SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Tat Alma Bozukluklukları Nelerdir? Tat Alamama Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Tat alma bozuklukları, farklı hastalıkların ön belirtileri olabilmektedir. Basit rahatsızlıklar sonrasında da vücut üzerinde etkilerden bir tanesidir. Ancak ciddi olan bazı rahatsızlıklarda, ilk evreler içerisinde tat alma duyusunu zayıflatmaktadır. COVID-19’da bu rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Tat alma duyusu hangi rahatsızlıklarda görülmektedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Tat alma duyusunun zayıflaması ile birlikte iştahsızlık da görülmektedir. Bu gibi durumlar farklı ciddi hastalıklarda görülmektedir. Bu nedenle uzman bir doktora uğramak, önemli olacaktır.

Tat Alma Bozuklukları Nelerdir?

Tat alma duyusunun zayıflaması, insanların yaşlanmasına bağlı olarak da gerçekleşmektedir. Aynı zamanda soğuk algınlıkları içinde de görülmekte olan durumlardandır. Basit ya da normal durumlar sonrasında görülmesinin yanında Parkinson gibi ciddi rahatsızlıklarda da görülmektedir.

Tat alma duyusunun zayıflaması ya da tamamen gitmesi halinde görülen rahatsızlıklar arasında diş çürüğü ya da kuru ağız gibi durumlarda bulunmaktadır. Basit durumları arasında yer almaktadırlar. Ancak vitamin eksikliklerine de ön belirtilerden bir tanesidir.

Tat alma duyusunun görülen zayıflamalar, hastalıklarda görülen ve ilk evrelerde oluşabilen bir durumdur. Özellikle sinüs enfeksiyonlarında ve tükürük bezi hastalıklarında görülebilmektedir.

Tat alma bozukluklarının birçok sebebi bulunmaktadır. Bunlar arasında şizofren gibi psikolojik rahatsızlıklarda bulunmaktadır. Bu nedenle böyle bir durum oluşumlarında, doktor muayenesinden geçilmesi gerekmektedir.

Tat Alamama Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Tat alma duyusunun da görülen zayıflamalara sigara kullanımı sebep olmaktadır. Dil üzerinde yer alan tat alıcılar, bozulmaya ve işlevini yitirmeye başlamaktadır. Aynı zamanda uyuşturucu kullanımları da neden olmaktadır.

Yüz felci, tat alma duyusunun çalışmamasına neden olmaktadır. Bununla birlikte travmalar gibi psikoloji temelli rahatsızlıklarda etki göstermektedir. Kafa tabanında yer alan tümörlerde sebep olmaktadır.

Ağız içerisinde yer alan rahatsızlıklar, kısa süreli tat alma duyusunun çalışmasını engellemektedir. Belli ilaçların kullanımları da ağız içinde ki tat alıcılara etki etmektedir. Kimyasal maddelere maruz kalınması halinde ağız da yer alan alıcılar etkilenmektedir.

Beyin sarsıntıları gibi travmalar, beyin fonksiyonlarını etkilemektedir. Ağız içinde yer alan tat alıcılar, beyin içerisine iletilmemektedir. Bunun sonucu olarak da tat alma duyusu zayıflamaktadır.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.