SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Yaz sıcağında spor yaparken dikkat! Bu 5 tavsiye hayat kurtarıyor

Güneşli havalar her ne kadar bizleri açık havada spor yapmaya teşvik etse de aslında dışarıda yüksek sıcaklıkta spor yapmak beraberinde hayati tehlikelere davetiye çıkarıyor. Prof. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, yazın sıcak havada spor yaparken dikkat edilmesi gereken 5 önemli tavsiye sıraladı.

|

Hava sıcaklıklarının haziran ayından itibaren artmasıyla birlikte birçok kişi kendini sokaklara atıyor ve güneşli havanın tadını çıkartıyor. Ancak yaz mevsiminde etkisini artıran yoğun nem yüzünden açık havada yürüyüş ya da spor yapmak, kış aylarına göre daha güç bir hale geliyor. Uzmanlar ise özellikle yazın nem yüzünden açık havada yürüyüş ya da spor benzeri faaliyetler esnasında dikkatli olunması gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Havanın sıcak olmasına aldanıp bol bol fiziksel aktivitelerde bulunan kişiler kalp rahatsızlıklarından bilinç kaybına birçok ciddi problemle karşı karşıya gelebiliyor. Prof. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, yazın sıcak havada spor yaparken dikkat edilmesi gerekenleri tek tek sıraladı ve önemli uyarılarda bulundu.


Yazın bunaltıcı havasında spor yapanların vücut ısısının yükseldiğini ve kan sirkülasyonunun arttığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, "Yazın spor ve sıcak hava birleştiğinde kalp daha hızlı atar, daha fazla terleriz. Bu yüzden sıvı ve elektrolit kaybı meydana gelir. Böylelikle çarpıntı, kusma ya da bilinç kaybı gibi ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya gelebiliriz" diye konuştu. Yaz aylarında özellikle hamile, yaşlı ya da çocuklardaki riskin diğer insanlara göre daha fazla risk taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Özbaydar, yaz aylarında spor yapılabileceğini ancak bunun bazı hayati kurallara dikkat edilmesi şartıyla gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.

'SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN'

Yaz aylarında birçok kişi sıcak havanın bunaltıcı etkisi yüzünden sıvı tüketimini ihmal edebiliyor. Ancak özellikle su tüketimi sıcak havalarda vücut sağlığı için büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, egzersiz yapmadan önce vücuda mutlaka yeterince sıvı yüklenmiş olması gerektiğini söyledi. Ağız kuruluğu ya da halsizlik gibi durumlarda yapılması gereken ilk şeyin su tüketmek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özbaydar, "Susuzluk hissetmiyorsanız bu aslında vücudunuzda yeterli sıvı bulunduğu anlamına gelmez. Su içmek için susamayı beklemeyin, bu önemli bir hata. Vücudunuzda yeterli sıvının olup olmadığını anlamak için idrarınızın açık sarı renkte olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Açık sarı idrar vücuda yeterli sıvı alındığını bize söyler" diye konuştu.

'İSTİRAHAT DÖNEMLERİ MUTLAKA OLMALI'

Spor yapmaya başlarken vücudumuzun ne kadar fit olduğunu bilmek sanılanın aksine büyük önem taşıyor. Spor yapmaya başlamadan önce tıbbi kontrollerden geçilmesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, "Spor yapmanızda sakınca oluşturabilecek sağlık durumunuz hakkında bilinçli olunmalı. Kişilerin medikal durumlarından haberdar olması aynı zamanda kendilerine aşırı yükleme yapmalarının da önüne geçer" dedi. Egzersizler arasında mutlaka istirahat dönemleri olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özbaydar, "Bu istirahat dönemleri vücudun kendisini yenilemesini sağlar ve sakatlanmaları engeller" vurgusunu yaptı.

'SERİN YERLER TERCİH EDİLMELİ'

Havanın sıcak ve güneşli olması birçok kişiyi açık havada spor yapmaya teşvik etse de aslında sağlığımız açısından doğru bir hareket değil. Güneşin yakıcı olduğu gün ortasında kesinlikle egzersiz yapılmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, "Hava durumunu takip etmek önemli. Özellikle serin yerler ve serin havalar tercih edilmeli" tavsiyesinde bulundu. Sıcak havalarda spor yaparken şapka, güneş gözlüğü ya da açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özbaydar, "Dışarıya çıkmadan en az 30 faktör güneş kremi sürülmeli" diye konuştu.

'AĞIR SPORLARDAN KAÇINMALISINIZ'

Sıcak havalarda spor yaparken bilinçsizce hareket etmek sanılanın aksine ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu sağlık problemleri arasında halsizlik, baş ağrısı, bayılma, kusma, çarpıntı ve bilinç kaybı gibi problemler dikkat çekiyor. "Ağır sporlar yapmaktan kaçınmalısınız" diyen Prof. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, "Yaz aylarında yüzme gibi yaz sporları tercih edilebilir" diye konuştu. Yazın birçok kişinin tercih ettiği bisiklet sürmeye yönelik de önemli bir uyarıda bulunan Prof. Dr. Özbaydar, "Bisiklet yaralanmaları yaz aylarında çok sık görülüyor. Düşme sonrasında kırıklara karşı dikkatli olunmalı. Eğer erken önlem alınmazsa ilerde daha ağır bir tedavi sürecine girilebilir" dedi.

'YENİ BAŞLAYANLAR YÜKLENMEMELİ'

Spora yeni başlayanların en sık yaptığı hataların başında vücutlarına aşırı yüklenmek geliyor. "Spora yeni başlıyorsanız vücudunuza yüklenmeyin" diyen Prof. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, "Açık havada uzun süreli yürüyüşler ya da aşırı yüklenmeye bağlı olarak burkulma ve yaralanmalar ilerleyen dönemlerde ciddi problemlere sebep olabilir. Yaz aylarında olduğumuzu unutmadan tempoyu kademeli olarak artırmaya herkes dikkat etmeli" diyerek 5 hayati tavsiye sıraladı:

1- Su içmeyi unutmayın.
2- Vücudunuzu dinleyin.
3- Güneşten kaçının.
4- Ağır sporlar yapmayın.
5- Kendinize aşırı yüklenmeyin.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.