SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Tenesmus (Tenezm) Nedir, Neden Olur? Tenesmus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tenesmus, dışkılama anında ağrı hissetme ve genellikle de buna bağlı olarak da bağırsakları boşaltamama durumunu ifade eder. Tedavi, durumun ciddiyetine ve bu sorunun altında yatan nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Tenesmus (tenezm) nedir, neden olur sizler için derledik.

|

Tenesmus, genellikle dışkılama ve bağırsaklar için sık kullanılan bir terimdir.

Tenesmus (tenezm) Nedir?

Tenesmus, dışkılama sırasında acı ve ağrı hissetme durumudur. Aynı zamanda buna bağlı olarak bağırsakları tam boşaltamama durumudur. Bu durum aynı zamanda rektal tenesmus olarak da bilinir. Mesaneyi ilgilendirecek bir şekilde, idrar yapma sırasında şiddetli bir ağrı hissedilebilir.

Genellikle mesane iltihabı gibi durumlarda yaşanılan bu durum, mesanenin tam boşalamamasına neden olabilir. Tenesmus aslında, hem bulaşıcı hem de bulaşıcı olmayan bir çeşit iltihaplı bağırsak hastalıkları ile yakından ilişkilidir.

Tenesmus Neden Olur? 

Tenesmus, pek çok farklı duruma bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bu durumun altında yatan nedenin teşhisinin yapılabilmesi için dışkı kültürü, kolonoskopi, kan testleri ya da biyopsi kullanılabilir. Bir inflamatuar bağırsak hastalığı, tenesmusa yol açabilir. İnflamatuar bağırsak hastalıkları ise, sindirim sisteminin tamamıma yani gastrointestinal ya da bazı kısımlarında uzun süreli iltihaplanmaya yol açar. İnflmatuar bağırsak hastalıklarının en bilinen çeşitleri ise, ülseratif kolit ve crohn hastalığıdır.

Tenesmus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tenesmus tedavisi yapılırken, bu durumun altında yatan neden tespit edilmelidir. Tenesmus tedavi edilirken yaşanan semptomları hafifletmeye yönelik spazm çözücü ve ağrı kesici ilaçlar antispazmodikler kullanılabilir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.