Tüm Türkiye kadınlar için kitap yazıyor
İdrar kaçıran kadınları bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye'de ilk defa gerçekleşecek önemli bir farkındalık projesine imza atıldı.
Türkiye'de 40 yaş ve üzeri her 4 kadından biri, yani 2,7 milyon kadın idrar kaçırma sorunu ile karşılaşıyor. İdrar kaçıran kadınları bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye'de ilk defa gerçekleşecek önemli bir farkındalık projesine imza atıldı.
Kadın ürolojisi ve işlevsel üroloji konusunda önemli araştırmalar gerçekleştiren Kontinans Derneği, Türkiye'nin lider mesane ped üreticilerinden Canped ve proje temsilcisi ünlü sanatçı Nergis Kumbasar, "Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen" projesi için bir araya geldi.
Proje açılış konuşmasını gerçekleştiren Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, Ontex Türkiye Genel Müdürü Burak Kayahan ve ünlü sanatçı Nergis Kumbasar, bu proje ile birlikte tüm Türkiye'deki kadınları bilgilendirmeyi amaç edindiklerini belirtirken, yeni bir projeye başladıklarını açıkladılar.
"Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen" farkındalık projesi kapsamında, tüm Türkiye ile birlikte bir kitap yazacaklarını açıklayan Nergis Kumbasar, sanatçılardan, sporculara, iş camiasından, hekimlere ve gazetecilere kadar bir çok meslek grubunun desteği ile bu kitapta keşke kaçırmasaydım denilen anları birleştireceklerini anlattı.
Açılış konuşmasının ardından dans öğretmeni Akay Üstünel tarafından hazırlanan özel dans koreografisini 6 kadından oluşan bir dans grubu sahneledi. Lansmana katılanlar arasından sürpriz bir şekilde sahneye çıkarak ilginç bir dans gösterisine imza atan ekibe, proje temsilcisi Nergis Kumbasarda sahnede eşlik etti.
Dans öncesi gerçekleşen açılış konuşmasında ise; Kontinans Derneği Başkanı Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, idrar kaçırma sorununun bir kader olmadığını belirtirken bu konuda özellikle kadınların farkındalığının artması gerektiğinin altını çizdi.
Dünyada 400 milyon kişi idrar kaçırma sorunu yaşıyor
Prof. Dr. Oktay Demirkesen, "İdrar kaçırma kadınlarda daha sık görülen bir problemdir. Türkiye'de yapılan bir çalışmada, kadınlarda idrar kaçırmanın erkeklere nazaran 4 kat daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Dünyada ve Türkiye'de idrar kaçırma sorunu her yıl artmaktadır. Uluslararası Kontinans Birliği'nin rakamlarına göre dünyada 400 milyon, Avrupa'da ise 50 milyon kişi idrar kaçırma sorunu yaşamaktadır.“Türkiye'de ise bu konu her gün giderek büyüyen bir problem halini almaktadır” dedi.
Kadınlar idrar kaçırma sorununu kabulleniyor
Dünya nüfusunun %8'inin idrar kaçırma sorunu yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Oktay Demirkesen, dünya nüfusunun yaşlandığı dikkate alınırsa problemin büyüklüğünün daha net ortaya çıktığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti; "İdrar kaçırma sorunu hayat kalitesini önemli oranda etkileyebilecek bir durumdur. İdrar kaçırma problemini yaşayan kadınlar depresyon ve sosyal hayattan çekilme gibi sorunlarla karşılaşmaktadırlar.
Burada ilginç olan nokta ise kadınların idrar kaçırma sorunlarına tahmin edilenden daha düşük oranda çare aramalarıdır. Bu oranın düşük olmasında idrar kaçırma şiddeti ve sıklığı önemli faktörler olsa da, idrar kaçırmaktan utanma, bu durumun belli yaşlardaki kadınlarda görülmesinin olağan kabul edilmesi ve tedavi sonuçlarının iyi olmadığı yönündeki yanlış bilgilendirmedir.” dedi.
