Yaz aylarında kahvaltının önemi!
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Elmacıoğlu, yaz aylarını sağlıklı geçirmek için beslenme önerilerinde bulundu.
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "yaz beslenmesi" ile ilgili önerilerde bulundu.
Yaz sıcaklığından en çok çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olanların etkilendiğini vurgulayan Elmacıoğlu, bu nedenle yaz aylarında sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu, bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini anlattı.
'Kahvaltı günün en önemli öğünü'
"Yaz aylarında kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir. Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir."
Gıda zehirlenmesine dikkat
Sıcak havalarda besinlerin bozulma riskinin arttığına da dikkati çeken Elmacıoğlu, özellikle yaz aylarında artan hastalıkların başında besin zehirlenmelerinin geldiğini vurguladı.
Elmacıoğlu, "Bu aylarda açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan riskli besinler açıkta bekletilmemeli" dedi.