınmalarda da durum kötüleşir çünkü sıcak hava ve ortam damarları genişletir. Vücudumuz, artan sıcaklığa karşı kendini serinletmek için bunu yapmak zorundadır. Venler genişlediği zaman kan cilde daha yakın alanda ilerler ve bu sayede terleme oluşur. Venlerin bazı bölgelerinde normalden fazla kan bulunması durumundaysa varis sorunu var demektir ve sorun giderek büyüyecektir.
Ağrı, kaşıntı, yanma ve yorgunluk artışı olabilir
Sıcaklık artışları ile varis belirtileri kötüleşir, varislerin görünümü kış aylarına oranla daha belirgin hale gelir. Venlerimizin içinde yer alan küçük kapakçıklar normalde kirli kanın akciğerlere doğru tek yönlü ilerleyişini sağlarlar. Bacaklardaki bu kapaklar bozulduğunda kan yer yer göllenme yapmaya başlar ve varis adı verilen hastalıklı damarlar ortaya çıkar. Varis şikayetleri arasında olan ağrı, ağırlık hissi, kaşıntı, yanma ve yorgunluk gibi belirtilerde sıcaklıklarla birlikte artış yaşanması olasıdır.
DVT ve pulmoner emboli riski oluşabilir
Sıcaklıklarla birlikte vücuttaki sıvı kaybı da artacaktır. Bununla birlikte uçakla veya karayoluyla tatile giderken uzun süre bacakların hareketsiz kalması özellikle varisleri olanlarda DVT (Derin Venoz Trombus) gelişimi riskini artırır. DVT süratle tedavi edilmediği takdirde akciğer pıhtısı olarak da bilinen pulmoner embolinin oluşumuna sebep olabilir. Bu olasılık hayati önem taşır ve sıcak yaz aylarındaki yolculuklarda özellikle varisli hastaların bu konuya çok dikkat etmesi gerekir.
Varisler yaz ayları öncesinde tedavi edilmeli
Tüm bu saydığımız riskler şunu gösteriyor ki varis sorunu olanların sıcaklıkların artışa geçtiği bugünlerde henüz yaz ayları tamamen başlamadan tedavi olmasında fayda var. Modern varis tedavi yöntemleri sayesinde kesiye bile gerek kalmadan yüksek başarı oranların yakalanıyor. Günümüzde uygulanan başlıca tedavi yöntemlerini Yüzeysel Köpük Skleroterapi, Ambulatuvar Flebektomi, Endovenöz Trunkal Ablasyon ve Doppler Altında Kimyasal Ablasyon/Blokaj olarak sıralayabiliriz. Doğru tanı ve tedaviyle varisler çok hızlı bir iyileşme sürecine girer.