Yalnızlığı Sevenler Dikkat! Bu Sebeplerden Dolayı Sigaradan Bile Tehlikeli Olabilir!
Yalnızlık, hem karmaşık hem de her bireye özgü evrensel bir insani duygudur. Bazen aile, arkadaş veya partnerinizden beklediğiniz ilgiyi göremeyince yalnız hissedebilirken bazen de mutlu bir hayat, aile ortamında da yalnız hissedebilirsiniz. Birçok uzmana göre yalnızlık, ille de yalnız olmakla ilgili değildir. Uzun süre yaşanan yalnızlık hissi zihin sağlığına olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Depresyon, kaygı, özgüven eksikliği, uyku sorunları ve stresli yaşam yalnız hissetmeye sebep olabilir. Araştırmacılar umutsuz, mutsuz veya yalnızlık hissinin, yaşlanma sürecini sigara içmekten daha fazla hızlandırabileceğini söyledi.
Hepimiz zaman zaman kendimizi yalnız hissederiz. Yalnızlık duyguları kişiseldir, dolayısıyla herkesin yalnızlık deneyimi farklı olacaktır. Yalnızlık, sosyallikten uzak kalındığında veya etrafımızdaki değer verdiğimiz kişilerden beklentilerimiz karşılanmadığında hissettiğimiz duygudur. Ancak yalnızlık her zaman yalnız olmakla aynı şey değildir. Bazıları bunu yalnız bir deneyim olarak görebilirken, siz yalnız olmayı ve diğer insanlarla fazla temas kurmadan mutlu bir şekilde yaşamayı seçebilirsiniz.
Duygular daha baskın gelebilir
Ya da çok fazla sosyal temasınız olabilir veya bir ilişki içinde veya bir ailenin parçası olabilirsiniz. Ancak yine de yalnız hissedebilirsiniz. Özellikle çevrenizdeki insanlar tarafından anlaşılmadığınızı veya önemsenmediğinizi düşünüyorsanız yalnızlık duygusu daha baskın gelecektir.
Ömrü uzatmak denince etrafınızı kendinizi iyi hissettirecek insanlarla kuşatmak akla ilk gelen şeylerden birisi değildir. Ancak yapılan çalışmalar, mutluluğa ve sosyal bağlantılara odaklanmanın uzun ömürlülüğü artırmanın güzel bir yol olabileceğini öne sürüyor.
12 bin kişinin verileri incelendi
Konuya ilişkin araştırmacılar, Çin Sağlık ve Emeklilik Boylamsal Araştırmasına katılan 45 yaş ve üstü yaklaşık 12.000 yetişkinin verilerini inceledi. Tüm katılımcılar kan örnekleri, ayrıntılı tıbbi geçmişleri ve sosyal durumları ve zihinsel sağlıkları hakkında bilgi verdi. Bilim adamları tüm bu verileri yaşam süresinde kronolojik yaştan ziyade biyolojik faktörlerden hangisinin en büyük farkı yaratabileceğini tahmin etmek için "Epigenetik saat" yöntemini kullandılar.
Aging dergisinde yayınlanan çalışma sonuçlarına göre, yalnız veya mutsuz olmak gibi psikolojik faktörler, herhangi bir fiziksel veya zihinsel sağlık sorunu olmayan sağlıklı bireylere göre yaşlanmayı 1,65 yıl hızlandırdığını ortaya koydu.
Stanford Üniversitesi çalışma yazarlarından Manuel Faria yaptığı açıklamada, "Zihinsel ve psikososyal durumlar, sağlık sonuçlarının ve yaşam kalitesinin en güçlü öngörücülerinden bazılarıdır" dedi.
Yaşlanmayı hızlandıran faktörler arasında sigara, geçmişte inme, karaciğer ve akciğer hastalıkları öyküsü yer aldı. Çalışmalar sigaranın da yaşlanmayı 1,25 yıl hızlandırdığını ortaya koydu. Yaşlanmayı hızlandıran diğer faktörler arasında kırsal alanda yaşamak ve hiç evlenmemek yer aldı.
Yalnız veya mutsuz olmanın erken ölüme yol açıp açmayacağını belirlemek için yapılan çalışmada insanlar yaşam süresi boyunca ise gözlemlenmedi. Bununla birlikte, önceki birçok çalışma sosyal izolasyon ve yalnızlığı, erken ölüm riskinin artmasıyla ilişkilendirmiştir.
Erkeklerde kadınlara oranla daha yüksek
Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 17.000 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, sosyal izolasyonun orta yaşta oldukça yaygın olduğunu ve kadınların yaklaşık yüzde 17'sini ve erkeklerin yüzde 21'ini etkilediğini ortaya koydu. Her iki cinsiyet için de evli olmamak ve dini faaliyetlere nadiren katılmak sosyal izolasyonun ana nedenleri arasındaydı. Kadınlarda yüzde 62 daha yüksek erken ölüm riski ve erkeklerde yüzde 75 daha yüksek erken ölüm riski ile ilişkilendirildi.
20 farklı ülkede yaklaşık 120.000 orta yaşlı yetişkin üzerinde yapılan bir başka araştırma, sosyal izolasyonun kadınlarda, yaşlılarda, şehirde yaşayanlarda, düşük eğitim düzeyine sahip kişilerde ve işsizlerde daha yaygın olduğunu gözler önüne serdi. Genel olarak, sosyal izolasyon yüzde 26 daha yüksek erken ölüm riskine neden olurken ve risk grubu arasında en çok yüksek gelirli ülkelerde yaşayan insanların yer aldı.
Sosyal izolasyon ve daha uzun yaşam arasındaki bağlantının altında farklı nedenler olabileceği de vurgulandı. 35.000'den fazla yaşlı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, sosyal izolasyonun yüzde 22 daha yüksek erken ölüm riski ile ilişkisi olduğu bulundu. Ancak bunun çoğunun, ileri yaş ve sağlık sorunları nedeniyle evden çıkamama gibi nedenlere bağlı olabileceği de ihtimaller arasında yer aldı.
Epigenetik saat nedir?
Epigenetik saat, yaşı ölçmek için kullanılabilen biyokimyasal bir testtir. Test, DNA metilasyon seviyelerine dayalıdır ve kişinin DNA moleküllerine metil gruplarının birikimini ölçer.