Tıpta Zone (Zon) Nedir? Ameliyat Raporlarında Zone 1, Zone 2 Ne Anlama Gelir?
Zona hastalığı, kişilerde ciddi ağrılar oluşturabilen, ciltte kaşıntı, kabartı ve döküntülere sebep olabilen dermatolojik bir hastalıktır. Zona hastalığı tıp dilinde 'herpes zoster', hakl arasında ise 'gece yanığı' olarak adlandırılmaktadır. Peki, Tıpta zone ne demek? Ameliyat raporlarında Zone 1, Zone 2 ne anlama gelir? Sizin için tüm detayları ile derledik.
Depresyon, yaşlılık gibi nedenler sebebi ile cilt yüzeyinde meydana gelen zona hastalığının sebebi varisella zoster adı verilen bir virüstür. Varisella zoster virüsü yine kişilerde su çiçeği hastalığının da oluşmasına sebep olmaktadır. Kişilerin vücut direncinin düşmesi ile ortaya çıkan zona hastalığı, şiddetli ağrılara da sebep olabilmektedir.
Tıpta Zona (Zon) Nedir?
Zona hastalığı, ağrılı olan kızarıklıklar halinde gözlemlenen, viral kaynaklı olan bir sinir enfeksiyonudur. Normal koşullarda zona hastalığı, vücudun herhangi bir noktasında oluşabilir. Fakat çoğu vakada gövdenin sağ ya da sol tarafını sarmış olan tekli kabarcık şeridi olarak gözlemlenir. Halk arasında zona hastalığının bulaşıcı olduğu söylense de bulaşıcı bir hastalık değildir.
Zona hastalığının meydana gelmesine sebep olan varicella zoster virüsü suçiçeği hastalığına da sebep olmaktadır. Önceden suçiçeği geçirmiş olan kişilerde bu virüs, kişinin omuriliği ve beynin yakınında bulunan sinir dokusunda inaktif bir halde varlığını devam ettirir. Su çiçeğinin üzerinden yıllar geçtikten sonra, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve bu sebeple vücut direncinin düştüğü bir anda zona hastalığının meydana gelmesine sebep olabilmektedir.
Zona hastalığı kişilerde hayati bir tehlikeye sebep olmasa da hayatı zorlaştıran ağrılı semptomlara neden olabilmektedir. Küçük yaşta suçiçeği için aşı olan kimselerde zona hastalığının görülme riski daha azdır. Bunun yanı sıra erken tanı ve tedavi ile hastalığın ilerlemesi azaltılarak bazı komplikasyonların meydana gelmesinin önüne geçilebilmektedir.
Ameliyat Raporlarında Zone 1, Zone 2 Ne Anlama Gelir?
Oftalmik Zoster: Trigeminal sinirin 3 dalı bulunur. Bunlar alın, göz çevresi ve burun boyunca uzanmakta olan 1. bölge (oftalmik); yanaklar, burnun alt kısmı, damak, üst dişler ve üst çene boyunca uzanmakta olan 2. bölge (maksiller); alt diş, alt çene ve alt dudak boyunca uzanmakta olan 3. bölge (mandibular). Oftalmik zosterde trigeminal sinirdeki birinci bölge tutulmuştur. Bu da göz kapaklarında ve alında zona lezyonlarının meydana gelmesine neden olabilmektedir. Burada oluşan zonalar kanamalı ve ağrılı olma eğilimindedir.
Oral Zoster: Trigeminal sinirin 2. ve 3. bölgeleri tutulduğu zaman, maksilla, sert damak, dil, oral mukozada, mandibulada zona lezyonlarının meydana geldiğini belirtmektedir.