SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Yalan söylediğini nasıl anlarsınız?

İnsanlar daha kolay bir yaşam için yalan söylemeyi tercih eder. Vicdanını rahatlatmak için bu yalanları pembe, beyaz gibi nitelendirebilir. Ancak farklı şekilde nitelendirilmiş yalanların da sonucu aynı yıkımı doğabilir.

|

Yalanların çoğu hayatı kolaylaştırmak için söylenir. Genellikle bu yalanların kullanıldığı bile fark edilmez. Dolayısıyla karşı tarafın bu tarz yalanlarını anlamanız diğer yalanlara göre daha kolaydır. Bunun sonucunda olaylar ileri boyuta taşınmadan elinize düzeltme fırsatı geçebilir. Fakat hayatınızı kolaylaştıracak yalanların haricinde art niyetli, zarar veren yalanlar da vardır. Bu şekilde davranan bir insan sizin hayatınızda vakit kaybına ve psikolojik zarara yol açar. Kandırılmak özgüveninizi zedeler. İşte bu yüzden size yalan söylendiğinde, bunu anlamanız için birkaç yöntem vardır.

Ayrıntı vermekten çekiniyorsa

Karşınızdaki insan size bir olayı anlatırken ayrıntılarda kafası karışıp konuşamıyorsa muhtemelen yalan söylüyordur. Bunun yanı sıra olayı ikinci kez dinlediğinizde farklı ayrıntılardan bahsediyorsa, bu durumdayalana işaret ediyor olabilir.


Ama bağlacı

Genellikle ama bağlacından önce söylenilen cümle biraz şaibelidir. Çünkü ilk cümledeki etkiyi yumuşatmak için söylenir. Dolayısıyla çok fazla ama duyuyorsanız, şüphelenmeniz gereken bir durum olabilir.

Beden dili

Davranış ve hareketler, insanları kolayca ele verir. Sürekli tekrar eden davranışlar bunun en büyük örneğidir. Özellikle yalan söylemekten rahatsız olan fakat başka çözüm bulamayan insanlar yalan söylerken gergin olurlar. Ayaklarını sallamak, elini kolunu nereye koyacağını bilememek, konuşurken duraksamak ve göz kaçırmak bu durumun belirtileridir. Aynı zaman-da çaresiz bir gülümsemesi varsa, söylediği şeye şüpheyle yaklaşmanız gerekebilir.

İnandırıcı olmaya çalışmak

Kendi yalanlarına inanmayan insanların yapacağı bir davranıştır. İnandırıcı olmak için yalan-ları destekleme ihtiyacı duyarlar. Bu noktada hiç yapmayacağı bir şeyi yapmış gibi gösterebi-lirler. Eğer karşınızdaki tanıdığınız bir insan ise, bu davranış sonucunda şüphe duyabilirsiniz. Bazı insanlar da gerginliklerini gizlemek için soğukkanlı olmaya çalışırlar. Bunun sonucunda tepkisizlik doğar ve tuhaf bir beden dilinde konuşmaya başlarlar.

Konuyu değiştirmek

Eğer siz fazla detaycı bir insansanız karşınızdaki kişi yalan söyledikten sonra konu değiştirme ihtiyacı duyar. Olaydan sıyrılmak için konuyu sıkça değiştirerek, konuyu size unutturmaya çalışır. Bu durum daha fazla yalan söyleyip dibe batmasını engeller. Siz soru sordukça sıyrıla-cak cümleler kullanmaya başlar. Buna örnek olarak “Ne alakası var?”, “Yanlış anlıyorsun.”, “Ben öyle demek istemedim.” gibi kalıplar gösterilebilir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.