Trigliserid Nedir? Trigliserid Yüksekliği Neden Olur, Nasıl Düşer?
Trigliserid; vücutta yer alan en yaygın yağ çeşididir. Hayvansal ve bitkisel yağların temel bileşeni olarak belirtilebilir. İnsan vücudu fazla kaloriyi, trigliseridelere dönüştürüp, yağ hücrelerinde depolayarak, enerjiye gerekinimi olduğu zaman serbest bırakır. Peki, trigliserid nedir? Trigliserid yüksekliği neden olur, trigliserid nasıl düşer? Merak edilen tüm detayları derledik.
Rutin kan testlerindeki parametreler arasında bulunan trigliseridler, kalp- damar hastalıkları başta, pek çok hastalığın ortaya çıkmasında etkili olmaktadırlar. Vücuttaki endokrin sisteminin çalışma düzeninin sağlanması gibi türlü alanlarda göreve sahip trigliseridler, kandaki seviye arttıkça damar çeperlerinde tehlike oluşturan durumları da beraberinde getirecektir. Bu yüzden kandaki trigliserid seviyesinin belli aralıklarda olması gerekmektedir. Kanda trigliserid seviyesinin; gereken aralığın altına düşmesiyle trigliserid düşüklüğü, aşırı bir şekilde yükselmesi ise trigliserid yüksekliği şeklinde isimlendirilir. Her iki vaziyette sağlık bakımından olumsuz etkilere sebep olabilmektedir.
Trigliserid Nedir?
Trigliseridler; bazı zamanlarda lipid şeklinde de isimlendirilen ve kanda yer alan bir çeşit yağdır. Besinlerdeki yağların sindirilerek, parçalanmasından sağlanan son bileşendir. Yemek yedikten sonra, insan vücudu hemen kullanılması elzem olmayan kalorileri trigliseritlere dönüştürüp, yağ hücrelerinde depolar. Ardından, çok fazla enerjiye gereksinim duyulduğu zaman hormonlar, trigliseritleri salgılar.
Trigliserid Yüksekliği Neden Olur?
Yakılandan daha çok kalori almak, şişman olmak, alkol ve sigara kullanmak, çokça işlenmiş besin, karbonhidrat, yağ ve şeker tüketmek, insülin direnci ve tip iki şeker hastalığı, vücudun yağ dönüşümünü etkileyen kimi genetik bozuklukların varlığı, böbrek ve karaciğer hastalıkları, fiziksel şekilde aktif olmamak, bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlar trigliserid yüksekliğine neden olabilir.
Trigliserid Nasıl Düşer?
Trigliserid'in düşmesi açısından yapılacaklar;
- Düzenli olarak öğün kontrolü yapmak, kalp rahatsızlığı riskini en aza indirir. Bununla beraber insülin direncini düşürür. Sık sık ve az yemek önemli olup, öğünler atlanmamalıdır.
- Sürekli egzersiz yapılarak, kilo verilmelidir.
- Şeker ve rafine karbonhidrat tüketimi yapılmamalıdır.
- Porsiyon boyutunun kontrol edilmesiyle beraber yenen kalori miktarı azaltılmalıdır. Fazla kaloriler trigliseridlere dönüştürülerek, yağ şeklinde depolanmaktadır.
- Öğünlere; meyve ve sebzelerden ve tam tahıllardan oluşmuş olan lifli besinler eklenmelidir.
- Kanola ve zeytinyağı gibi bitkisel yağların tercih edilmesi gerekir.
- Alkol ve sigara en aza indirilmelidir.
- Trans yağ tüketiminin azaltılması adına işlenen ve kızartılan besinlerin kısıtlanması gerekir.
- Yaşam stili değişiklikleri, trigliseridleri düşürmek adına yeterli değilse kişinin hekimi, omega 3, fibrat, niasin, statin gibi ilaçları yazabilir.
- Trigliseridler doğal yöntemler ile geçmiyorsa, hekim ilaç tedavisini verebilir.