SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Türkiye’de 40 bin kişiye bu tanı konuyor! En tipik belirtisi ise ‘inatçı öksürük’

Özellikle iki haftadan uzun süren ve nedeni bilinmeyen inatçı öksürüğün akciğer kanserinin belirtisi olabildiğini söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Er, akciğer kanserinin 10 önemli belirtisini açıkladı.

|

Dünyada her yıl 2 milyondan fazla ülkemizde de 40 bin kişiye, tütün ürünleri tüketmenin en önemli risk faktörü olduğu akciğer kanseri tanısı konuyor. Erkeklerde en sık görülen kanser türü olan akciğer kanseri kadınlarda da meme ve kolorektal kanserlerinden sonra 3'üncü sıklıkta görülüyor. Akciğer kanserinin erken evresinde gelişen öksürük, başta solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere pek çok hastalıkta görülebildiği için hastalar tarafından genellikle ihmal ediliyor. Ayrıca tütün ürünleri kullanan hastalar da 'Öksürtüyor' düşüncesiyle öksürük yakınmalarını önemsemiyor. Oysa özellikle iki haftadan uzun süren ve nedeni bilinmeyen inatçı öksürük akciğer kanserinin belirtisi olabiliyor.


Teşhisin geç konulması ise tedavi şansının büyük oranda azalmasına neden oluyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Er, erken tanı için risk faktöründeki kişilerin inatçı öksürükte mutlaka hekime başvurmaları gerektiğine dikkat çekerek, "Ayrıca hiçbir şikâyeti olmasa dahi risk faktöründe olan 40 yaş üstündeki kişilerin her yıl düzenli olarak düşük doz bilgisayarlı akciğer tomografisiyle mutlaka taranmaları gerekiyor. Akciğer kanseri en çok hayat kaybına yol açan kanser tiplerinden biri olmasına rağmen erken tanı sayesinde tümöre özel tedavi protokolü ile hastalar uzun yıllar sağlıklı ve aktif yaşamlarına devam edebiliyor" dedi.

AKCİĞER KANSERİNİN 10 ÖNEMLİ BELİRTİSİ

Akciğer kanserinin belirtileri tümörün yerleşim yerine göre değişiklik gösterebildiğini, bu yüzden genellikle başka nedenlerle çekilen tomografi veya akciğer filminde tesadüfen saptandığı bilgisini veren Prof. Dr. Özlem Er, iki haftadan uzun süren 'inatçı öksürük' başta olmak üzere aşağıda yer alan belirtilerde zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğine dikkat çekti.

1- Yeni başlayan veya farklı, kalıcı öksürük

2- Öksürük sırasında ya da tükürürken kan gelmesi

3- Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları

4- Omuzda, sırtta veya göğüste gelişen ağrı

5- Nefes almada zorluk

6- Ses kısıklığı veya hırıltı

7- Halsizlik ve bitkinlik

8- Boyunda ve yüzde şişlik

9- Yutma güçlüğü

10- İştah ve kilo kaybı

Tütün ürünleri kullanımı akciğer kanserinde en önemli risk faktörünü oluşturuyor. Ülkemizde yapılan çalışmalar, akciğer kanserinin yüzde 90’ının sigara kullanımına bağlı geliştiğini ortaya koyuyor. Tütün ürünleri kullananlarda akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyenlere oranla 20 kat daha fazla oluyor.

"Sigaraya başlama yaşı ne kadar erkense, akciğer kanserinin gelişme riski de o oranda artıyor. 20 yıl boyunca günde bir paket veya daha fazla sigara içmiş olan 50-77 yaş arasındaki kişiler, halen içmekte olanlar ve 15 yıldan daha kısa süre önce sigarayı bırakanlar akciğer kanserinde risk grubunu oluşturuyor. Radon gazı da ikinci önemli risk faktörü olarak belirtiliyor. Genetik faktörler, asbest ve çevresel toksinler de akciğer kanserinin gelişiminde rol oynayan diğer etkenler arasında yer alıyor.” Prof. Dr. Özlem Er

TEDAVİ HASTAYA ÖZEL PLANLANIYOR 

Akciğer kanseri temel olarak ‘küçük hücreli olan’ ve ‘küçük hücreli olmayan’ şeklinde iki gruba ayrılıyor. Tedavi akciğerde gelişen tümörün tipi ve evresine göre planlanıyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Er, hastaya özel uygulanan protokol sayesinde tedaviden oldukça başarılı sonuçlar alındığına işaret ederek,

“Küçük hücreli akciğer kanserinde kemoterapi tedavinin en önemli parçasını oluşturuyor. Bunun nedeni ise bu yöntemin hızla çoğalan hücrelerde etkili olması. Erken evre akciğer kanseri kemoterapi ve radyoterapinin birlikte uygulanmasıyla tedavi ediliyor. Yaygın evrede ise kemoterapi ve temelde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini amaçlayan immunoterapi kombinasyonuyla tedavinin başarısı artıyor. Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri moleküler özellikleri farklı olan birçok hastalığı içerdiği için tümöre özel en uygun tedavi yöntemi seçiliyor” açıklamalarını yapıyor. 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.