Tek başına mucizevi besin! Bebeğinizi süte doyurmanın 8 basit yolu
Emzirmenin istek ve bilgiye sahip her kadının rahatlıkla başarabileceği bir süreç olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Yavrucu, yeni doğum yapmış annelere başarılı emzirmenin 8 etkili yolunu anlatarak önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Anne sütü, bebeğin özellikle de ilk altı aylık gelişiminde D vitamini haricinde ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri tek başına karşılayabilirken, emzirmek de anne sağlığı açısından sayısız fayda sağlıyor. Ancak bazen anneler yeterince emziremediklerini, bu yüzden bebeklerinin yeterli gelişimi gösteremeyeceğini düşünerek kendilerini strese sokup başarısız hissediyor. Oysa emzirme istek ve bilgiye sahip her kadının rahatlıkla başarabileceği bir süreç. Kendilerini başarısız hisseden annelere verilecek destekle bu durumun çok kolay aşılabileceğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Yavrucu, çiçeği burnunda annelere başarılı emzirmenin 8 etkili yolunu açıkladı.
1- DOĞUMDAN KISA SÜRE SONRA EMZİRMEYE BAŞLAYIN
Emzirme fikrine hamilelik sürecinde hazırlanın. Bebek dostu hastanelerde bebek, doğumdan çok kısa süre sonra anne ile buluşturulur. Zira bebeğin emmeye en çok istekli olduğu zaman dilimi doğumundan sonraki bir saattir. Bebeğiniz çok az emse de yeni doğanın midesinin bir çay kaşığı süt ile dolacağını sakın aklınızdan çıkarmayın.
İlk sütünüz yani 'kolostrum' çok değerli bir süttür. Bağışıklık sistemini güçlendirecek, büyüme ve gelişmeyi sağlayacak özel bir içeriğe sahip. Mucizevi bir öneme sahip olan ve adeta ‘aşı’ denilebilecek olan bu sütten bebeğinizin yararlanmasını sağlayın.
2- GÜNDE 3 LİTRE SU İÇMELİSİNİZ
Emziren annenin mutlaka günde 3 litre su içmesi gerekiyor. Çünkü su, anne sütünü artıran temel besin maddesidir. Suyun yanı sıra ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suyu ve çorba da içilebilir. Ancak kahve, çay, gazlı içeceklerle bazı bitki çaylarından uzak durulmalı.
Anne sütünün içerisinde bebeğin ihtiyacı olan su da bolca bulunduğundan bebeğinize özellikle ilk 6 ayda su vermeyin. Tıbbi bir gereklilik olmadığı takdirde mama ve emzirme döneminde 'süt artırıcı' olduğu iddia edilen bitkisel takviye adı altındaki ürünlerden uzak durmalısınız.
3- 'SÜTÜM GELMİYOR' DİYE EMZİRMEYİ BIRAKMAYIN
Çiçeği burnunda birçok annenin anne sütü yerine mamayı tercih etmesinin başlıca etkenlerinden biri, sütünün gelmediği ya da az geldiği için bebeğinin aç kalabileceği endişesi oluyor. Bu endişenin yersiz olduğunu vurgulayan Dr. Çiğdem Yavrucu, şunları söyledi:
"Annenin tıbbi bir rahatsızlığı yoksa sağlıklı ve dengeli besleniyor, bol bol su içiyor, olumlu ve güzel düşüncelerle kendini rahatlatıp emzirme tekniklerini doğru uyguluyorsa sütü bebeğine mutlaka yeterli gelir. Bebek memeyi emdikçe annenin beynine ‘bebek aç ve süte ihtiyacı var’ mesajı gidecek ve emzirme yolları açılarak yeterince süt üretilecek. İkiz bebekleri olan anneler bile her iki bebeğe yetecek kadar süt üretebilirler."
4- BEBEĞİNİZİ SIK ARALIKLARLA VE EMMEK İSTEDİKÇE EMZİRİN
Bebeğinizi emzirmek için özellikle ilk haftalarda zaman aralıkları yapmayın, sık sık ve emmek istedikçe mutlaka emzirin. Emzirdikçe sütünüz gelecek ancak memelerin yeterince boşaltılamaması durumunda süt yapımı azalacak. Bu nedenle memeleriniz iyice boşalana kadar emzirmeye devam edin.
