SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Vegan beslenmenin tehlikeleri

Bitki temelli bir beslenme şekli olan Vegan beslenmenin bazı tehlikeleri mevcut. Eğer dikkat edilmezse Vegan beslenmenin uzun dönemde sağlığa zararları söz konusu olabilir.

|

Vegan beslenme ve vejetaryanlık son yıllarda daha çok kişi tarafından benimseniyor, milyonlarca insan hayvansal ürünleri hem etik hem de sağlık nedenleriyle tüketmemeyi tercih ediyor. Bitki tabanlı diyetlerde obezite riskinin azaldığını gösteren çalışmalar var. Fakat hayvansal gıda ürünlerini tüketmeyerek vegan bir beslenmeye sahip olmanın da gizli tehlikeleri mevcut.

Beslenme uzmanı Lorraine Kearny Daily Mail'e yaptığı açıklamada vegan beslenmede dikkat edilmesi gereken hususları 4 temel başlık altında belirtti:

B12 Eksikliği

Yumurta, balık, peynirde bulunan B12 vitamini tüketilmediğinde, yorgunluk ve bitkinlik hali oluşur.
B12 vitamini, vücudun sinir ve kan hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Vücut kendi başına B12 üretemez ya da depolayamaz; çünkü B12 suda çözülen bir vitamindir, yani vücuttan üriner sistem yoluyla gün içerisinde atılır.

Beslenme uzmanı ayrıca B12 eksikliğinin bellek yitimi ve depresyona yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Protein eksikliği

Eğer nedensiz yere sivilceleriniz gittikçe artıyorsa bunun nedeni protein eksikliği olabilir. Protein kas kütlesinin yanı sıra sağlıklı cilt, saç ve tırnakları korumak için gereklidir.
Bitkisel kökenli yiyeceklerde, etten farklı olarak, tek bir sebzede ihtiyaç duyulan temel tüm proteinler bulunmaz. Bu yüzden ancak doğru gıdaları birlikte alarak bitki temelli bir diyette uygun miktarda günlük protein alınabilir.

Rafine edilmiş karbonhidrat alımı

Beslenme uzmanı, vejeteryan diyette insanların protein kaynaklarını karşılamak için daha çok karbonhidrat almaya eğilim gösterdiklerini böylece lif kaynaklı yiyeceklerden yeterince tüketemediklerini söylüyor.

Bu yüzden, makarna, beyaz pirinç gibi rafine edilmiş karbonhidratlar; kahverengi pirinç, tam tahıl ve yulaf içeren kompleks karbonhidratlarla değiştirilmelidir.

Yüksek lif içeren gıdalar sindirim sitemini düzenleyip, kan şekeri dengesi sağlarken; çok fazla rafine karbonhidrat tüketimi diyabet ve hiperlipidemi gibi hastalıklara yakalanma riskini arttırır.


Protein tozlarındaki tehlike

Beslenme uzmanı Kennedy, bir çok vegan ve vejeteryandaki ortak yanılgının protein tozuyla yapılan içeceklerin düzgün bir protein kaynağı olarak düşünülmesi olduğunu belirtiyor.

Protein tozlarındaki pek çok bileşen sindirim sistemini kızıştıran gizli ya da sentetik şekerlere sahiptir. Yüksek şeker içeriği aynı zamanda kan şekeri seviyesinin yükselmesine ve sonunda şeker hastalığına neden olabilir.


Çok fazla kuru bakliyat ve sebze tüketmek

Kuru bakliyatlar büyük bir protein kaynağı olmalarına rağmen her öğünde tüketildikleri takdirde sindirim sisteminde rahatsızlıklara yol açabilir. Benzer şekilde, çok fazla sebze tüketmek, midede şişkinliğe yol açar.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.