SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Yakın Doğu Camii ve Girne Üniversitesi temelleri atıldı

Bünyesinde İlahiyat Fakültesi de bulunan Yakın Doğu Üniversitesi tarafından inşa edilecek Kıbrıs’ın en büyük camii ile Yakın Doğu Üniversitesi imkanlarıyla kurulan, ancak idari ve akademik kadrosu bakımından bütünüyle özerk olan Girne Üniversitesi’nin temel atma törenleri eşzamanlı olarak gerçekleşti!

|

T.C. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın da katılımlarıyla 27 Eylül 2013, Cuma günü Lefkoşa’daki camii inşaatının temeli atılırken, Girne’deki üniversitenin temel atma töreni sinevizyondan canlı olarak yayınlandı.

Yakın Doğu Camii ve Girne Üniversitesi’nin temel atma törenleri; Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın yanı sıra, Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kıbrıs (Near East University Nicosia Cyprus) yöneticileri ile Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, KKTC Cumhurbaşkanı vekili Sibel Siber, Türkiye ve KKTC’den basın mensuplarının da katılımıyla, Lefkoşa ve Girne’de eşzamanlı olarak gerçekleştirildi.

Altı minareli, 10 bin kişinin ibadet edebileceği Yakın Doğu Camii’nin temel atma töreni Lefkoşa’da gerçekleşirken; davetliler Girne Üniversitesi’nin, Girne’de gerçekleşen temel atma törenini ise alana kurulan sinevizyon aracılığıyla canlı olarak izlediler.

Törende konuşma yapan T.C. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC’nin bir eğitim adası haline geldiğini, sosyal ve ekonomik olarak KKTC için bu sektörü önemli gördüklerini belirterek, “Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı olarak KKTC'deki üniversitelerin daha verimli gitmesi için her türlü katkıyı veriyoruz. YDÜ'ye geldiğimizde, kalite olarak KKTC'nin en parlak, en büyük üniversitesi. 21 bin öğrenciye ulaşmış, bu kadar fakültesi ile atılım yapan muhteşem bir kampüsü var... Yeni eklemesi ile, Girne Üniversitesi ile de çok ciddi bir açılım yapmış oluyor.” dedi.

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan S. Günsel yaptığı açılış konuşmasında, “Yakın Doğu Üniversitesi’nin 35 yıllık birikiminden doğan Girne Üniversitesi, denizcilik alanında bir dünya markası olma hedefinin fiziki ifadesidir. Bu adım, denizleri birbirine, okyanusları Kıbrıs’a bağlama vizyonunun yeni temelidir. KKTC, bugün 9 üniversitesiyle yükseköğretim sektörünün önemli bir aktörü haline gelmiştir. Bu üniversiteler içerisinde YDÜ 16 fakültesi, 97 lisans, 188 yüksek lisans ve doktora programıyla ve 95 farklı ülkeden gelen 21.000 öğrencisi ile KKTC yükseköğretiminin amiral gemisi durumundadır. Denizcilik fakültesi diğer fakültelere göre dünyada bir numara olma potansiyelini içinde bulunulan konjonktür nedeni ile daha çok taşımaktadır. İşte bu nedenledir ki biz bu avantajı kullanarak Girne Üniversitesi’ni ilk etapta denizcilik alanında dünyanın bir numarası yapmayı bir vazife olarak kabul ettik. Girne Üniversitesi, YDÜ’nün güvenirliliğini, deneyimini ve dinamizmini aynen taşıyacak ve hatta daha da ileriye götürecektir.

Üniversite demek “bir olmak, bütün olmak” demek olduğuna göre, kültürümüzün, insanımızın değerleri, inançları, sosyal dokusu ve maneviyatına ehemmiyet vermezsek, bir yarımız eksik kalır. Eğitim ve sağlık Yakın Doğu Üniversitesi’nin bugüne dek en önemli manevi değerleri olmuştur. Yakın Doğu Camii’nin inşası ile birlikte, bu manevi bütünlüğe yeni bir ulvi değer daha eklenmiş olacaktır.” dedi.

Konuşmaların ardından, tüm yetkililer, temel atma butonuna basmak üzere sahneye davet edildi.

Toplam 30 dekarlık alanı (4800 m² kapalı, 2100 m² avlu alanı) itibarıyla ve toplam ibadet kapasitesi (aynı anda 10 bin kişi) bakımından Kıbrıs’ın en büyük camii olacak Yakın Doğu Camii; YDÜ’nün mimar-mühendisleri tarafından, Osmanlı mimarisinden esinerek, Yakın Doğu felsefesi ile bütünleşmiş bir tasarım olarak projelendirildi. Camii, üçer şerefeli 72 metre yüksekliğinde dört minare ve 54 metre yüksekliğinde ikişer şerefeli iki minare olmak üzere, toplam altı minareden oluşacak. Kıbrıs’ın bu en yüksek minareleri; 27 metre çap ve 27 metre yükseklikle ana kubbe, ana kubbeyi çevreleyen 33 adet kubbe, avlu ortasında şadırvan ve onu çevreleyen 21 adet kubbeye eşlik edecek. Yakın Doğu Camii’nin tüm cam yüzeylerinde tarihimizi yansıtan vitray desenler oluşturulacak ve tüm kubbelerin iç yüzeylerine, YDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi hoca ve öğrencileri tarafından kültürümüzü simgeleyen motifler resmedilecek. Dokuz rakamının Arapçadaki “vav” harfine benzerliği, islam dinindeki anlamlı yeri ve matematikte çok özel bir sayı oluşu nedeniyle, projedeki tüm boyutlar dokuz ve dokuzun katları olarak ölçülendirildi. Toplam maliyeti 27 milyon dolar olacak Yakın Doğu Camii, 54 ayda tamamlanacak.

YDÜ imkanları ile kurulan, ancak idari ve akademik kadrosu bakımından bütünüyle kendi varlığını sürdürecek olan Girne Üniversitesi ise, Denizcilik Fakültesi’nin yeni şehrinde, yeni kimliği ile kuruluşuna işaret ediyor. Girne’nin yeni liman bölgesinde yine YDÜ’nün mimar-mühendisleri tarafından, Kıbrıs’a damgasını vuran medeniyetlerin yapısal simgelerini içerecek şekilde tasarlanacak. Toplam 65 dekar alanı (21.000 m² kapalı alan) içinde; kütüphane, spor tesisleri, yemekhane, amfiler, idari binası ve rıhtım ile denizcilik ağırlıklı 5 fakülte barındıracak yeni üniversitede, toplam 4000 bin öğrenci öğrenim görecek. Toplam maliyeti 80 milyon dolar olacak Girne Üniversitesi, 2 yılda tamamlanacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi; Y.Ö.K. ve Y.Ö.D.A.K koordinasyonu ile tamamen, temelleri atılan Girne Üniversitesi’nin bünyesine bağlanmış bulunuyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.