SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Vinçle çıkarıldığı eve yürüyerek döndü! 542 kilo veren mucize adamın 3 sırrı

Henüz 22 yaşında, yatağına hapsolmuş bir şekilde yaşadığı durumdan kurtulmayı bekliyordu. Tam 610 kiloydu. Her şeyin çığırından çıktığı bir gün kararını verdi. Attığı adımla 542 kilo vererek 'hayata yeniden merhaba' diyen genç adam artık bambaşka biri. "Her şey mümkün" diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, mucize adamın 3 sırrını açıkladı.

|

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Suudi Arabistan'da yaşayan Khalid bin Mohsen Shaari, henüz 22 yaşında olmasına rağmen yaşadığı kilo problemleri nedeniyle evden dışarıya adım atamaz bir hale gelmişti. Hayatı boyunca kilo sorunu yaşayan Shaari, o dönemde tartıda 610'u görmüş ve fazla kilolarından ötürü artık ciddi sağlık problemleri yaşamaya başlamıştı. Ya hayatını tehdit eden fazla kilolarından kurtulmak için bir karar verecek ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek için rejime girecek ya da pes edecekti. Obezitenin hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten ve obeziteyle mücadelede bugüne kadar önemli çalışmalara imza atan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya ise dünyada en sık görülen sağlık problemlerinden biri olan bu hastalığın ve Shaari'nin başarısının ardında yatan gerçekleri tek tek anlattı.

Khalid bin Mohsen Shaari, henüz 22 yaşındaydı. Küçük yaşlardan itibaren yaşıtları gibi okula gitmek, sokaklarda arkadaşlarıyla gezip dolaşmak, genç olmanın hakkını vermek istiyordu. Ancak hayatı boyunca mücadele ettiği kiloları yüzünden bunları yapamamış, durumu yaş aldıkça daha da sıkıntılı bir hale gelmişti. Zaman içerisinde giderek daha da kötü bir hale gelen sağlık durumu yüzünden yatağa bağımlı hale gelmiş, hatta yattığı yerde sağdan sola dönemez olmuştu. İşler giderek çığrından çıkmaya başlayınca hayatıyla ilgili önemli bir karar almak zorunda kaldı Shaari. Ya sağlığını tehlikeye sokan fazla kilolarından kurtulacak ya da hayattan vazgeçecekti. Shaari, değişimi seçmeye karar verdi.

EVİNDEN VİNÇ YARDIMIYLA HASTANEYE KALDIRILDI

Değişim kararı alan Shaari'nin bir an önce harekete geçmesi gerekiyordu. Durumunun aciliyet barındırdığının farkındaydı. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için tıbbi yardım isteyen Shaari'nin yatağı bir vinç yardımıyla kaldırıldı ve hastaneye götürüldü. Doktorlar, Shaari'nin yaşadığı obezite probleminin altında yatan sebebi araştırmak için hızlıca yola koyuldu. Amaç hem fiziksel hem de psikolojik açıdan uygulanacak bir tedavi planıyla Shaari'yi tekrar hayata döndürmekti.

Hastanede yapılan incelemelerde Shaari'nin dünya genelinde kayıt altına alınan en kilolu ikinci insan olduğu fark edildi.

GELİŞİMİNİ GÖRDÜKÇE DAHA DA HIRSLANDI

Doktorların tedavi planıyla 'hayata dönüş operasyonu'na adım atan Shaari'nin önünde oldukça zorlu bir yol vardı. Üstelik ilk başta oldukça zorlanmıştı. Kilo vermek onun için diğer insanlar kadar kolay değildi. Doktorların kendisine uygun gördüğü şekilde plana uymaya kararlı olan Shaari, önce önemli bir mide ameliyatı geçirdi, ardından hekimler eşliğinde uyguladığı diyetle yavaş yavaş kilo vermeye başladı. Kilo verdikçe yavaş yavaş hareket kabiliyetine kavuşan Shaari, başlarda düşük tempoda başlayan egzersizleri giderek daha da artırdıkça hırslanıyor, kendisindeki olumlu gelişimi fark ettikçe daha da pozitif yönde gelişim gösteriyordu.

Birçok fiziksel problem yaşasa da karşılaştığı duygusal zorluklar aslında çok daha fazlaydı. En başta yıllardır devam eden yanlış yeme alışkanlığıyla yüzleşmesi gerekiyordu. Yemekle ilişkisinin psikolojik yönlerine odaklanması büyük bir dayanıklılık gerektiriyor, o ise fiziksel olarak zorlu bir sürecin üzerine mental olarak da kendisini yıpratan bir sürecin içine girmesiyle birlikte büyük bir sınav içinde olduğunun farkındaydı.

