Vücudumuz için adeta bir mucize! 3 tıp dergisi o baharatı önerdi
Beslenme ve spor son yıllarda hayatımıza eskisinden daha da çok dahil oldu. 3 tıp dergisi tarafından önerilen zerdeçalın faydalarını ise say say bitmiyor. Zerdeçalın vücuda katkıları, baharatın günümüzde neden bu kadar popülerleştiğini anlamamıza yardımcı olabilir. İşte insan sağlığı için mucize olarak görülen baharatın vücudumuza katkısı.
Zerdeçal, özellikle Hint ve Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan canlı sarı bir baharat. Son yıllarda kullanımı artan zerdeçalın faydaları ise say say bitmiyor. Son araştırmalara göre kas yapısı üzerindeki etkileri oldukça fazla olan bu baharatın özellikle de sporcuların beslenme listelerinden neden eksik olmadığı her geçen gün daha iyi anlaşılıyor.
SİROZ HASTALARINA ÖNERİLİYOR
Zerdeçalın insan sağlığına olan faydaları, özellikle karaciğeri iyileştirmedeki, kas iyileşmesini desteklemedeki ve beyin fonksiyonlarını desteklemedeki rolü pek çok kere araştırıldı. Ancak kas yapısı üzerindeki bariz etkisi son araştırmalarla bir kez daha gözler önüne serildi.
Zerdeçalın tıbbi özellikleri arasında antioksidan kaynağı olması, Antienflamatuvar, Antimutajenik (genetik mutasyonları önler), Antimikrobiyal (bakteri ve virüslerle savaşır), Antikanser (kanser hücrelerinin ve tümör hücrelerinin büyümesini engeller) gibi noktalar çok dikkat çekse de kanıtlanmış en büyük etkisi kas yapısı üzerinde. Pek çok sisteme yardımcı olmasına rağmen, zerdeçal son zamanlarda özellikle karaciğer desteği, kas iyileşmesi, beyin sağlığı ve antikanser eylemlerde umut vaat ediyor, siroz hastalarına öneriliyor.
Prestijli Archives of Medical Science (AMS) dergisi, "Zerdeçal, karaciğer sağlığını geliştirmede umut vaat ediyor çünkü kurkumin, karaciğer iltihabını azaltmaya ve karaciğer hücrelerini hasardan korumaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan ve antienflamatuardır" diye yazmıştı.
'KAS YAPISI ÜZERİNDE ETKİLİ'
Egzersizin neden olduğu kas hasarı, özellikle sporcular ve fitness tutkunları arasında yaygın. Zerdeçal, anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle kas iyileşmesine yardımcı olabilir. Curcumin'in iltihabı hafiflettiği, oksidatif stresi azalttığı ve kas hasarına katkıda bulunan bazı enzimlerin salınımını engellediği biliniyor.
1970'ten beri aylık olarak yayımlanan Critical Reviews in Food Science and Nutrition dergisi de aynı şekilde, çeşitli kurkumin bazlı müdahalelerin, kas ağrısı ve hassasiyetine yönelik kendi algıladığı ölçümleri iyileştirdiğini, kas hasarına ilişkin kanıtları azalttığını, inflamatuar belirteçleri iyileştirdiğini, antioksidan kapasite belirteçlerini artırdığını ve belirteçleri azalttığını yazmıştı.
KALP, KANSER, DİYABET...
2007'den beri yayımlanan Drug Design, Development and Therapy dergisi, IBD, artrit, sedef hastalığı, depresyon, ateroskleroz ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan kurkuminin inflamatuar yanıtı azaltabileceğini, semptomları etkili bir şekilde iyileştirebileceğine ve hastalıkların tedavisinde rol oynayabileceğine yer verdi.
Zerdeçalı bir diyete dahil etmek veya kurkumin takviyeleri almak, vücudun enflamatuar tepkisini modüle ederek genel sağlığı olumlu yönde etkileyebilir. Ayrıca kalp hastalığı, kanser ve diyabet dahil olmak üzere birçok kronik hastalığın tedavisinde zerdeçal destekleyici olarak kabul ediliyor.