Veganlara özel: İçeceğinden tatlısına kadar pratik yılbaşı yemeği tarifleri
Vegan takipçilerimize özel içeceğinden, tatlısına kadar hazırladığımız pratik yılbaşı yemeği tariflerini derledik. Yılbaşı sofranızı bu muhteşem vegan tariflerle lezzetlendirmek için kolları sıvayın!
Gülşah Karaman
Vegan beslenenler yılbaşında nasıl bir sofra hazırlamalı diye düşünüyorsanız, vegan takipçilerimize özel birbirinden lezzetli yılbaşı lezzetlerine yer verdik. Yapım aşamaları çok basit ve sizi uğraştırmayacak, içeceğinden tatlısına ve aparatif yemeklere kadar hazırladığımız bu vegan tariflerle sevdiklerinize muhteşem bir akşam yaşatabilirsiniz.
Sağlıklı ve pratik vegan içecek: Kızılcık-nane şerbeti
Malzemeler:
-3 su bardağı kızılcık
-1 su bardağı taze nane yaprakları
-1 su bardağı şeker
-1 portakal kabuğu rendesi
-Yarım fincan taze sıkılmış portakal suyu
-2 su bardağı doğal soğutulmuş kızılcık suyu
Nasıl yapılır?
-Öncelikle kızılcıkları fırın tepsisine yayın ve dondurucu da en az 1 saat soğutun.
-Orta boy bir kapta nane, şekeri ve portakal rendesini karıştırın.
-Bu karışımı bir tencereye aktarın ve üzerine portakal suyunu ekleyin.
-Karışım kaynama noktasına gelene kadar karıştırın ve soğuması için bir kenara koyun.
-Servis yapmadan önce içerisine donmuş kızılcıkları ekleyin ve nane ile süsleyin.
İtalyanların risotto topları: Vegan Arancini
Malzemeler:
-1 su bardağı çok amaçlı un
-Yarım su bardağı su
-1 su bardağı+yarım su bardağı ekmek kırıntısı
-Çeyrek su bardağı önceden yapılmış ve gece boyunca soğutulmuş risotto
-10 adet vegan peyniri
-Çeyrek su bardağı bezelye
-Üzüm çekirdeği yağı
-Servis için taze domates sosu
Nasıl yapılır?
-İki fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve fırını 180 dereceye getirip ısınmaya bırakın.
-Un, ekmek kırıntılarını ve yarım su bardağı suyu ayrı ayrı kaselere yerleştirin.
-Önceden hazırladığınız risottonun içerisine vegan peyniri ve bezelyeyi ekleyin.
-Eliniz ıslatarak risottoları top haline getirin.
-Top haline getirdiğiniz risottoları önce una batırın, sonra suya daldırın ve ekmek kırıntılarına
batırın. Son olarak yeniden una bulayın ve fazlalığını atın.
-Önceden ısıtılmış 180 derece fırına koyun.
-Her birini yağlayın ve sık sık çevirerek kızarıncaya kadar yaklaşık 4 dakika pişirin.
-Domates sosu ile servis edin.
Vegan lazanya
Malzemeler:
-1/2 paket lazanya
İçi için;
-1 kg mantar
-1/2 çorba kaşığı zeytinyağı
-3 adet kabak 1 adet ince doğranmış soğan
-2 adet havuç, 3 diş sarımsak
-Tuz, karabiber
Beşamel sos için;
-2 su bardağı soya, badem veya hindistan cevizi sütü
-2 çorba kaşığı un
-2 çorba kaşığı zeytinyağı
-1-2 tutam rendelenmiş muskat, tuz
Domates sos için;
-1/2 kg domates,
-2 diş sarımsak
-1 çorba kaşığı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı hindistan cevizi şekeri
-2-3 dal taze kekik, tuz, karabiber
Vegan parmesan peyniri için;
-1 su bardağı kaju
-2 çorba kaşığı protein tozu
-2 çay kaşığı sarımsak tozu
-1 tutam tuz
Nasıl yapılır?
-İç malzeme için mantarı iyice yıkayıp kuruttuktan sonra ince doğrayın. Zeytinyağını ısıtıp soğanı rengi dönene dek kavurun.
-Üzerine mantar ekleyip suyunu salıp çekene dek kavurun. Havuçları mutfak mandolininden geçirin veya rendeleyin.
-Daha sonra karışıma ekleyerek kavurmaya devam edin. En son mandolinden geçirdiğiniz veya zar gibi doğradığınız kabakları ve kıyılmış sarımsağı ekleyip 2-3 dakika pişirin.
-Tuz ve karabiberini ayarlayıp ılınmaya bırakın. 2 Beşamel sos için zeytinyağını derin bir tencerede ısıtın.
-Üzerine un ekleyip rengi dönene dek kavurun. Yavaş yavaş sütü ekleyin ve katılaşıp, pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.
-Tuz ve muskat ekleyin. Üzerinin kabuk tutmaması için ara ara karıştırarak soğutun. 3 Domates sos için domatesleri rendeleyin.
-Sarımsakları zeytinyağında hafifçe çevirdikten sonra domates rendesi, kekik, tuz, karabiber ve hindistan cevizi şekerini ekleyin.
-Kıvamını alması için ağzı açık olarak 30 dakika pişirin. 4 Vegan parmesan peyniri için tüm malzemeyi ince bir toz haline gelene kadar mutfak robotunda çekin.
