Vertigo şaşırtıyor! Başınızı döndürebilir ve bilinç kaybı yaşatabilir
Kişinin çevresinin döndüğünü hissetmesine yol açan his vertigo olarak bilinir. Zaman içerisinde bulantı ve kusma ile beraber denge kaybı gibi problemler yaratabilir. Ayrıca ileri seviyelerde bilinç kaybına neden olabilir. İşte Vertigo hakkında merak edilenleri ayrıntıları ile derledik.
Başın dönmesi ile beraber gözün kararması gibi bir durum oluşturan unsur vertigo olarak ifade edilmektedir. Özellikle kişinin ayakta durabilmesi konusunda zorluk yaratan bir sağlık sorunu olarak ön plana çıkar. Belli belirsiz ataklar eşliğinde ortaya çıkabilecek olan bu sağlık sorunu, kişinin günlük yaşamını da önemli oranda sekteye uğratır.
Vertigo Nedir?
Kişinin etrafında görmüş olduğu her yapının döndüğünü hissetmesi ile ortaya çıkan his Vertigo Anlamı taşımaktadır. Evet her Baş dönmesi vertigo olmaması ile beraber, belli başlı bazı ataklar ve belirtiler bu konuyu açığa çıkarır. Özellikle işinin ayakta durmasında zorluk yaratacak bir problem ortaya çıkardığı söylemek mümkün.
Göz kararması, mide bulantısı, kusma ve daha ileri seviyelerde bilinç kaybı gibi unsurlar meydana getirebilir. Birtakım testler ve cihazlar doğrusunda yapılan inceleme eşliğinde kişinin verdiği olup olmadığı konusunda bilgi ortaya çıkarır.
Vertigo Nedenleri Nelerdir?
Vertigo genel olarak sinir sistemi ve iç kulak hastalıkları şeklinde yaşanan bir problemdir. Aynı zamanda değişik isimlerle bilinen birçok farklı çeşidi bulunur. Genelde 15 saniyede 1 dakika kadar süren baş dönmesi, gözlerin kararması ve bilinç kaybı gibi unsurlar yaratabilir. Başını yatakta dönmek ya da başı öne ve arkaya sallamak durumu daha şiddeti hale getirebilir.
Kan akışının azalması ve solunum yolu hastalıkları gibi problemler neticesinde Vertigo problemi ortaya çıkabilir. Aynı zamanda iç kulak iltihaplanması ile beraber bazı virüsler neticesinde bu durum yaşanabilir. Vertigo hastalığının Görüldüğü bir diğer sorun ise ve meniere hastalığı olarak bilinir. Genel çerçevede hastalığın tam olarak nedeni bilinmese bile; kalıtım, kafa travmaları, virüslerde alerjik reaksiyonlarda bu durumun içerisinde yer alır.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Kişinin etrafındaki eşyaların ya da birçok unsurun döndüğünü hissetmesi Vertigo olarak ifade edilir. Yaşanan belli başlı bazı belirtiler ile birlikte eş zamanlı olarak ortaya çıkacak bu unsurlar, vertigonun olma olasılığını yüksek noktaya çıkarır.
- Baş dönmesi
- Gözün kararması
- Mide bulantısı
- Kusma
- Anormal göz hareketleri
- Çift görme
- Konuşmak istiyor
- Baş ağrısı
- Kol ve bacaklarda yaşanan güçsüzlük
- Bilinç ve denge kaybı
Bu gibi belirtiler birden fazla şekilde ortaya çıktığı vakit vertigo problemine karşı karşıya kalma durumu yaşanmış olabilir. Böyle durumlarda şey yapılacak olan şey en yakın zamanda uzman bir doktora başvurmak ve gerekli tedavi yöntemlerinin ele alınmasını sağlamaktır.
Vertigo Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Altta yatan hastalığa bağlı olarak Vertigo tedavisi ele alınır. Eğer orta kulak enfeksiyonu yaşanıyor ise o zaman uzman doktor kontrolünde antibiyotik tedavisine gerçekleştirilir. Eğer kulaklığı iyileşmeyen Bir enfeksiyon problemi yaşanıyorsa o zaman cerrahi operasyon süreci başlar. Tuzsuz diyet ile beraber idrar söktürücü ilaçlar ise meniere hastalığı kapsamında ele alınır.
Paroksismal pozisyonel Vertigo ise kendi kendini birkaç gün içerisinde geçer. Düzelmeyen hastalar için ise nadir olarak yapılacak bir cerrahi müdahale derecesinde sonucu elde edilir. Böyle durumlarda bol sıvı tüketmek ve yine uzun bir süre istirahat önemli bir yer taşımaktadır.
Aynı zamanda yüksekte çalışmaktan uzak durmak ve tehlikeli cihazlarla çalışmaya dikkat etmek çok önemlidir. Tabii bu dönem içerisinde tütünden ve alkolden uzak durmak yine en önemli hususlar arasında yer alır.