Yaz aylarında burun estetiği nasıl yapılır?
Yaz ayları, burun estetiği operasyonu düşünen çalışanların yıllık izinleri, öğrenci ve öğretmenlerin okul tatilleri dolayısıyla bu operasyon için en uygun zaman dilimi olabilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Kavuzlu konuyla ilgili önerilerde bulundu.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Kavuzlu: "Yaz ayları, burun estetiği operasyonu düşünen çalışanların yıllık izinleri, öğrenci ve öğretmenlerin okul tatilleri dolayısıyla bu operasyon için en uygun zaman dilimi olabilir. Ancak halk arasında yaz aylarında burun ameliyatının sakıncalı olabileceği yönünde yanlış bir kanı olduğunu gözlemekteym. Aşağıda değineceğim konulara dikkat etmek kaydı ile yaz aylarında da burun estetiği operasyonunun iyileşme dönemini sıkıntısız bir şekilde ve tatil planlarınızı ertelemeden atlatabilirsiniz." açıklamasını yaptı.
Hava sıcaklığı
Sıcak havalarda terleme ile sıvı kaybı daha fazla olmaktadır. Burun estetiği ameliyatlarında geçmişte kullanılan bez tamponlar nefes almaya hiçbir şekilde izin vermediğinden burun ameliyatı geçiren hastalarda ağız kuruluğu önemli bir problemdi. Ancak günümüzde kullandığımız nefes almaya izin veren, kanallı, silikon tamponlarla böyle bir sıkıntı artık yaşanmamaktadır. Yine, geçmişte kullanılan burun alçıları gözenekli olmadığından sıcak havalarda daha fazla terleme ve kaşıntıya yol açmaktaydı. Günümüzde mikro gözenekli plastik burun alçıları kullanmaktayız, dolayısıyla hastalarımız bu gibi sıkıntıları artık yaşamamaktadırlar. Ayrıca, günümüzde yaşam alanlarında klima sistemleri yaygınlaştığından aslında hastalarımız sıcak hava ile direk temas etmemektedirler.
Aşırı güneş ışığına maruziyet
Aşırı güneş ışığına maruziyet iyi bir şey değildir, özellikle de burun estetiği operasyonu iyileşme döneminde. Cilde dik gelen güneş ışınları ciltte dövme etkisi yaparak ameliyattan sonra oluşabilecek morlukların kalıcı hale gelmesine yol açabilir. Ancak kullanılacak geniş kenarlı bir şapka ve yüksek faktörlü güneş kremi ile bu olumsuzlukların önüne kolayca geçmek mümkün. Ayrıca şapka sayesinde 1 aydan önce kullanılması sakıncalı olan güneş gözlüğüne de ihtiyaç kalmamaktadır.
Yüzme
Ameliyattan 15 gün sonra rahatlıkla denize girebilirsiniz. Hatta, deniz suyu yıkama etkisiyle burun içindeki ödemlerin hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Havuz temizliğinden emin değilseniz 1 ay kadar havuza girmemek daha yerinde olur. Bununla birlikte, yüzme esnasında aşağıdaki uyarıları dikkate almanızı öneririm;
-Suya atlamayın: İyileşme döneminde buruna alacağınız bir darbe burunda şekil bozukluklarına yol açabilir.
-Derin dalış yapmayın: Yüksek su altı basıncı burunda kanamalara neden olabilir.
-Deniz gözlüğü kullanmayın: Güneş gözlüğündeki gibi, burun kemiklerinin kaynama döneminde dışardan gelecek ekstra basınç şekil bozukluklarına yol açabilir.