Tüp bebekle özürlü çocuk doğmuyor
"Genetik bozuklukları olan embriyolar laboratuvar ortamında ayıklanıyor, ana rahmine en sağlıklı haliyle transfer ediliyor." İşte bu mucizevi tedavi sayesinde tüp bebek yöntemiyle doğum yapan hiçbir çiftin özürlü bebeği olmuyor....
|
Kısırlığa son - 2
Ayşegül Aydoğan
Son birkaç yılda, tıp teknolojisi ve tüp bebek tedavisindeki en önemli gelişme şüphesiz PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) oldu. PGT’nin tüp bebek tedavisinde devrim yaratan özelliği, özürlü veya hastalıklı bebek doğma riskini ortadan kaldırması... PGT ile genetik bozuklukları olan embriyolar, ana rahmine transfer edilmeden önce ayıklanıyor, sağlıklı embriyolar yerleştiriliyor. Prof. Dr. Mustafa Bahçeci PGT ile ilgili sorularımızı yanıtladı...
PGT nedir?
Genetik hastalıkların geçişini engellemek için kullanılan bir yöntem. Şu an en yeni teknoloji. Tüm tüp bebek uygulamalarında en doğru ve sağlıklı embriyoyu bulmak için uygulanıyor.
PGT kimlere yapılmalı?
Bugün ailesinde herhangi bir genetik hastalık olduğunu bilen kişiler mutlaka genetik danışmanlık, bilgilendirme almalı. Ayrıca gebelik yaşı 37’nin üstünde, üç veya daha çok tüp bebek tedavisi olmuş kişilere öneriyoruz.
Hangi hastalıkların geçişi önleniyor?
Talasemi (Akdeniz anemisi), kistik fibrozis (akciğer hastalığı), spinal müsküler atrofi (omurga hastalığı), orak hücreli anemi, duchenne kas distrofisi (kas hastalığı), fragile-x sendromuna bakılabiliyor. Şimdiye kadar 3 talasemili çiftte denedik. Ayrıca yurtdışında bir merkezde ‘alzheimer’lı bir embriyoyu ekarte edip hastalıklı olmayan embriyoları yerleştirdiler. Meme kanserini embriyodan ayıklama çalışmaları da yapılıyor.
Evet. Down ve turner sendromunda, kromozomal yapı ve sayı bozuklukları olan hastalarda da uyguluyoruz.
Normalde insanda 46 kromozom var. Kadında 46 XX, erkekte 46 XY. PGT’yle 46 kromozomun 14’üne normal gelişecek embriyoyu saptamak için bakabiliyoruz. Böyle olması gerekirken mesela kadın 46 XO taşıyor. Bu durumda turner sendromu (bir cinsiyet kromozumunun eksik olması, hormonal gelişiminin bozuk olmasına neden oluyor) adlı hastalık gelişiyor. Genellikle kız çocuklarında ortaya çıkıyor, zekâ geriliği, cinsiyet sorunu ve kısa boy görülüyor. 14 kromozoma bakıldıktan sonra riski en az taşıyan embriyolar transfer ediliyor. Ama kesin sonuç için hamileliğin 4’üncü ayında amniyosentez (anne karnında bebeğin bulunduğu sıvıdan örnek alınması) yapılması gerekiyor. Bununla 46 kromozoma bakılarak down ya da turner sendromu kesin olarak saptanıyor. Hastalık saptanırsa aileye, hamileliğin sona erdirilmesi öneriliyor.
PGT kanseri de engelleyecek mi?
Gelişmeler olumlu. İleride bazı kanser türlerinin ortadan kaldırılmasına kadar gidecek. Ailesel geçiş gösteren kanserler varsa bunlar gebelik oluşmadan önce sağlıklı embriyolar seçilerek sağlıklı çocuklar elde edilecek.
Bir tüp bebeğe nasıl hamile kalınır?
