Tükürük Bezi Hastalıkları Nelerdir? Tükürük Bezi Hastalıkları Nasıl Anlaşılır, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tükürük benzinde meydana gelen hastalıklar oldukça dikkat edilmesi gereken detaylar içermektedir. Vücudumuzda önemli bir salgı olan tükürüğün üretildiği yapılara tükürük bezi adı verilir. Tükürük salgısı kanallar yoluyla boğaz, ağız, sinüs, yutak gibi bölgelere ulaşır. Peki, Tükürük bezi hastalıkları nelerdir? Tükürük bezi hastalıkları nasıl anlaşılır, tedavi yöntemleri nelerdir? İşte detaylar...
Tükürük bezi hastalıkları farklı şekillerde ortaya çıkabildiği gibi farklı türleri de bulunmaktadır. Tükürük bezi hastalıklarının da diğer hastalıklarda olduğu gibi bazı belirtileri vardır ve bu tükürük bezi hastalıklardan korunmanın yolları da bulunmaktadır.
Tükürük Bezi Hastalıkları Nelerdir?
İnsan vücudunda 3 tür büyük tükürük bezi ve bunların dışında 600 ile 1000 arası küçük tükürük bezi bulunmaktadır. Bu üç ana tükürük bezi ise şunlardır;
Dil altı tükürük bezi
Kulak altı tükürük bezi
Alt çene altı tükürük bezi
En yaygın olarak gözlemlenen tükürük bezi hastalıkları ise şunlardır;
Tükürük bezi taşı
Viral enfeksiyonlar
Tükürük bezi enfeksiyonları
Kistler
Kanserli tümörler
Kanserli olmayan tümörler
Tükürük bezi büyümesi
Sjögren sendromu
Tükürük Bezi Hastalıkları Nasıl Anlaşılır, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tıkanıklık: Tıkanıklık, genellikle taş oluşmasına bağlı olarak gerçekleşir. Tıkanıklık ile ilgili olan şikayetler çoğunlukla yemek yerken gözlemlenir. Yemek yeme sırasında tükürük oluşma miktarı hızlanır ancak tıkanıklık meydana gelmesinden dolayı akamadığı için iltihap oluşumu ile birlikte şişlik ve şiddetli ağrılara sebep olur.
Şişlik: Taşlar tam bir tıkanıklık meydana getirmemiş ise yemek yeme sırasında bezlerde şişme gözlemlenir ve sonra da yavaş yavaş bu şişlik inmeye başlar. Fakat tekrar yemek yendiği zaman şişlik yeniden meydana gelir. Eğer tedavi edilmez ise kişilerde apse oluşumu gözlemlenebilir.
İltihap: En yaygın olarak gözlenen tükürük bezi iltihabı kabakulaktır. Genellikle çocuklarda gözlemleniyor olmasına rağmen yetişkinlerde de görülebilmektedir.
Tümörler: İlk başta genelde ağrısız bir şişme ile kendisini gösterir. Nadir olarak birden fazla yerde bulunabilirler. Ağız içi, kulak önü, ağız tabanı, damak, dudaklar ve yanaklarda bulunabilirler.
Tükürük bezi hastalıklarının tedavileri oluşan problemin ne olduğuna göre değişkenlik gösterir. Oluşan hastalık iltihap ile ilgili ya da bir tıkanıklık ile ilgili ise başlangıçta farklı ilaçlar ve antibiyotikler tercih edilir. Eğer tükürük bezi içerisinde kitle var ise bu kitlenin alınması gerekmektedir. Tükürük bezleri içerisinde bulunan tümörler çoğunlukla iyi huyludur.
Tükürük bezi hastalıkları hem ilaç ile hem de cerrahi olarak tedavi edilebilmektedir. Tedaviler alanında uzman baş - boyun cerrahi, kulak - burun - boğaz cerrahisi tarafından gerçekleştirilir.