SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Vajinal mantar enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Yazın serinlemek için girilen suların serinliği kadar hijyeni de önemli. Çünkü suların içinde bulunan mikroplar uygun ortamı bulunca vajinal enfeksiyonlara yol açabiliyor.

|

Vajinal enfeksiyonlar hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu birçok kadının hayatında en az bir kere bu sorunla karşılaştığına ve vajinal enfeksiyonların önlenmesi ve tedavisinde probiyotiklerin önemine dikkat çekiyor.

Probiyotik takviyelerde canlılık ve mide asidine dayanıklılık konusunun da çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Durmuşoğlu bazı probiyotiklerin bağırsaklara canlı ulaşabilsin diye çift kaplama teknolojisi ile üretildiğini sözlerine ekliyor.

Özellikle yaz aylarında hava sıcaklığının yükselmesiyle beraber genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak vajinal mantar enfeksiyonlarında artış görülüyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu çoğu kez vajinada normal olarak bulunan mantarların, vajen florasında meydana gelen değişiklikler sonucu aktif hale gelmesiyle kişide enfeksiyon gelişebileceğini belirtiyor ve ekliyor: “Yaz aylarında genital bölgenin nemli kalmasına sebep olan sentetik çamaşırlar, dar pantolonlar da mantar enfeksiyonu riskini arttırabilir.

Bunların dışında yine özellikle havuz sonrası bu şikayetlerin arttığı görülüyor. Burada sebep sanılanın aksine havuzdan mantar bulaşması değil, havuz suyundaki klorun vajen florasındaki dengeyi bozması ve var olan mantar sporlarının aktif hale gelmesidir.

Kadınlarda oldukça sık rastlanılan vajinal akıntı, kaşıntı ve yanma gibi şikayetler, genellikle genital bölgede meydana gelen bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonlarından kaynaklanır. Bu tür enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların bir kısmı cinsel yolla kişiden kişiye bulaşırken, bir kısmı da vajinanın normal florasında oluşan değişikliklere bağlı olarak enfeksiyona yol açabilir.

Birçok kadın hayatı boyunca en az bir kere bu sorunla karşılaşabilir ve tedavi edilmediği takdirde vajinal enfeksiyonlar kişiye çok rahatsızlık verecek şekilde tekrarlayan bir hal alabilir.”

Tedavide probiyotikler önemli!

Vajianal enfeksiyonların önlenmesi ve tedavisinde probiyotiklerin önemine değinen Prof. Dr. Durmuşoğlu vajinal enfeksiyonların ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebileceğini, enfeksiyonların sık tekrarlanmaması için probiyotiklerin de etkin olarak verilebileceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Durmuşoğlu probiyotik takviyelerde canlılık ve mide asidine dayanıklılık konusunun da çok önemli olduğunu vurguluyor: ” Mutlaka canlılığını muhafaza eden kaliteli, bilimsel çalışması yapılmış, içeriği bilinen ürünler kullanılmalıdır.

Canlılık konusu çok önemli çünkü kötü koşullarda saklanan ve taşınan probiyotiklerde canlı bakteri kalmaz ve içildiğinde hiçbir faydası olmaz. Bir de mide asidine dayanıklılık çok önemli. Bazı probiyotikler bağırsaklara canlı ulaşabilsin diye çift kaplama teknolojisi ile üretilirler.

İlk kaplama mide asidinden korur, ikinci kaplama ise bağırsaklara ulaşıldığında açılır. Böylece azami sayıda yararlı bakteri bağırsaklara ulaştırılır.”

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.