Önce kadının yumurtalıkları uyarılıyor ve ultrason eşliğinde toplanıyor. Aynı gün erkekten sperm alınıyor. Her yumurta, özel ortamda spermle birleştiriliyor. Döllenme amacıyla anne rahminin özelliklerini taşıyan özel bir ortamda bekletiliyor. Yumurtaların yüzde 60-70’i dölleniyor. 48 ile 72 saat sonra 4-8 hücreye ulaşan embriyolar rahme yerleştiriliyor, 2 hafta sonra sonuç alınıyor.
PGT neden tüp bebek yöntemiyle kullanılıyor?
Bu yöntem embriyo üzerinde yapılıyor. Embriyo elde etmek için de tüp bebek yönteminin kullanılması şart.
Çiftler kısırlık şikâyeti olsun ya da olmasın danışsınlar mı?
Tabii. PGT’nin yapılması gereken çiftlerin bir kısmı kısırlık sorunu çekmiyor. Normal yoldan çocuk sahibi olabilirler. Ancak yöntemin uygulanması için tüp bebek yaptırmak zorundalar.
"Çip" teknolojisi nedir?
Genetik şifreyi kontrol edecek test materyaline çip diyoruz. Bu tip çipler kullanılarak bugün binlerce genetik özellik hakkında bilgi almak mümkün. Embriyoyla ilgili oldukça geniş genetik bilgi alabilmek ya da doğacak çocuğun tüm genetik profilini görebilmek birkaç yıl içinde mümkün olabilecek.
Alman Hastanesi
2 bin 350 dolar
(KDV dahil, ilaç hariç)
Amerikan Hastanesi
2 bin 750 dolar
(KDV ve tetkik dahil, ilaç hariç)
International Hospital
3 milyar 540 milyon lira
(KDV dahil, ilaç hariç)
Acıbadem Hastanesi
2 bin 750 dolar
(KDV dahil, ilaç hariç)
Memorial Hastanesi
2 bin 700 dolar
(KDV ve ilaç dahil)
Metropolitan Nightingale
2 bin 250 dolar (KDV dahil, test ve ilaç hariç)
İstanbul Cerrahi Hastanesi 2 bin 250 dolar (KDV, ilaç hariç)
Pakize Tarzi Kliniği 2 bin 350 dolar (KDV ve ilaç hariç)
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Bin dolar (İlaç hariç)
İstanbul Tıp Fakültesi Bin dolar (İlaç hariç)
Marmara Üniversitesi 2 milyar lira (İlaç hariç)
Kadıköy Şifa Hastanesi 3 milyar lira (İlaç hariç)
Zeynep Kamil Hastanesi Bin 250 dolar (İlaç hariç)
ANKARA
Hacettepe Üniversitesi 2 milyar lira (İlaç hariç)
Ankara Üniversitesi 1 milyar 350 milyon lira (İlaç hariç)
Bayındır Hastanesi 2 bin dolar (KDV ve ilaç hariç)
Clinic 2 bin 400 dolar (KDV ve ilaç hariç)
İZMİR
Ege Üniversitesi 1 milyar 200 milyon lira (İlaç hariç)
Özel Ege 2 bin dolar (KDV dahil, ilaç hariç)
İrenbe 2 bin 350 dolar (KDV ve ilaç hariç)
BURSA
Ren Tıp Merkezi 2 bin dolar (KDV dahil, ilaç hariç)
Amaç; önyargıları kırmak, tüm dünyada tabu olan kısırlığın, kanıt olarak dünyaya gelen binlerce tüp bebekle birlikte tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu anlatmak, utanılacak ve saklanacak çaresiz dert imajını silmek.
"Tüm dünyada sosyal güvenlik kuruluşları ve özel sigortalar, tedavi masraflarını karşılamıyor. Hastalık olarak bakılmıyor. Oysa bu bir hastalıktır, bir sağlık sorunudur. Ama korkulacak, çözülemeyecek, toplumda öcü olarak görülecek de bir şey değil."
BİTTİ
YAŞAM