Yaz hamileliği riskleri artırıyor! 11 ila 16 arası güneşe çıkmayın
Yaz aylarındaki aşırı sıcaklardaki en riskli grupların başında hamileler geliyor. Uzmanlar, kavurucu sıcaklarda özellikle anne adaylarının çok dikkatli olmaları konusunda hemfikir. Peki hamilelikte yazın hangi riskler var, anne adayları nelere mutlaka dikkat etmeli? İşte hamilelikte yaz riskine karşı alınabilecek önlemler.
Kavurucu sıcakların etkisini gösterdiği bugünlerde riskli grupların başında hamileler geliyor. Uzmanlar, birçok anne adayını özellikle güneşin kendisini gösterdiği öğle vaktinde çok dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Peki hamilelikte yaz riskleri neler, anne adayları yaz aylarında neleri yapmalı, neleri yapmamalı? İşte yazın hamilelikte en sık karşılaşılan sorunlar ve uzman görüşüyle birlikte mutlaka dikkat edilmesi gerekenler.
'ANNE ADAYLARIN HERKESTEN DAHA ÇOK DİKKATLİ OLMALI'
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Filiz Candan Topuz, yaz aylarında özellikle güneşin en tepede olduğu öğle vaktinde hamilelerin dışarıya çıkmaması gerektiğini söyledi.
Anne adaylarının öğle vaktinde dışarıya çıkmaları durumunda muhakkak gölgede kalması gerektiğini vurgulayan Dr. Topuz, "Anne adayları kıyafetten güneş koruyucu sürmeye kadar bazı kurallara herkesten çok daha fazla dikkat etmeli" hatırlatması yaptı.
'GÜNDE EN AZ 10 BARDAK SU İÇİLMELİ'
Yaz hamileliğinin sıcak hava dışında mantar enfeksiyonlarından besin zehirlenmelerine kadar yaza özgü bazı mevsimsel riskleri artırabildiğine dikkat çeken Dr. Filiz Candan Topuz, özellikle dehidratasyon yani susuz kalmaya dikkat çekti.
Dehidratasyonun yani vücudun susuz kalmasının en önemli belirtilerinin halsizlik, baygınlık hissi, baş ağrısı, baş dönmesi, idrarın koyu sarı olması ve idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlık olduğunu belirten Dr. Topuz, şöyle konuştu:
"Bulantı ve kusma şikâyeti olan ve oral beslenemeyen hamilelere damardan sıvı vermek gerekebilir. Özellikle yazın uzun araba yolculukları ve az su içme idrar yolu enfeksiyonuna eğilimi artırır. Böbrek taşı olan ve enfeksiyona eğilimi olan hamilelerin daha dikkatli olması gerekir. İlk üç ayda gebelik kusmaları özellikle yaz aylarında daha kötü seyredebilir ve serum tedavileri gerekebilir. Yaz aylarında hamilelerin günde 10 bardak su içmeleri, tansiyon sorunu yoksa tuzlu ayran içerek kaybettikleri tuzu yerine koymaları önerilir."
'2-3 SAATTE BİR 15 DAKİKA YÜRÜYÜŞ MOLASI VERİLMELİ'
Çalışan hamilelerde sabit ayakta kalma, uzun süre oturarak iş yapma gibi durumlar nedeniyle özellikle bacaklarda venöz yetmezlik yani toplardamar yetmezliği daha yaygın görülebiliyor.
Dr. Filiz Candan Topuz, "Bu durum varisleri olan hamilelerde bacak ve ayak üstünde ödeme ve ağrıya sebep olurken hareketsizlik de tromboemboli yani pıhtı atma riskinin artmasına yol açabiliyor. Bu nedenle orta basınçlı varis çorapları giyilmesi önerilir. Yolculuklarda 2-3 saatte bir 15 dakika yürüyüş ile geçen hareketli aralar verilmeli" dedi.
11 İLA 16 ARASI GÜNEŞE ÇIKMAYIN
Hamilelikte hormonal etkilere bağlı olarak ciltte pigmentasyon yani deri renklenmesi eğilimi artarken, cilde rengini veren melanositler gebelik hormonu ve güneşle birlikte daha da uyarılıyor.
"Beyaz tenli hamileler bu açıdan risk taşırlar. Yüzde güneşe bağlı kelebek tarzında lekelenmeler, çillerde artış, genel olarak el ve sırtta artan lekelenmeler görülebilir" diyen Dr. Filiz Candan Topuz, hamilelerin 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamaları ve yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanmaları gerektiğini söyledi.
GEZGİN İSHALİNE DİKKAT!
Besin zehirlenmeleri ve gezgin ishaline yaz aylarında hamilelerde çok rastlanıyor. Sıcak havada dışarıda kalan besinlerin daha çabuk bozulması nedeniyle özellikle tavuk, dondurma ve süt ürünlerini dikkatli tüketmek gerekiyor.
Gezgin ishalinin iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin tüketilmesi ya da el hijyenine yeterince dikkat edilmemesi sayesinde ortaya çıktığını belirten Dr. Filiz Candan Topuz, "Gezgin ishali, mikropların ağız yoluyla bulaşması sonucu ishal ve kusma ile seyreden bir durum. Gıda zehirlenmesi ve gezgin ishali bir-iki günde geçer ama bazen sıvı ve kaybedilen mineralleri yerine koyma tedavisi ve antibiyotik tedavisi gerekir" diye konuştu.
ISLAK MAYOYU MUTLAKA DEĞİŞTİRİN
Hamilelikte yaz aylarında hormonal etki sebebiyle vajinal mantar enfeksiyonuna eğilim de artıyor. Özellikle terleme başta olmak üzere sık duş almak ya da ıslak mayoyla kalmak gibi durumlar mantara bağlı vajinit gelişimine yol açıyor.
Dr. Filiz Candan Topuz, vajinal mantardan korunmak için deniz ve havuzda yarım saatten fazla kalmamak, ıslak mayoyu değiştirmek, pamuklu iç çamaşırı kullanmak ve sık değiştirmek gerektiğini belirtti.
HAVUZUN HİJYENİK OLDUĞUNDAN EMİN OLUNMALI
Hamilelikte yapılabilecek en iyi egzersizlerden birinin yüzmek olduğunu söyleyen Dr. Filiz Candan Topuz, tercihi havuzdan yana olacak anne adaylarını uyardı. Yüzmenin hamilelikte oldukça rahatlatıcı ve faydalı olduğunu hatırlatan Dr. Topuz, tercih edilen havuzların hijyenik olduğundan emin olunması gerektiğinin altını çizdi.
Dr. Topuz, "Hijyenik olmayan havuzlardan sıklıkla bulaşan virüs ve bakteriler ile konjonktivit dediğimiz göz iltihapları, ciltte içi su dolu veziküller ile belirti veren bazı viral hastalıklar ve cilt mantarları, üst solunum yolu, idrar yolu enfeksiyonları ve ishal yapan bazı mikroplar ve hepatit A bulaşabilir. Bu nedenle serinleme ve yüzme amaçlı mümkünse deniz ya da deniz suyu olan havuzlar tercih edilmeli" dedi.