SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Tüp bebek tedavisinde babanın yeri

Tüp bebek öncesi erkeğin hazırlanması gebelik başarısını arttırıyor

|

Tüp bebek öncesi erkeğin hazırlanmasının gebelik şansını önemli ölçüde arttırdığını söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, uygun hasta seçimi yapılmadan ilaç kullanılmasının istenmeyen sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor.


Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos,“Tüp bebek tedavisine başlamadan önce erkeğin hazırlanması gebelik şansını anlamlı derecede artırır. Bilimsel araştırmalar,eşlerinden yumurta toplama zamanı gelmeden 3 ay öncesinden erkeğin hazırlanmasının, gebelik oranlarını anlamlı ölçüde artırdığını ortaya koymaktadır. Hazırlık tedavisi yapılmayan erkeklerle karşılaştırıldığında, hazırlanan erkeklerde gebelik oranları en azından 2 kat artabilir, düşük oranı da üç kata kadar azalabilir.”

Yaşam Tarzı Düzenlenmeli!
“Bunlarda öncelikle diğer tedavi yöntemleri denenmiş olmalı, doğal yolla çocuk olması için elden gelen yapılmalıdır. Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları düzenlenmelidir. Sigara alışkanlığı ve çevresel toksik maddelere maruziyet çok önemlidir. Neticede tüp bebek yapılmasına karar verildiyse, menide enfeksiyon bulunup bulunmadığına bakılır ve varsa antibiyotikle tedavi edilir. İltihap hücrelerinin (lökositler) fertilizasyonu bozucu etkisi gösterilmiştir.Özel boyama yöntemleriyle lökositler araştırılır ve gerekiyorsa antiinflamatuvar ilaçlarla düzeltilir. Sperm DNA hasarı, oksidatif stres ürünleri ve apopitoz testleri bozuk gelmişse, tüp bebek öncesinde değerlendirilerek tedavi edilmelidir.”

Hormon Düzeyleri Belli Sınırlarda Olmalı
“Tüp bebek öncesi erkekte gonadotropinlerle hormon tedavisinin sperm sayı ve kalitesini artırıcı etkisi olabileceği ortaya konmuştur. Bunun için hormon düzeylerinin belli sınırlar arasındaolması gerekir. Özellikle sperm DNA kalitesi bu tedaviden en fazla fayda gören kısımdır. Bunun dışında, testislerde spermleri besleyen ve Sertoli hücresi denilen bir grup hücre, FSH hormonu sayesinde çok sayıda enzim üreterek, spermleri gelişimleri sırasında besler. Sertoli hücrelerinin yetersiz kalması durumunda sperm hücrelerinin olgunlaşması bozulur ve neticede bozuk kalitede sperm çıkar. İşte, FSH hormonu ile Sertoli hücreleri uyarılırsa bunların spermi besleme kapasiteleri de artarak, daha sağlıklı hücreler üretilebilecektir. Bunun yanı sıra testis içinde aktif testosteron hormonunun düşüklüğü ya da östrojen dengesindeki bozukluklar da kısırlık nedeni olabilir. Bunların düzeltilmesi mümkündür. Ancak unutulmamalıdır ki, hormon preparatları gelişigüzel kullanılırsa zararlı olabilir. Bu nedenle aralıklı olarak kan tahlilleri yapılarak kontrol edilmelidir.Bazı erkekler varikosel tedavisinden fayda görebilir.

Stres nedeniyle tüp bebek uygulaması yapılacak gün meni vermek sorun olabilir. Bu durum önceden konuşulursa bazı tedbirler alınabilir. Gerekirse testislerden iğne ile veya ameliyat ile hücre elde etmek (TESE) de düşünülebilir.

Tüp bebek uygulamalarından önce bazı olgularda genetik araştırma yapmak ve bu konuda önlem almak gerekir. Sperme ait yapısal bozukluklar da detaylı olarak değerlendirilmelidir.

Netice olarak, tüp bebek öncesi erkeğin de eşi gibi hazırlandıktan sonra işleme geçilmesi gebelik başarısını anlamlı derecede artırabilir. Ancak burada tedaviye alınacak erkeklerin seçilirken hormon profillerine dikkat edilmesi ve düzenli kontrollerinin yapılması çok önemlidir. Uygun hasta seçimi yapılmadan ilaç kullanılması istenmeyen yan etkiler ortaya çıkarabilir.”

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.