Yalancı Diyabet (Diabetes İnsipidus) Nedir? Şekersiz Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Halk arasında şekersiz şeker hastalığı ismi ile bilinen “diabetes insipidus” aynı diyabet hastalığı gibi çok idrara çıkam ve çok su içme gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Ama bu hastalığın diyabetten farklı olarak kan şekeri seviyesi ile ilgisi bulunmuyor. Bu hastalık, çok nadir görülen bir hastalık olsa da, erken yaşlardaki çocuklarda daha çok rastlanır. Yalancı diyabet (diabetes insipidus) nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Yetişkinlerde şekersiz şeker hastalığının görülebilmesi için günde en az 3 litre idrar çıkışı olması gerekir. Bu miktar bazı hastalarda 20 litreye kadar çıkabiliyor. Yüksek miktarda su kaybı nedeni ile vücudun susama merkezi devreye girer ve ne kadar su alınırsa alınsın böbrek suyu tutamadığından aynı oranda idrar çıkışı yaşanır.
Şekersiz Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Diabetus insipidus, yalancı diyabet diğer ismi ile şekersiz şeker hastalığının üç farklı formu bulunduğu için belirtileri ve etiyolojileri farklı olur. En sık görülen belirtileri ise,
Her hastalık tipinde idrar soluk renktedir hatta renksizdir. Konsantrasyon eksikliği ortaya çıkarır.
Aşırı susama (polidipsi), su içilmesine rağmen susuzluğun bir türlü giderilememesi,
Geceleri sıkça idrara gitme (noktüri), ve bu nedenle uyku problemi yaşanması,
Sık idrara çıkma (poliüri), gün içinde ya da uyurken olağan dışı idrara çıkma ve bu yüzden alınan sudan çok daha fazla su kaybı yaşanması (dehidrasyon),
Yetişkinler için az görülen çocuklar ise, daha fazla görülen yatağı ıslatma sorunu (enürezis),
Elektrolit kaybına bağlı olarak potasyum kaybı (hipokalemi), sodyum kaybı (hiponatremi), kilo kaybı ve iştahsızlıktır (anoreksi)
Şekersiz Şeker Hastalığın Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şekersiz şeker hastalığı 3 farklı şekilde görülür. En çok görülen “santral diabetes insipidus” ismi verilen hastalık tipinde beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan ve suyun böbreklerde tutulmasına yardımcı olan antidiüretik hormonda (ADH) eksiklik olması durumunda şekersiz şeker hastalığı sıkça gözlemlenir.
İkinci tip şekersiz şeker hastalığı ise, böbrek kaynaklı bir hastalık çeşididir. Bu hastalıkta ADH hormonu hipofiz bezinde üretilir ama böbrekte herhangi bir etki ortaya çıkarmaz. Üçüncü tip şekersiz şeker hastalığı ise, gebelerde ve genellikle gebeliğin son 3 ayında görülür. Hastalığın durumuna göre ilaç tedavisi yapılır.