TAM 542 KİLO VERDİ

Shaari'ye cerrahi ve psikolojik tedavilere ek olarak dengeli bir diyet programı uygulandı. Bu sıkı program sayesinde 6 ayın sonunda 610'dan 320 kiloya düştü. 2013 yılında başlayan tedavisi aralık vermeksizin tam 5 yıl daha sürdü. Yıllar içinde fazla kilolarının büyük bir çoğunluğuna veda eden Shaari, 2018 yılında bir ameliyat daha oldu. Bu kez fazla kilolarının ardından bedeninden sarkan derilerini aldırması gerekiyordu. Geçirdiği son ameliyatla birlikte 5 yılın sonunda toplam 542 kilo vererek sadece 68 kiloya düştü. Onu önceden tanıyanlar yaşadığı dönüşüme inanamadı, kimse onun Shaari olduğunu anlayamadı. Şimdilerde 32 yaşında olan Shaari, artık sağlıklı ve mutlu. Ve bunların dışında adeta yeniden doğmuş gibi hareketli ve canlı.

Peki Shaari'nin bu başarısının ardında hangi sırlar yatıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya 3 başlıkta açıkladı.

1- 'ORANLARA GÖRE VERDİĞİ KİLOLAR NORMAL'

Tam 500 kilo birden verebilmek, Shaari'nin hikâyesini sıra dışı yapıyor. Herkesin aklına gelen sorular elbette onun bu kadar fazla kiloyu nasıl bu kadar verebildiği ve sağlıklı kalabilmeyi nasıl başardığına dair oluyor. Kilo kayıplarının hızının ve zamanının önemli olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, bir kişinin bir aylık süreçte vücut ağırlığının maksimum yüzde 10'unu, minimum ise yüzde 1-2 oranında verebileceğini söyledi. Dr. Kaya, şöyle devam etti:

"Bu vakada gördüğümüz 610 kilodaki Shaari'nin oranlarına göre ayda 55-60 kilo vermesi normal. Hızlı kilo kaybında beslenme içeriği insan sağlığına uygun olmayan tek yönlü detoks ve tek yönlü diyet gibi yöntemler vücuda problemler getiriyor. Bu tarz diyetler iç organları da olumsuz yönde etkiliyor."

2- 'NASILSA BİR KEZ KİLO VERDİM, YİNE VEREBİLİRİM'

Böylesine fazla kilo kayıplarının ardından alınması gereken en büyük önlemin sürdürülebilir beslenme modeli olduğunun altını çizen Dr. Ayça Kaya, kilo vermek kadar onu korumanın da önemli olduğunu vurgulayarak"Hastalar belli bir kilonun altına düştükten sonra eski sağlıksız beslenme alışkanlıklarına geri dönüp 'Nasılsa bir kez kilo verdim, yine verebilirim' gibi düşünüyorlar. Aynı durumu mide ameliyatı olanların yüzde 30'unda da  görüyoruz. Bu dikkat edilmesi gereken en birincil nokta. Shaari bunu da yönetebilmiş" ifadelerini kullandı.

3- HER ZAMAN FAZLA YEMEKTEN KAYNAKLANMIYOR

Dünya üzerinde milyonlarca insan fazla kilo sorunuyla mücadele ediyor. Ancak kilo alımının her zaman fazla yemekten kaynaklanmadığı gerçeği ıskalanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bir hastalık olarak kabul edilen obezitenin temel sebebinin fazla yemek olmadığını söyleyen Dr. Ayça Kaya, fazla yemeyi tetikleyen sayısız neden olduğunu belirterek, "Kullanılan ilaçlar, tiroidlerin az çalışması, insülin direnci, diyabet, metabolik durumlar, hormonal problemler ve psikoloji çok önemli" dedi.

Yemek yemeyi stres ve anksiyete karşı bir cevap olarak görebilen kişilerin kafalarındaki soru işaretlerin derinine inmek de yine benzer şekilde büyük bir önem taşıyor. Son olarak, "Obezite tedavisine multidisipliner bir şekilde yaklaşmak gerekir. Shaari'nin kilo verme sürecinde bunlar da belli ki göz ardı edilmemiş " diyen Dr. Kaya, obezite tedavisinde psikiyatrik tedavinin önemli olduğunun altını çizdi.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.