Memeden süt gelmesi için en önemli uyaran bebeğinizin memenizle buluşması ve sonuna kadar emmesidir. Bu nedenle emzirmeye başlamadan önce memenizin ucundan birkaç damla sütü bebeğinize damlatarak motive edin. Uyuyan bebeğin emzirme için uyandırılmaması gerektiği düşüncesi toplumdaki yanlış inanışlardan biri. Bebeği özellikle ilk aylarda günde 10-12 kez emzirmek gerektiği için uyuyor olsa da iki saati geçmişse uyandırarak emzirin.
5- EMZİRMEDEN ÖNCE MUTLAKA ELLERİNİZİ YIKAYIN
Ellerimiz, gün içerisinde en fazla kirlenen organımızın başında geliyor. Eller, etraftaki bakteri ve virüslerin de bulaşmasında çok önemli bir etken olduğundan ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Özellikle de bebeğinizi her emzirmeden önce mutlaka yıkamaya özen göstermelisiniz. Meme başınızın ve çevresinin temiz olduğundan emin olmalısınız.
Meme uçlarını tahriş etmemesi için suyla temizleyin, emzirmeden sonra da memenizdeki bir iki damla sütle etrafını yumuşakça silmeniz yeterli. Meme başlarınızı sabun, ıslak mendil ve alkol içeren ürünlerle temizlemekten kaçının. Bebeğiniz için anne kokusu büyük önem taşıdığından emzirme süreniz boyunca parfüm sıkmayın.
6- MEME BAŞINDA ÇATLAK VE YARAYA KARŞI BU ÖNLEMLERİ ALIN
Birçok annenin mustarip olduğu ve bebeğini emzirmekten alıkoyan etkenlerden biri de meme başındaki çatlaklar ve yara oluyor. Meme başındaki çatlak ve yaranın önüne geçmek için bebeğinizin sadece memenin uç kısmını değil, çevresindeki kahverengi kısmı da ağzına vermeye dikkat edin.
Bebeğiniz sadece memenizin uç kısmını emerse çatlak ve yara oluşumuna neden olabilir ve canınız yanacağı için emzirmeye ara vermenize ya da son vermenize neden olabilir. Ancak bu basit önlemlerle bu sorunun üstesinde kolaylıkla gelebilirsiniz.
7- KENDİ DİYETİNİZE ÇOK DİKKAT EDİN
Lohusalık dönemi özel bir süreçtir. Doğru beslenmeniz emzirme sürecinizi etkileyebilir. Bu süreçte sağlıklı besinler yemeyi tercih edin. Akdeniz diyeti ve bol su, sizin için ideal olanı. Yediğiniz her besin sütünüzün içeriğini etkiler. Bebeğinizin de yediğiniz sağlıklı gıdalardan oluşan bir süt menüsünden beslendiğini hayal edin.
Her bebeğin gelişimi kendine özgü olsa da genel olarak ilk 6 ayda bebekler ortalama ayda 800 gr alırlar. Boyları da 1.5-2 cm kadar uzar. 6 aydan sonra kilo alımı ayda 200-500 gr arasına düşer, boyu da 1 cm kadar uzayabilir. Boy ve kilosu normal gelişiyorsa, siz bu işi başardınız demektir.
8- SİZE İYİ GELEN ŞEYLERE ODAKLANIN
Psikoloji, fiziksel sağlık kadar önemli diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Yavrucu, “Annelerin ruhsal olarak kendilerini iyi hissetmeleri emzirmenin devam etmesi için çok önemli. Emzirme sürecinde üzüntü yaşanması, birçok annenin sütünün azalmasına yol açar. O nedenle, anne de bilinçli davranarak, bebeğini düşünerek, çevreden gelen olumsuz etkilerden uzak durmaya çalışmalı. Annenin çevresindekiler özellikle babalar bu özel süreci düşünerek, anneye moral olarak destek vermeli. Kendini iyi hisseden anneler, emzirmeye daha iyi odaklanabilirler” dedi.