SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Taze fasulye sert oluyorsa tencereye bir kaşık ekleyin! Fasulye lokum gibi oluyor

En sevilen zeytinyağlıların başında gelen taze fasulye yaz aylarında sofraların olmazsa olmazları arasında geliyor. Ancak yeşil fasulye yapısı gereği sert bir sebze olduğu için pişse bile sert kalabiliyor. Ancak tencereye bir kaşık ekleyince fasulye lokum gibi oluyor. İşte taze fasulyeyi yumuşacık yapan o yöntem.

|

En sevilen zeytinyağlı yemekler arasında yer alan taze fasulye, özellikle yaz aylarında sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hafifliği ve besleyiciliği ile bilinen bu yemek, genellikle taze domates, soğan ve zeytinyağı ile hazırlanır. Ancak, yeşil fasulye yapısı gereği sert bir sebze olduğu için pişirme sürecinde bazı zorluklar yaşanabilir. Pişmesine rağmen hala sert kalabilen fasulyeler, yemeğin keyfini kaçırabilir. Neyse ki, taze fasulyeyi lokum gibi yumuşacık yapmanın oldukça basit bir yöntemi var.

1 TATLI KAŞIĞI ŞEKER EKLEYİN

Taze fasulyeyi pişirirken yumuşacık olmasını sağlamak için kullanılan bu yöntemin sırrı, tencereye bir tatlı kaşığı toz şeker eklemektir. Toz şeker, fasulyelerin pişme sürecinde yumuşamasına yardımcı olur ve aynı zamanda yemeğin lezzetini de arttırır. Şekerin bu etkisi, sebzelerin içerisindeki selüloz yapısını kırarak daha kolay pişmesini sağlamasından kaynaklanır.

Taze fasulye pişirirken şeker kullanmak istemiyorsanız yarım çay kaşığı karbonat ekleyerek taze fasulyenin yumuşamasına yardımcı olabilirsiniz. Karbonat, fasulyenin yapısındaki selülozu kırarak daha kolay pişmesini sağlar.

TAZE FASULYE TARİFİ

Malzemeler:

600 gr taze yeşil fasulye

2 adet domates

1 adet soğan

Yarım çay kaşığı pul biber

Yarım çay kaşığı karabiber

2 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

Yarım çay bardağı zeytinyağı (veya sıvı yağ)

1,5 yemek kaşığı domates salçası

2 su bardağı sıcak su

Hazırlık:

İlk olarak, yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.

Sonrasında salçayı, doğranmış domatesleri, baharatları ve şekeri ekleyip birkaç dakika daha kavurmaya devam edin.

Yıkayıp ortadan ikiye kestiğiniz ve dilimlediğiniz fasulyeleri tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin.

Fasulyelerin rengi değişip yumuşamaya başladığında kavurma işlemine devam edin. Fasulyelerin hızlı pişmesi için suyunu eklemeden önce iyice kavurmak önemlidir. Pişme süresi fasulyenin cinsine göre değişebilir. Fasulyeler çatal batacak kadar yumuşadıysa pişmiş demektir. Ben çalı fasulye kullandım ve bu fasulyeleri ortadan dikine kesiyorum, siz dilediğiniz gibi kesebilirsiniz.

Kavurma sırasında tencereyi kısık ateşe alıp kapağını kapatmayı unutmayın. Eğer fasulyeler yeterince taze ise su eklemeye gerek kalmadan kendi suyu ile pişebilir.

Fasulyeler yeterince kavrulunca tuzunu ayarlayın ve sıcak suyu ekleyip pişmeye bırakın.

Pişip pişmediğini kontrol etmek için ara ara fasulye alıp ısırabilirsiniz.

Ocaktan aldıktan sonra 15-20 dakika dinlendirin. Taze fasulye yemeğini sıcak ya da ılık servis edebilirsiniz. Zeytinyağlı yapmak isterseniz, salça eklemeden de pişirebilirsiniz.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.