Üç kuruş tasarruf için katliam yaptı
Üç kuruş tasarruf için katliam yaptı
Hacı Bektaş Veli şenliklerinden dönüş yolunda 34 kişinin hayatını kaybettiği trafik faciasının, yakıt tasarrufu yapmak isteyen sürücünün rampa aşağı inerken vitesi boşa alması ve fren yaparak balataları yakması sonucu meydana geldiği anlaşıldı. Otobüs şoförü Mehmet Ali Çalbay’ın, yakıttan tasarruf etmek için yaklaşık 10 kilometrelik 30 derece eğimli yolda yokuş aşağı vitesi boşa aldığı, hızı kontrol etmek için sürekli fren yaparak balataları yaktığı belirlenirken, bazı yaralı yolcular, "Arkadan bir duman çıktı, şoför ‘Fren tutmuyor’ diye bağırdı" şeklinde ifade verdi.
Aynı yerde zincirleme kazaya yol açan ve 9 kişinin yaralandığı ikinci otobüsün de, izin verilmemesine rağmen şehirlerarası yolculuğa çıktığı tespit edildi. Mersin Emniyet Müdür Vekili Akın Küçükbarak, iki otobüsten birinin izinsiz, diğerinin de izin verilmemesine rağmen yola çıktıklarını kaydederek, Mersin Ademoğulları firması hakkında yasal işlem başlatacaklarını söyledi.
34 kişiye mezar olan otobüsün bağlı olduğu Ceyhan Birlik Kooperatifi Başkanı Kerim Kılıç ise, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapmadıklarını, Çalbay’ın bir süre önce otobüs satın aldığını dile getirdi. Kılıç, "Faciaya neden olan seferin bizimle bir ilgisi yok . Bu otobüs sadece Adana - Ceyhan arasında çalışabilir" dedi.
Bu arada Çalbay’ın kullandığı otobüsün 3 hafta önce fenni muayedene geçtiği ortaya çıktı. Otobüsle ilgili ön inceleme raporunda, aracın fenni muayeneden geçtiği ve 1 yıllık kullanım süresi olduğu belirlendi. Çalbay’ın da otobüsü 22 Temmuz 2002’de noterden üzerine aldığı ve 26 Temmuz’da araç muayenesi yaptırdığı belirlendi. Çalbay’ın kaçak çalıştığı, fazla para kazanmak için de 46 yolculuk otobüse 20 fazla yolcu aldığı anlaşıldı.
Kazanın meydana geldiği yerin, Bayındırlık Bakanlığı’nın belirlediği 608 "kara nokta"dan biri olduğu öğrenilirken, Çukurova Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Akıllı, bu tür kazaların nasıl meydana geldiğini şöyle anlattı: "Yakıttan tasarruf sağlamak için yokuş aşağı inen aracın vitesi boşa alındığında araç kontrolsüz hızlanıyor. Hızı azaltmak için de fren kullanılıyor. Bu durumda balatalar yanabiliyor ve fren tutmuyor. Ayrıca araç vitese takılı değilse, frene basınca motor freni de tutmuyor."