-5 Dikdörtgen bir fırın kabının altına domates sosunun yarısını yayın. Üzerine kabın tamamını dolduracak kadar lazanya yaprağı ekleyin.
-Lazanyaların üzerine önce beşamel sosun 1/4'ünü sonra da mantarlı harcın 1/3'ünü ekleyin.
-Kalan domates sosun da yarısını ekleyerek üzerini lazanya ile kaplayın ve bu işlemi bir kez daha tekrar edin.
-En üst kata beşamel sosun kalanını dökerek lazanyanın üzerini tamamen kaplayın.
-6 Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.
-Lazanyanın pişirme aşamasının son 15 dakikasında lazanyanızın üzerine vegan parmesan peynirinizden birkaç kaşık serpin.
Kavrulmuş brüksel lahanası
Malzemeler:
-1 kg brüksel lahanası
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 çay kaşığı tuz
-2 yemek kaşığı sirke
-1 yemek kaşığı esmer toz şeker
-1 miktar kaşar peyniri
-1 miktar antep fıstığı
-1 miktar vegan peynir.
Nasıl yapılır?
-Brüksel lahanaları boydan yarıya kesilir.
-Fermuarlı poşet içine lahanalar, zeytinyağı, tuz ve karabiber koyulur. Fermuarı kapatılarak malzemeler harmanlanır.
-Fırın tepsisine pişirme kağıdı yerleştirilir.
-Lahanalar kesilen kısmı alta gelecek şekilde pişirme kağıdı üzerine dizilir.
-160 derecede 18 dakika pişirilir.
-Lahanalar maşa ile ters çevrilir. Üzerlerine sirke ve kahverengi şeker serpilir. 15 dakika daha pişirilir.
-Servis tabağına alınır, üzerine rendelenmiş peynir ve ufalanmış antep fıstığı serpilir.
Fırında balkabağı
Malzemeler:
-2 minik bal kabağı
-Yarım fincan sızma zeytinyağı
-2 yemek kaşığı nar ekşisi
-2 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu
-1 çay kaşığı deniz tuzu
-Pulbiber veya acı biber
Nasıl yapılır?
-Öncelikle fırınınızı 250 derecede ısıtın.
-Fırın tepsisine çift olacak şekilde fırın kağıdı serin.
-Kabakları güzelce temizleyin ve ikiye bölün.
-Başka bir kabın içinde zeytinyağı, nar ekşisini, limon suyunu, deniz tuzunu ve acı biberi
karıştırın.
-Karışımı dışı haricinde içine güzelce sürün ve 25-35 dakika arası kızartın.
-Servis yapmadan önce limon suyu dökebilirsiniz.
Elmalı portakallı rezene salatası
Malzemeler:
-1 taze rezene
-1 portakal
-1 elma
-1 arpacık soğan
-1 Limon suyu
-2 yemek kaşığı zeytin yağı
-2 yemek kaşığı portakal suyu
-Tuz
Nasıl yapılır?
-Öncelikle sebze ve meyvelerimizi yıkıyoruz.
-Yıkanmış taze rezeneyi ve arpacık soğanı ortadan bölüp ince halkalar şeklinde doğruyoruz.
-Elma ve portakalın kabuğunu soyup doğruyoruz (doğrarken portakalın çıkan portakalın suyunu bir kenara ayırıyoruz)
-Doğradığımız sebze ve meyveleri bir kabın içerisine alıyoruz. Üzerine ayırdığımız portakal suyunu, limon suyunu zeytinyağı ve tuzu ekleyip karıştırıp servis tabağına alıp servis ediyoruz.
Vegan ve glutensiz bademli mini tart
Malzemeler:
-3/4 su bardağı çiğ badem (ezilmiş)
-1/4 su bardağı yulaf (un haline getirilmiş)
-2 yemek kaşığı badem kreması (ezmesi)
-4.5 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
-1/4 çay kaşığı tarçın
-1/4 çay kaşığı vanilya özü
-2 tutam tuz
-2 yemek kaşığı kakao
Nasıl yapılır?
-Bademleri ve un haline getirdiğiniz yulafı, pürüzsüz kıvama gelene kadar yüksek hızda çırpın.
-Badem kremasını (ya da istediğiniz bir yemiş kremasını, fıstık ezmesi gibi), 1.5 bardak hindistan cevizi yağını, 1.5 bardak akçaağaç şurubunu, tarçını, vanilyayı ve bir tutam tuzu ekleyin ve iyice karışana kadar çırpın. Elde ettiğiniz hamur kurabiye hamuru gibi, biraz yapış yapış olmalı.
-Bir muffin tepsisine silikon muffin kaplarını yerleştirin. Hamurunuzu bu kaplara eşit miktarda dökün ve biraz bastırın.
-Daha sonra başka bir kapta kalan hindistan cevizi yağını, akçaağaç şurubunu, kakao tozunu ve tuzu güzelce çırpın. Sostan bir kaşık alın ve hamurun üzerine eşit miktarda dökün.
-Tepsiyi düz bir zemine yerleştirin ve 30-45 dakika kadar buzlukta bekletin. İyice katılaştıktan sonra tüketime hazır olacaktır. Bekletmeden yiyin.
Afiyet olsun.