SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Uzun yola çıkacaklar için en büyük tehlike: Yol hipnozu

Kurban Bayramı tatili için binlerce kişi yollara düştü. Trafik kazası ihtimalinin en üst seviyeye çıktığı bu günlerde uzun yola gidecekler içinse en büyük tehlike 'yol hipnozu' olarak belirtiliyor. Yol hipnozunun yolculuktan 2,5 saat sonra ortaya çıktığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan "Gece yola çıkmamak ve sık sık molalar vermek gerekiyor" diyerek uzun yola çıkacak sürücülere uyarılarda bulundu.

|

Sürüş sırasında kişinin tek bir noktaya bakarak trans benzeri bir duruma geçmesi olarak adlandırılan, halk arasında da gözleri açık uyumak olarak bilinen yol hipnozuna karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, “Yol hipnozu, kazaların çoğuna sebep olan bir uyku halidir. Uzun yol süreçlerinde 2,5 saat sonra ortaya çıkıyor. 4’üncü saatte maksimuma ulaşıyor” ifadelerini kullandı.

2,5 saatte bir 10-15 dakikalık molalar verin

Sürücülere tavsiyelerde bulunan Dr. Onultan, “Sürücüler 2,5 saatte bir muhakkak 10-15 dakikalık mola vermeli, 5-6 dakikalık bir yürüyüş yapmalı. Bu sürücülerin çoğunun kendilerinin fark etmediği bir durumdur. Özellikle şehirlerarası yolculuklarda, otobüs şoförlerinin de buna çok dikkat etmesi gerekiyor çünkü çok sayıda yolcunun hayatı onlara emanet oluyor” dedi.

Gece yolculuklarında fazla görülüyor

Yol hipnozunun gece yolculuklarında daha sık yaşandığını vurgulayan Dr. Oğuzhan Onultan, “Gece bu yüzden yola çıkmamakta fayda var. Uykunun ritmine bağlı olarak gece daha fazla görünüyor. Uzun yoldaki şeridin, ışıkların devamlı hale gelmesi ve beynin bunu algılamada zorlanması ile oluşuyor” diye konuştu.

Sürücüler son 15 dakikayı hatırlamıyor

Otoyollarda devam eden bir rutinin kişide hipnotik etki yarattığını dile getiren Dr. Onultan, “Yol hipnozu ortaya çıktığı zaman özellikle kazalarda sürücü son 15 dakika hiçbir şeyi hatırlamıyor. Bu ayakta uyumak ya da gözleri açık araba kullanmak gibi oluyor” ifadelerini kullandı.

Tek başına yolculuk yapmak tehlikeli

Dr. Oğuzhan Onultan sürücülerin tek başına yolculuk yapmaması gerektiğini de belirterek, “Çay kahve içmek de çok önemli. Tek başına yola çıkmak da bu açıdan çok tehlikeli. İnsanı muhakkak uykusunu açacak, hipnozdan çıkaracak müzik çalınması, pencere açılması gerekiyor” uyarısında bulundu.

Otoyollarda bu durum daha sık yaşanıyor

Konuyla ilgili yapılan bir çalışma hakkında da bilgi veren Dr. Onultan, sözlerini şöyle tamamladı:

“2004 yılında Wertheim hipotezi çalışılmış. Bu çalışmada farklı yollarda yol hipnozunun nasıl ortaya çıktığını araştırmışlar. Bunu da deneklerin beyin elektrolarını çekerek yapmışlar. Bunun sonunda otoyollarda hipnoz etkisinin daha fazla olduğu ortaya çıkmış. Çünkü tekrar eden bir yolculuk oluyor. Otoyollar ve tali yollar arasında bu hipnozun ilk baştaki saatler arasında bir etkisi olmadığı ortaya çıkmış ama uzadıkça otoyollarda bu durum diğer yollara göre daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmış durumda.”

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.