Trimester Nedir? Hamilelikte 1. 2. Ve 3. Trimester Ne Anlama Gelir?
Trimester, 9 aylık hamilelik döneminin her 3 aylık dönemine verilen addır. Kökeninin Latince olduğu bilinen trimester, 3 ay anlamını taşır. Hamilelik 3 döneme ayrılır ve bu dönemlerin adını trimester taşır. Birinci trimester hamilelik döneminin ilk haftası ile 13 haftalık dönemini kapsar. İkinci trimester 14. ila 26. haftalar arasındaki dönemi kapsar. Üçüncü trimester ise 27. hafta ila 40. hafta arasındaki dönemi kapsamaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Trimester, kadınının gebelik süresinde her 3 ayda geçirdiği dönem anlamına gelir. 1, 2 ve 3 olarak dönemlere ayrılmıştır. 3 ay olarak hesaplandığında totalde 9 aya tamamlanmış olur.
Trimester Dönemleri Nedir ve Kaça Ayrılır?
Trimester, hamilelik dönemlerine göre ayrılan bir terimdir. 1. trimester, ilk 3 aylık döneme verilen isimdir. 2. trimester ikinci 3 aylık dönem yani 14-26. haftalar arasına verilen isimdir. 3. trimester ise son 3 aylık döneme verilen isimdir. 27-40. hafta arasına denir.
Gebelikte 1. 2. ve 3. Trimester Ne Anlama Gelmektedir?
Hamile kalmak, regl döneminin yarısından sonra meydana gelir. İlk 2 hafta hamile olunmadığı halde yine de hamileliğin ilk 2 haftası olarak kabul görülür. Yumurta 3. haftada döllendiği zaman, hamilelik hormonları devreye girmeye başlar. Sabah bulantıları, meme büyümesi ve memede ağrı, aşırı yorgunluk hissetme, artan duygular ve yüksek hormon seviyesi, aşerme ve tiksinme hissi, sürekli idrara gitme ihtiyacı, sersemlik hissi, mide yanması hissetmek ve hazımsızlık gibi belirtiler hamilelik başlangıcına işarettir.
1. trimester döneminde, döllenen yumurta 7 gün kadar bir süre sonra rahim duvarına yerleşmiş olur. Göbek bağı, plasenta, amniyotik kese oluşmaya başlar. 1. trimester dönemi yani ilk 3 aylık dönem bittiğinde bebeğin en önemli organları oluşmuş olur. Yüz özellikleri, kollar bacaklar, parmaklar, tırnaklar oluşmuştur. Cinsel organları gelişime geçmiştir. Bebeğin boyu yaklaşık olarak 6 cm uzunluğuna gelmiş olur.
2. trimesterde bebek hareketleri fark edilir ve karın büyümesi fark edilir düzeye gelir. 2. trimester bittiğinde bebeğin saçları, parmak izleri, yutkunma ve emme gibi refleksleri oluşmuştur. Bebeğin boyu yaklaşık olarak 23 cm uzunluğuna gelmiştir.
3. trimesterde kadın en az 11 kilo almış olur. 3. trimesterin sonunda bebeğin uzunluğu yaklaşık olarak 46-56 arasındadır Bebeğin tüm vücudu gelişmiş ve doğuma hazır hale gelir.