Uyku süresi değil kalitesi önemli
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, uykunun süresinden çok kalitesinin önemli olduğunu söyledi.
Horlama, apne, huzursuz bacak sendromu rahatsızlıklarının uyku düzenini bozacağını söyleyen Prof. Dr. Aksu, rahat uyku için egzersiz önerdi.
Kayseri'deki özel bir hastanede görev yapan nöroloji uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, ihtiyaç duyulan uyku süresinin yaşa ve kişiye göre değişeceğini, yetişkinlerde ortalama uyku süresinin 7-8 saat olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aksu, "Bu süre çocuklukta artar, yaşlılıkta azalır. Sabah dinç uyanıyor, gün içinde uykunuz gelmiyorsa, bu uyku sizin için yeterlidir" dedi. Uyku süresi kadar, belki de daha çok, uyku kalitesinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Murat Aksu, şöyle devam etti:
"Uykunun dört ana bölümü vardır; REM, N1, N2, N3. Bunların sıralaması ve oranı belirli düzende olmalı. Horlama, apne, huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıklar bu düzeni bozar. Bunun için Polisomnografi (uyku kaydı) yapılmalıdır. Polisomnografi'de gece boyu 20’ye yakın veri elde edilerek; uyku yapısı, uykuda kalp, solunum, kan oksijeni, nabız değerlendirilir. Uyku bozukluğu şikayeti çekenler uzmana başvurmalı. Uyku hastalıkları günlük aktivitenizi ve sosyal yaşantınızı bozmasının yanı sıra, çok daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir."
Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, kaliteli uyku için gerekli olan koşulları ise şöyle sıraladı:
"Uykunuz geldiğinde yatağa gidin. 20 dakikadan fazla süre geçmesine rağmen uyuyamadıysanız zorlamayın, ortam değiştirin. Sakin bir ortam size yardımcı olacaktır. Yatak odasını; yemek, çalışmak, spor yapmak gibi amacıyla kullanmayın. Oda ısısı 18-22 derece arasında olmalı; havalanmış, sessiz, ışık almayan bir ortam sağlanmalı. Yatak ve yastık rahatsız edici olmamalı, kiloya ve varsa ortopedik rahatsızlıklara uygun yatak seçilmeli. Saat 16.00’dan sonra uyumak, gece uykusunu bozabilir. Gündüz uykuları 30 dakikayı geçmemelidir. Yatağa gitmeden 2-3 saat önce yiyecekler, 4-5 saat önce kahve, siyah çay, kolalı içecekler kesilmelidir. Açsanız yatmadan önce ayran, yoğurt tüketmeniz uygun olabilir. Egzersiz uykuyu rahatlatır. Ağır egzersiz, uykuya yakın saatlerde yapılmamalı, 4 saat önce kesilmelidir. Germe- gevşeme egzersizleri, uyku saatine dek yapılabilir."