Kadınların %87’si özgüven eksikliği, %75’i ise sokağa çıkma korkusu yaşıyor
Ontex Türkiye Genel Müdürü Burak Kayahan; Canped, Kontinans Derneği ve Nergis Kumbasar'la birlikte başlattıkları "Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen" farkındalık projesiyle herkes tarafından bilinen ama dile getirilemeyen idrar kaçırma sorununa karşı, hep birlikte büyük bir farkındalık yaratma bilinci ile biraraya geldiklerini belirtti ve sözlerine devam etti; "Canped, mesane pedleri üreticisi olarak, Türkiye'nin en çok tercih edilen mesane pedi markası olmak bize hem mutluluk hem de büyük bir sorumluluk vermektedir. Bu anlamda üzerimize düşen bu sorumluluk bilinci ile bu konu üzerine birçok araştırmalar gerçekleştirdik.
Bu konudaki veriler gösteriyor ki; Türkiye'de idrar kaçıran kadınların %87'si özgüven eksikliği, %75'i ise sokağa çıkma korkusu yaşıyor.
İdrar kaçırma sorunu günden güne artış göstermektedir. Yapmış olduğumuz çalışmalara göre 2020 yılında Türkiye'de idrar kaçırma problemi yaşayan 4 milyon kişi olacağını öngörmekteyiz. Bu anlamda başlatacağımız bu farkındalık projesinin büyük bir önem taşıdığını belirtmek isterim.
Farkındalık projemizin ismini de yine 40 yaş ve üzeri bu sorunla yaşayan kadınlarla gerçekleştirdiğimiz anket çalışmasından çıkan ortak bir cümleden aldık. Bu problemi yaşayan kadınların anketimize verdiği ortak cevaplardan biri hayatı kaçırdıkları yönündeydi. Bu da projemizin ismini kendiliğinden ortaya çıkarmıştır. “Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen” cümlesi ile farkındalık projemizi büyük bir heyecanla hayata geçiyoruz.
Farkındalık projemizle yıl sonuna kadar pek çok iletişim kanalından 40 yaş ve üzeri tüm kadınlara ulaşmayı ve bu konudaki algıları değiştirmeyi hedefliyoruz. Özellikle idrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerin bu konuda yalnız olmadıklarını hatırlatmak ve en önemlisi de bu sorunu yaşayan kişilere çözüm yolları olduğunu anlatabilmek istiyoruz." dedi.
Nergis Kumbasar: “Bir kadın ve bir sanatçı olarak kadınlara destek olabilmek çok önemli”
Farkındalık projesinin temsilcisi Nergis Kumbasar, bir kadın ve bir sanatçı olarak bu sorunu yaşayan kadınlara destek olabilmenin kendisi için çok önemli ve anlamlı olduğunu ifade etti.
“Proje ile bu konuyu utanılacak bir durum olmaktan çıkarıp, bunun herkesin karşılaşabileceği bir sorun olduğunu ve çözüm yollarının olduğunu anlatabilmeyi hedefliyoruz. İşte bu yüzden "Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen" uzun zaman sonra beni gerçek anlamda heyecanlandıran çok güzel bir projedir. “
“Tüm Türkiye’yle birlikte farkındalık için kitap yazıyoruz”
Tüm Türkiye'yi katılmaya davet ettiğimiz bir projeyi hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında tüm Türkiye ile birlikte bir kitap yazıyoruz. Bu kitapta hayatımızda kaçırdığımız önemli anları ve fırsatları kaleme alıyoruz. Hepimizin hayatında kaçırdığı önemli fırsatlar vardır. Sanatçılardan, sporculara, iş camiasından, hekimlere ve gazetecilere geniş kitlelerden destek alacağımızve tüm Türkiye’yle birlikte yazacağımız bu kitapta keşke kaçırmasaydım dediğimiz anları birleştiriyoruz.
Bugün itibariyle hikayelerimizi toplamaya başlıyoruz. 31 Ocak 2018 tarihine kadar siz de hikayelerinizi biryoluvaristersen.com sitesine girerek paylaşabilirsiniz. İlham vermesi için belirlediğimiz soruları cevaplayarak, kendi hikayenizi oluşturabilirsiniz. Ben de kendi hikayemle bu kitap içerisinde yer almanın heyecanını yaşıyorum. Bu kitabı hep birlikte dolduralım ve anılarımızı kadınlar için paylaşalım." dedi.