Vaskülit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Vaskülit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vaskülit; damar iltihaplanması şeklinde de bilinen, bazen hafif bazen de ağır ilerleyen damar hastalığı olarak Vaskülit hastalığının 20'ye yakın türü bulunur. Birçoğuna da ender olarak rastlanır. Vaskülitlerin erken tanısı, gelişecek hastalıkların ciddileşmesi bakımından oldukça önemlidir. Peki vaskülit nedir, belirtileri nelerdir? Vaskülit tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Vaskülit; kan damarlarının iltihaplanmasına sebep olan türlü durumlar adına kullanılan tıbbi bir addır. Arterit ya da anjiyit şeklinde de isimlendirilebilir. Kan damarında; kalınlaşma, daralma, duvarında, zayıflama ve yara izi gibi farklılıklar oraya çıkar ve bu farklılıklar kan akışını sınırlandırıp doku ve organ hasarlarına neden olur.
Vaskülit Nedir?
Vaskülit; kan damarlarının iltihap kapmasına sebep olan durumlar adına kullanılmaktadır. Kan damarlarının duvarında; kalınlaşma, daralma, zayıflama, yara izleri gibi durumlar ortaya çıkarak, bu farklılıklar kan akışını sınırlandırarak doku ve organ hasarına neden olabilir. Pek çok vaskülit türü bulunmasına karşın, bazı türlerine çok ender rastlanır. Vaskülit yalnızca bir organı ya da birkaç organı etkileyebilmektedir.
Kısa zamanlı vaskülitler; akut vaskülit, uzun süreli vaskülitlere kronik vaskülit ismi verilir. Vaskülit hastalığı herkesin başına gelebilecek bir hastalık olmakla beraber bazı çeşitler belli kategoriler içerisinde daha yaygın ilerler. Bazı vaskülit çeşitleri, tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşmektedir. Bazı şiddetli vaskülitler ise ilaç tedavisine gereksinim duyarlar.
Vaskülit Belirtileri Nelerdir?
Vaskülit türlerinin birden çok olmasından ötürü, vücudun rahatsızlığa karşı göstermiş olduğu semptomlar, vaskülitin çeşidine göre farklılık gösterir. Bu bulgular genel olarak zayıf kan dolaşımıyla ilgilidir. Hasta bireylerde meydana gelen belirtiler;
- Gece terlemeleri,
- Ateş,
- Kilo ve iştah kaybı,
- Eklem, karın ve baş ağrısı,
- Göz ağrıları,
- Bulanık görme,
- Cilt lezyonları,
- Sinir sistemiyle alakalı problemler olarak sıralanabilir.
Vaskülit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vaskülit tedavisi; iltihaba yönelik ilaç desteğiyle iltihabın kontrol altına tutulmasına ve hastalığa sebep olan durumun tedavi edilmesine ilişkindir. Vaskülit adına iki tedavi aşaması bulunur. İlk önce iltihabın durdurulması hedeflenir. Ardından yenilen iltihabın önlenmesi sağlanmaktadır.
Bu iki durumda; ilaç kullanımı gerekir. Vaskülit çeşidine göre, iltihap kapan yere ve şiddetine göre hangi ilaçların kaç gün alınması gerektiği belirlenir. Bunun dışında vaskülit çeşidine ve vermiş olduğu hasara bağlı şekilde cerrahi operasyon veya organ nakli söz konusudur. Vaskülitler, etkili tedavi olsa da yeniden meydana gelebilirler. Düzenli hekim kontrolü ve takiplerin yapılması, rahatsızlığın yenilenmemesi adına oldukça önemlidir. Tedavinin aksatılmaması, hastalığın seyri açısından gereklidir.